Pahan olon pakeneminen
Saara Ylönen 28.4.2024

Kaksi hyvin eri tavalla ongelmallista nuorta pakenee yhdessä kesäleiriltä. Tyttöjen seikkailu kestää vain yhden yön, mutta matkaan mahtuu käänteitä senkin edestä. Juli on kapinoiva, rääväsuinen ja räiskyvä persoona. Kuoren alta löytyy kuitenkin yksinäinen ja syvästi tunteva teini. Bao on taiteellinen, rauhallinen ja älykäs. Adoptoitu tyttö on kuitenkin kiinalaisen syntyperänsä vuoksi aina ulkopuolinen, eikä tunnu kuuluvan mihinkään.

Juli on kurkkuaan myöten täynnä Alcatrazia. Juli on itse leikkisästi nimennyt leirin, jonne hänet joka kesä pakotetaan. Leiri on Julille kidutusta typerine leikkeineen ja touhuineen, koska läsnä on ne kotikylästä tutut naamat. Ne kaikki urpot, joiden kanssa Juli ei tule, eikä halua tulla toimeen. Tänä kesänä leirillä on kuitenkin uusi naama, kaupunkilaistyttö Bao.

Juli on päättänyt karata heti ensimmäisenä yönä. Kun kaikki muut nukkuvat, Juli hiippailee ulos, mutta saakin riesakseen Baon, joka ei suostu jättämään Julia rauhaan. Yhdessä tytöt ryöstävät leirinvetäjän auton ja pakenevat pimenevään yöhön. Molemmille on epäselvää, mihin pakomatka pitäisi suunnata, pääasia on kuitenkin paeta. Pako antaa mahdollisuuden elää edes hetken niin, kuin sydän vaatii.

Katri Alatalo on kirjoittanut ihastuttavan ja räävittömän rehellisen tarinan. Kesäkuu on nuorten kirja, joka takuulla myös kiinnostaa nuorta lukijaa. Teksti tuntuu aidolta, nuoren suulla kerrotulta tarinalta. Teoksen ongelmat, murheet ja tunteet ovat tuttuja omastakin nuoruudestani ja sisäinen teini-ikäiseni nautti valtavasti kirjan lukemisesta. Näin aikuisena lukijana on välillä myös tärkeää palauttaa mieleen, millainen nuorten maailma on.

Kesäkuu on kiehtova yhden yön romaani, jonka aikana kaksi kohtaavaa ihmistä ehtivät tutustua sydänjuuria myöden. Tämänkaltainen ystävystyminen on mahdollista vain nuorille, mutta teos raottaa lumoavasti nuorten mielenmaisemaa, tunteita ja murheita. Nuorten elämässä pinnan alla roihuaa niin isoja asioita, että on mahdotonta käyttäytyä järkevästi ja toivotulla tavalla. Höyryjä on pakko päästää, eikä keinot aina ole järkeviä tai sallittuja.

Teos on suunnattu yli 12-vuotiaille lukijoille. Se sisältää paljon kiroilua, päättömiä ideoita ja suorastaan hullua heittäytymistä hetken vietäväksi. Samalla se on kaunis tarina kahden yksinäisen sielun kohtaamisesta. Tarinan lomassa käsitellään isoja ja vaikeita tunteita, joiden kanavointi järkevästi voi nuorelle olla haastavaa. Juli ja Bao auttavat toinen toisiaan ja seikkailevat yhdessä ikimuistoisen kesäkuun yön. Tarinan lopetus vielä muistuttaa, että myös ongelmanuorten sydän sykkii, eivätkä harkitsemattomat teot estä nuoria olemasta järkeviä, tunnollisia ja hädän hetkellä oikeassa paikassa.