Odotettu suomennos lumoaa yksityiskohdilla

Saara Ylönen 2.6.2024

Edellinen suomennos Salvatoren tuotannosta on ilmestynyt 2016. Jos et entuudestaan tunne hänen kirjojaan, kannattaa tutustua Forgotten Realms -sarjaan, sillä kaikkiaan sarjaan on ilmestynyt viitisenkymmentä kirjaa. Sarja koostuu 3-4 kirjan seteistä, jotka jokainen setti keskittyvät hieman eri puolille Forgotten realmsin maailmaa. Kirjat liittyvät Dungeons & Dragons -roolipeliin ja ovat eeppistä fantasiaa vailla vertaansa.

Kirjasetit on tarkoittettu toimimaan yksittäisinä kirjasarjoina. Kaikkia ei siis ole pakko lukea ja tämäkin teos aloittaa uuden sarjan, johon lukijan ei tarvitse tuntea edellisiä kirjoja. Tosin pakko sanoa, että maailmaan mukaan pääsemiseen meni minulta noin 100 ensimmäistä sivua… Mutta toisaalta, niin meni Kotimaata lukiessakin, jota pidetään aikajatkumon kannalta koko Salvatoren tuotannon ensimmäisenä kirjana.

Forgotten Realms -kirjoissa on aivan oma fantasiamaailmansa, joka rakentuu Dungeons & Dragons -roolipelin Forgotten Realms -kamppanjamaailmaan. Salvatore on itse innokas roolipelaaja, joten lienee luonnollista myös hänen intohimonsa jatkaa tuon maailman tarinaa aina vain eteenpäin. Salvatoren kirjat ovat taitavaa ja lumoavaa kerrontaa spesifistä maailmasta, jonka tunteminen vaatii lukijalta kiinnostusta ja hyvää muistia. Tarinat vilisevät maiden, kansojen, rotujen, olentojen ja hahmojen nimiä, joten lukijan täytyy olla tarkkana.

Tähtitaivaan valtakunta kertoo Jarlaxlen, Catti-Brien, Zaknafeinin ja Enterin matkasta hyiseen Pohjolaan. Seurue lähtee etsimään Doum’wielleä, joka karkotettiin Khazid’hean vallassa tehdyistä rikoksista. Khazid’hea on kirottu miekka, jonka pahuus ottaa kantajansa hallintaan. Sama miekka toimii myös seurueen oppaana etsintämatkalla. Gromphin tekemän portin kautta seurue lähtee hyiselle matkalleen.

Kylmyys on kuitenkin luultua kylmempää ja taikuus eikä jumalten voimat toimi kuten pitäisi. Seurue on viikkojen vaelluksen jälkeen lähellä kuolemaansa, kunnes paikalliset drowt löytävät heidät. Saattue viedään Callidaen Scellobeliin, jossa inkvisiittorit päättävät heidän kohtalostaan. Kuinka seurueen käy ja löytävätkö he lopulta Doum’wiellen?

Sivujuonena kerrotaan myös Drizztin matkasta Keltaisen ruusun luostariin tyttärensä kanssa. He saavat matkalleen saattajikseen Kimmurielin joukkoineen. Tämä puoli jää kuitenkin sivujuoneksi, ja uskon tarinan jatkuvan seuraavassa osassa. Jarlaxlen seurueen tarina loppuu myös kesken, joten lopputuleman tietämiseen vaaditaan vähintään seuraavan osan lukeminen.

Salvatoren tuotannon kruunu ovat tarkkaan hiotut ja suunnitellut yksityiskohdat, juonenkäänteet ja hahmot. Tämän vuoksi joudunkin pahoittelemaan, jos tekstissäni ilmenee virheitä, koska en tunne Salvatoren maailmaa tarpeeksi hyvin.

Suuri kunnianosoitus Tähtitaivaan valtakunnasta Salvatoren lisäksi täytyy antaa Forgotten Realmsin maailman pääasialliselle suunnittelijalle Ed Greenwoodille. Salvatoren teokset kuitenkin pohjautuvat tuohon maailmaan. Samoin kunnianosoituksen ansaitsee Mika Renvall, joka on suomentanut lukuisia näistä Salvatoren kirjoista.

R. A. Salvatore on syntynyt 1959, nyt siis 65-vuotias. Vielä siis on paljon aikaa saada lisää hänen huikeaa tuotantoaan! Tähän mennessä Forgotten Realmsiin sijoittuvia teoksia on suomennettu 40. Suomentamattomiakin vielä löytyy, niin ennen tätä teosta kuin tämän jälkeen tapahtuvia.