Raastavan todellinen teos narsismista

Saara Ylönen 10.2.2024

Marita Toikan Sovitus kertoo vankilasta vapautuvasta naisesta. Vapauden jälkeen elämä täytyy rakentaa uudelleen toimivaksi ja vaikka oma rikos on jo sovitettu, ei se ole unohtunut. Neljä vuotta poissa omien lasten elämästä, pystyvätkö lapset antamaan sitä anteeksi?

Katariinalla on viikko aikaa järjestää koti ja itsensä siihen kuntoon, että lapset voivat palata vihdoin hänen luokseen. Mennyt elämä on kuitenkin ollut ahdistavaa ja tuskallista, joten omien ajatusten uudelleen järjestely osoittautuu äärimmäisen vaikeaksi.

Marita Toikka osaa kuvailla ahdistavan realistisesti, millaista elämä narsistin kanssa on. Suhteen alku on unelmaa, kunnes kaikki vähitellen valuu siihen pisteeseen, ettei pysty enää järkevästi ajattelemaan, miten narsistista pääsee eroon. Katariinan hahmossa kirjailija ilmaisee, kuinka elämä narsistin kanssa on pahempi vankila, kuin oikea vankilatuomio.

Vaikka tarina on ahdistava, Toikka on tasapainottanut kerronnan menneisyyden ja nykyhetken välillä taitavasti. Ahdistava menneisyyden muistelu ja toivoa täynnä oleva nykypäivä sopivassa suhteessa vuoroteltuna mahdollistaa koko tarinan kertomisen alusta loppuun. Lukija ei ahdistu liikaa, mutta saa silti ymmärryksen Katariinan ajatuksiin ja tapahtumaketjuun, joka johti päähenkilön vankilatuomioon.

Marita Toikan Sovitus on taidokkaasti kerrottu ja realistinen tarina siitä, mikä voi ajaa tavallisen ihmisen äärimmäisiin tekoihin. Se on realistinen tarina narsistin manipulointitaidoista, vaikutusvallasta ja minkä takia myrkyllisestä suhteesta voi olla vaikeaa lähteä. Toikan kerronta on miellyttävää lukea ja teoksen juoni koukuttaa lukijan heti ensimmäisiltä sivuilta lähtien.