Lahtinen ja Purokuru on jo kuutisen vuotta tehnyt yhdessä podcastia Mikä meitä vaivaa? Tämän lisäksi kaksikko on julkaissut yhdessä (2020, Kosmos) kirjan Mikä liberalismia vaivaa? Molemmat kirjoittajat ovat olleet aktiivisia podcastaajia, kirjoittajia ja yhteiskunnallisesti vaikuttaviin aiheisiin tarttujia.
Mikä internetiä vaivaa? ruotii läpi tarkkanäköisesti internetin historian sekä nykypäivän tilanteen. Miten utopia vapaudesta ja yhdistämisestä muuttui kapitalismin kaupalliseksi rahakoneeksi? Internetissä on paljon hyvää, mutta paljon myös myrkyllistä valtakoneiston pyörittämää johdattelua, tietojenkalastelua ja kontrollointia.
Kirjailijakaksikko ruotii läpi niin sosiaalisen median, algoritmit, internetiin uskovan ihmisen, hämärän ja pimeän verkon eron kuin meemien filosofiankin. Vaikka internetin piti olla ihmiset vapauttava, elämää helpottava ja kaiken tiedon tarjoava asia, siitä on kiihtyvässä tahdissa tullut kaupallisten toimijoiden sekä vallan ja hallinnan väline. Internet hyödyntää addiktiota, haluja ja tarpeita surutta, koukuttaen ihmisen entistä syvemmälle hallinnan alle.
Mieleenpainuvin teksti kirjassa oli, kun kaksikko vertaa piratismia ja Spotifyta keskenään. Kumman sinä ajattelet olevan paha? Kumpi riistää artisteilta enemmän tai röyhkeämmin? Ja kenen taskuihin rahat sitten oikeasti menevät? Mielenkiintoista oli myös lukea meemien filosofiaa. Olen niitä ihmisiä, joka ei ole koskaan oppinut ymmärtämään meemejä. Tämän teoksen luettuani arvostan niitä jatkossa toisella tavalla.
Mikä internetiä vaivaa? auttoi minua myös ymmärtämään, miksi pidän blogeista enkä niinkään sosiaalisesta mediasta. Somea hallitsee algoritmit, blogeja taas ei. Tietenkin algoritmit päättävät, löytyykö minun kirjablogiini koskaan lukijoita. Kun kuitenkin lukija blogini löytää, hänellä on vapaus päättää, mitä sieltä lukee. Tekstit näkyvät julkaisujärjestyksessä tai hakutoiminnolla voi etsiä täsmällisesti toivomaansa. Google ja some kun taas on täytetty algoritmeilla tai eniten maksava saa eniten näkyvyyttä.
Lahtisen ja Purokurun teos koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä on kahdeksan esseetä internetistä, toisessa selitetään erilaisia käsitteitä ja mitä ne tarkoittavat juuri internettiin liitettynä. Lopussa on vielä Mikael Brunilan jälkisanat. Vaikka moni käsite on itselleni vaikea tai hieman ymmärtämisen rajoilla, Lahtinen ja Purokuru kirjoittavat niin, että sisältöä on helppo ymmärtää ja miellyttävää lukea.
Johdannossa kaksikko kertoo, ettei tarjoa ratkaisuja tai vastauksia internetin ongelmiin tai miten niihin pitäisi suhtautua. He haluavat tarjota näkökulmia ja ajattelemisen aihetta, joiden pohjalta jokainen voi päättää itse, mitä asioille tekee tai on tekemättä. Loistava ja ajatuksia herättävä teos, jonka suosittelen jokaisen lukemaan!