Minkäläinen olisi sinun viimeinen valokuvasi?
Saara Ylönen 6.4.2024

Unohdettujen muistojen valokuvaamo on kiehtova maagisen realismin teos. Teos sisältää kolme tarinaa, joita yhdistää synkän kuuloisesti kuolema. Kuoltuaan ihmiset päätyvät Hirasakan valokuvaamoon, jossa saavat koota elämänsä valokuvista kuvalyhdyn.

Ensimmäisessä tarinassa kerrotaan vanhan rouvan tarina, joka on hyvin sujut kuoleman kanssa. Kun Hirasaka antaa valokuvat selattavaksi, on mukana monia hyviä muistoja elämän varrelta. Rouvalla ei ole kiire, hän valikoi tarkalla harkinnalla kuvia. Eräs kuva on kuitenkin niin kulunut, että siitä ei erota kuin vähän bussia. Hirasaka tarjoaa mahdollisuuden luoda valokuva uudestaan. Vanha rouva on nähnyt ja kokenut paljon mutta selvästi tuo kuva on muita rakkaampi. Kun uutta kuvaa lähdetään ottamaan, selviää rouvan työuran alku päiväkodissa.

Linja-auto on koko kylän voimin vedetty köysillä sateesta huolimatta paikalleen, jotta lapsille saadaan sääsuojaa sadepäiville. Vanhan rouvan sitkeys on näiden lasten pelastus ja hän sai koko kylän myös näkemään lasten parhaan. Kun valokuva on otettu ja kuvalyhty katsottu, pääsee vanha rouva vielä kannustamaan jatkajaansa ennen kuin katoaa.

Toisessa tarinassa sukelletaan gansterin maailmaan. Rahanpesua varten perustettu kierrätyskeskus korjaa tuotteita uudestaan myyntiin. Hiiri-kun on palkattu korjaamaan, mutta Hiiri-kun ei ole ihan tavallinen mies. Waniguchi suhtautuu tuohon omituiseen mieheen kuitenkin lämmöllä ja päätyy olemaan hieman parempi mies ennen kuolemaansa seuratessaan Hiiri-kunin säntillistä ja huolellista työskentelyä.

Viimeinen tarina poikkeaa muista. Se kertoo Mitsurusta, väkivaltaisesti kuolleesta pikkutytöstä. Hänen elämästään on vaikeaa löytää iloisia valokuvia, joten Hirasaka päättää luoda tytön kanssa uusia muistoja kuvattavaksi. Hirasaka ei malta olla puuttumatta tytön kohtaloon ja joutuu kärsimään siitä rangaistuksensa.

Unohdettujen muistojen valokuvaamo on mielenkiintoinen ja koskettava tarinakokoelma. Jokaisessa tarinassa on hieman omanlaisensa twisti, jokaisessa keskitytään elämän kauneuteen erilaisesta ja omalaatuisesta näkökulmasta. Teos on koskettava ja voimakkaasti ajatuksia herättävä teos. Lukijan huomaamatta taustalla kulkee myös Hirasakan tarina, joka paljastuu kokonaisuudessaan lukijalle vasta lopussa.

Sanaka Hiiragi on maailmaa nähnyt japanin kielen opettaja, joka rakastaa valokuvia ja kameroita. Hän on koskettavasti nostanut oman mielenkiinnon kohteensa osaksi teoksen tarinaa. Hiiragi on nostanut tarinoihin aitoja paloja ihmiselämästä. Japanilainen kulttuuri nousee esille teoksen sivuilla, niin hyvässä kuin pahassakin. Vanhan rouvan tarinan myötä lukija pääsee sukeltamaan myös menneisyyteen ja vertaamaan mennyttä ja nykyistä kulttuuria.