Nokkela murhamysteeri
Saara Ylönen 8.4.2024

Beatrice Hyde-Clare ratkaisee -sarja on cozy crimea. Rikoskirjallisuuden laji, johon rakastuin luettuani ensimmäisen osan, Murha paremmissa piireissä. Sarjan toinen osa, Jadetikarin arvoitus oli yhtä hyvä kuin ensimmäinenkin. Kannattaa lukea kirjat järjestyksessä, sillä vaikka joka kerta on uusi murhamysteeri, Bean tarina etenee joka kirjassa.

Tähän mennessä Bea on ratkaissut kaksi murhamysteeriä yhdessä Kesgraven herttuan kanssa. Nyt kuitenkin Bealle tarjoutuu ratkaista mysteeri yksin, sillä vanha tuttu tulee pyytämään häntä henkilökohtaisesti selvittämään tapauksen. Hyvä niin sillä herttua on menossa naimisiin kuvankauniin morsiamensa kanssa ja Bea tarvitsee muuta ajateltavaa. Kyllähän Bea jo alusta asti tiesi polttavansa itsensä, kun erehtyi rakastumaan mieheen ylemmästä luokasta.

Kun Kesgrave kuitenkin ilmestyy häiritsemään Bean tutkimuksia entistä innokkaampana auttamaan, ei Bea enää tiedä mitä hänen pitäisi tehdä. Onneksi hänellä on tukenaan lady Abercombie, joka paljastuu myös hänen äitinsä läheiseksi ystäväksi. Mutta voiko sittenkin olla niin, että herttua on edes vähän kiinnostunut hänestä? Tämän antamat signaalit luovat ikävästi toivoa Bealle.

Huuuh, huokaisin helpotuksesta, kun Kesgrave ilmestyi rikospaikalle ensimmäistä kertaa. Teos vaikutti alkuun tylsältä, sillä parasta antia näissä kirjoissa on ehdottomasti ollut seurata Bean ja Kesgraven nokkelaa sanailua. Loppupuolella hämmennyin myös hetkellisesti, että tässäkö se mysteeri olikin. Tuntuikin liian helpolta ratkaisulta verrattuna aiempiin juonikuvioihin. Vaan kyllähän se kieroutunut twisti lopusta löytyi, Messinalle tyypilliseen tyyliin.

Murhatun rakastajan tapaus on taattua Beatrice Hyde-Claren viihdyttävää murhatutkimusta, viihteellistä ihmissuhdekiemuroiden selvittelyä sekä 1800-luvun Lontoon ajankuvaa. Teos on siis sekoitus dekkaria, viihdekirjaa ja historiallista romaania sopivassa suhteessa. Ahmaisin kirjan parissa illassa, sillä juoni koukuttaa lukijansa täysin.

Pohdin jo hädissäni, että tässäkö tämä nyt oli. Lopetus antaa kuvan, että nyt kaikki on hyvin, viihdekirjasarja saattaisi loppua tähän. Googlettelin asiaa kuitenkin hieman, ja englanniksi sarjaan on kirjoitettu jo kaikkiaan 12 osaa, joten jatkoa on siis luvassa! Nyt pitäisi vain malttaa odottaa seuraavan osan suomentamista…


Vieraskynä: Saara YlönenSaara Ylönen

Lukeminen on matka. Lukeminen on magiaa. Lukeminen on jotain, johon on mahtavaa paeta, sukeltaa, kadota, uppoutua, rakastua... Lukeminen avaa ovia, joita en tosielämässä voisi avata. Lukeminen on mun juttu! Kirjat ovat intohimoni, harrastukseni, nautintoni ja pakopaikkani.

➤ Vaihda mediaa