Lastensarjakuvan veteraanin viimeisin teos

Saara Ylönen 10.8.2024

Tyttö ja korppi sijoittuu dystooppiseen fantasiamaailmaan, jossa ihmiset joutuvat vuosittain päivittämään itseänsä. Toiveita päivityksistä on paljon, mutta aina ei kuitenkaan saa ihan mitä haluaa. Jos itseään ei päivitä, muuttuu häämöttäjäksi. Teos henkii niin steampunkia kuin gotiikkaa ja siinä on paljon syvempiä viittauksia, joita nuoret lukijat eivät välttämättä heti hahmota. Teoksessa riittää siis syvyyttä myös aikuiselle lukijalle.

Ellenin on aika hakea päivitys. Ellen toivoisi siipiä, jotta voisi lentää ympäri maailmaa yhdessä sieluneläimensä Edgarin kanssa. Edgar on korppi, varsin teräväkielinen ja viisasteleva. Edgar ei halua matkustella, vaan pysyisi mieluummin mukavasti kotona. Ellen ja Edgar lähtevät yhdessä matkaan kohti Uudistamoa. Ellenin naapuri ja ystävä Poe hyppää matkaan mukaan, mutta kuumailmapallomatka tuntuu olevan täynnä mutkia. Onko Uudistamo kuitenkaan niin hyvä paikka, kuin väitetään? Ja miksi Andrea on unohtanut oman keksintönsä, josta on puhunut lähes aina?

Sarjakuva on hieman synkkä mutta samalla valloittava. Kauneus ja pimeys kietoutuvat niin kuvituksessa kuin tarinassakin lumoavasti yhteen. Tarinassa kulkee mukana paljon vertauskuvia ja huomioita nykyelämästä. Samalla se on fantasia ja dystopia kaukana kaikesta nykyelämästä. Toiveet, haaveet ja unelmat ovat tarinan polttomoottorina, jonka ansiosta uskon nuoren lukijan uppoavan tarinaan syvemmälle kuin aikuisen. Tarina muistuttaa myös vaivihkaa, että jokainen on paras omana itsenään.

Tyttö ja korppi kietoo lukijan tummaan ja gotiikan täyttämään maailmaan, josta löytyy kuitenkin yllättäviä elementtejä reaalimaailmasta. Kännykkäkansana päivitykset ja parannus-appit eivät tunnu kovin vieraalta ajatukselta, mutta samalla niissä on hyvin steampunk-henkistä outoutta ja lievää kauhua herättävää etäisyyttä. Sarjakuva ei täysin avaudu ensimmäisellä lukukerralla, mutta toisella kierroksella siitä nousi jo esiin paljon asioita, joita ei heti huomannut. Nämä tuovat tarinaan lisää selkeyttä ja syvyyttä.

Anne Muhonen (1979) on vantaalainen kirjailija, kuvittaja ja piirtäjä. Muhonen on julkaissut 20 vuodessa 17 kirjaa ja viimeiset 15 vuotta keskittynyt lastenkirjallisuuteen. Muhosen lastenkirjallisuuden tuotanto tekee jatkuvasti vaikutuksen myös aikuisiin lukijoihin, vaikka tuontanto on suunnattu nuoremmille.


Saara Ylönen

Lukeminen on matka. Lukeminen on magiaa. Lukeminen on jotain, johon on mahtavaa paeta, sukeltaa, kadota, uppoutua, rakastua... Lukeminen avaa ovia, joita en tosielämässä voisi avata. Lukeminen on mun juttu! Kirjat ovat intohimoni, harrastukseni, nautintoni ja pakopaikkani.