Puolustuskeinona elämää vastaan on katoaminen
Saara Ylönen 8.5.2024

Veera Sylviuksen Katoaminen on runollista proosaa. Teos koostuu päiväkirjamaisella tavalla masennuksen kanssa taitelevan naisen koskettavaksi elämäntarinaksi. Teksti on runollista, hieman säeromaanin tapaista, mutta kuitenkaan ei oikein kumpaakaan näistä. Runokirjoista poiketen kaikki säkeet jatkavat yhtä ja samaa tarinaa, ikään kuin kohtauksina elämästä.

Jokainen runo koostuu korkeintaan sivun mittaisesta tekstistä. Teos ei noudata perinteistä runollista kirjoitustyyliä, vaikka se on kirjoitettukin hyvin runollisesti ja kappalejakoa ja tekstin asettelua on tehty runoille tyypilliseen tapaan. Teosta kuitenkin kannattaa lukea runoteoksena, mutta muistaa, että kaikki runot koostavat yhden tarinan. Tekstiä ja tarinankerrontaa auttaa hahmottamaan myös ajattelu, että lukisi otteita päiväkirjasta vuosien varrelta.

Teos alkaa päähenkilön lapsuudesta. Nuori tyttö kokee seksuaalista väkivaltaa koulun poikien taholta, ja juoksee kertomaan kotona asiasta, kauhuissaan ja ahdistuneena. Vastaanottona on isän tyrmistys, sillä tyttö on nyt saastunut. Pitää suorittaa katumusharjoituksia, jotta synnin voi pestä pois. Samanlaisia kohtaamisia isän kanssa riittää. Äiti vetäytyy ja vaikenee, ei koskaan uskalla puolustaa. Isän uskonto on kirosana, joka kaikessa pyhyydessään pilaa pienen tytön elämän. Syömättömyys on kuitenkin keino, jolla tyttö voi kestää tuskan.

Se viha ja katkeruus, jota nyt jo nuori nainen kantaa isäänsä kohtaan, muuttuu masennukseksi ja ahdistukseksi. Valokuvaus on ainoa keino, jolla helpottaa oloa syömättömyyden lisäksi. Ei siksi, että se valaisisi elämää, vaan sillä tavalla näkee kuoleman paremmin. Näennäisesti elämässä on kaikki hyvin, mutta menneisyyden varjot, isän uskonto, pilaavat yhä edelleen elämän. Parisuhteessa kumppania ei voi päästää lähelle, mutta ei päästää kauaskaan. Lastaankin äiti rakastaa, mutta pienen elämässä oleminen vaatii liikaa.

Katoaminen on koskettava, suorastaan raastavan aidon tuntuinen kertomus mielenterveyden ongelmien kanssa elämisestä. Teos nostaa esille, miten paljon mielenterveyden ongelmat vaikeuttavat elämää, niin omaa kuin läheistenkin. Se myös nostaa käsinkosketeltavaksi, miksi aina ”parantuminen” ei tunnu oikealta ja oman pään sisällä on helpompaa elää, koska siihen on tottunut. Se näyttää, miten tietynlaiset mielenterveyden ongelmat voivat toimia pakokeinona ja puolustavana muurina.

Veera Sylvius on koulutukseltaan filosofian maisteri ja MBA. Työkseen hän on toiminut niin Ericssonin verkonhallintajärjestelmien asiantuntijana kuin Space Systems Finlandin toimitusjohtajana. Kirjailijana Katoaminen on Sylviuksen toinen teos. Ensimmäinen, On todellakin kuljettava kuusikon läpi ilmestyi 2023 Enostonen julkaisemana.