Kuun neito sisältää yhteisniteenä trilogian, johon kuuluu Kuun neito, Kuun kansa ja Hiirihaukka. Alun perin teos on julkaistu lyhennettynä trilogiana 1926. Tämä suomennos kuitenkin perustuu lyhentämättömään alkuteokseen. Kirjan kaunis kiiltokuvakansi on kovin hämäävä, sillä teos on scifiä, fantasiaa ja dystopiaa.
Kiehtovan tästä teoksesta tekee sen kirjoitusaika. Kuun neito on alun perin ilmestynyt 1923 jatkosarjana ja muut osat pari vuotta myöhemmin. Tärkeää lukiessa on siis huomioida, että Kuuta alettiin tutkia vasta sen jälkeen, kun Sputnik 1 oli käynyt Maan kiertoradalla ensimmäisenä tekokuuna 1957. Kuun neito sijoittuu tarinana nimenomaan kuuhun, sen pinnalle ja kraatereiden syvyyksiin. Oli kiehtovaa lukea scifiä ajalta, jolloin oikeasti näistä asioista ei ollut vielä mitään todellista tietoa.
Teoksen pohjatarinana on Julian Viides, joka kertoo tarinaansa, jonka mukaan hän muistaa oman elämänsä lisäksi tulevien Julianeiden elämän, aina Julian Kahdenteenkymmenenteen asti. Kuun neito on Julian viidennen oma tarina, kun hänen miehistönsä haaksirikkoutui Kuun pinnalle matkalla Marsin tukikohtaan. Kuu vaikuttaa pinnaltaan autiolta, mutta alus laskeutuukin haaksirikossa kraatteriin, joka kuljettaa matkaajat kuun sisälle. Kuun sisällä on oma maailmansa, johon teos perehdyttää lukijansa tiiviisti. Yksi miehistön jäsen, Ortis, on petturi ja haastaa ikuisen vihan valloilleen Ortisin ja Julianin välille.
Kuun kansa hyppää Julian Yhdeksännen tarinaan. Ollaan takaisin maan kamaralla, mutta maata hallitsee Kuusta tulleet Kalkarit. Kalkarien ylikenraali Or-Tis on järjestänyt orjuuden ja julmuuden täyteiset olosuhteet, joissa jenkit ovat alistuneet täysin hallittaviksi. Julian Yhdeksäs ei kuitenkaan suostu alistumaan, sillä hänellä on nainen ja perhe suojeltavana. Julian aloittaa kapinan, jossa yrittää saada Maan hallinnan takaisin ihmisille.
Hiirihaukassa Tähtenä on Julian Kahdeskymmmenes. Sota Kalkareita vastaan on jatkunut 11 sukupolven ajan ja vihdoin alkaa olla niin, että ihmiset ovat niskan päällä. Lopulta erikoinen liittolainen, nimittäin Ortis, liittyy taistelemaan Kalkareita vastaan.
Trilogian vaikuttavin teos oli ehdottomasti Kuun neito. Myös Kuun kansa oli kiehtova, uskon siinä olevan paljon viittauksia myös todelliseen maailmaan ja sodan ja vallan janon aikaan, joten viisaampi historioitsija osaisi varmasti tästä poimia yhteneväisyyksiä tosielämään. Hiirihaukka alkoi olla hieman jo sodan toisintoa ja ei mielestäni antanut tarinalle muuten uutta, mutta kahden suvun ikuinen vihanpito sai jonkinlaisen päätöksen. Oli kuitenkin kiehtovaa lukea, millaisia ajatuksia Kuusta, avaruudesta, avaruusmatkailusta ja alieneista on ollut ihmisillä 100 vuotta sitten.
Kiehtovaa on myös kirjailijan kaksi maailmaa. Burroughs kirjoitti Marsiin ja avaruuteen sijoittuvia tarinoita, mutta myös loi tunnetun Tarzan-hahmon. Kuun kansassa ja Hiirihaukassa on jonkin verran havaittavissa samanlaisuutta Tarzanin tarinasta ja maailmasta, mutta Burroughs on luonut siitä kauas tulevaisuuteen sijoittuvaa dystopiaa. Kuun neidon tarina kuussa tapahtuu jo vuonna 2026, kaikki muu vuosikymmeniä myöhemmin.