Voiko luovuuden vangita?
Saara Ylönen 21.4.2024

Johanna Försterin kirjoittama dystooppinen nuortenkirjauutuus Unien sirkus on vauhtiin päästyään kiehtovan erilainen teos. Ensimmäiseksi minulla oli kuitenkin lukiessani sellainen olo, kuin käsiini olisi tuupattu solmuun mennyt lankakerä. Kuten lankakerää selvitellessä, ensimmäisen solmun auettua pääsee tarina vauhtiin. Lopuksi oli ihanaa kiertää selviteltyä lankaa takaisin siistiksi keräksi.

Juuli on 17-vuotias tavallinen nuori, joka käy koulussa ja työskentelee sukulaistensa juustokaupassa. Juuli asuu enonsa ja tätinsä luona, koska äiti on kuollut ja isä kadonnut. Lapsena Juulin vanhemmilla oli sirkus, jossa Juuli esiintyi. Jotain kamalaa kuitenkin tapahtui ja nuoren tytön on pakko pohtia, mikä on totta ja mikä ei.

Juuli näkee lapsuuden tarinoistaan tutun Hopeaketun, joka johdattaa Nikon, katutaiteilijan luo. Taide on kontrolloitua ja vapaan taiteen harrastaminen ankarasti kiellettyä. Niko ystävineen rikkoo lakia ja järjestää esityksiä joka puolella kaupunkia. Juulia kiehtoo kaunis viulunsoitto ja ennen kaikkea uudet ihmiset, jotka tuntuvat ymmärtävän Juulia kaikista hänen omituisuuksistaan huolimatta. Juuli uskaltaa kertoa maagisesta sirkuksesta uusille ystävilleen.

Kun Niko ja Ida vangitaan, ei Juulille jää muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa Ninin kanssa pakomatka. Matka ympäri Eurooppaa johdattaa Juulin hankaluuksiin, mutta samalla myös takaisin lapsuuden muistoihin ja Hopeaketun maagisen sirkuksen jäljille. Juulin on täysin mahdotonta sanoa enää, mikä on totta ja mikä mielikuvitusta. Missio on kuitenkin selkeä, sillä ystävät täytyy pelastaa.

Johanna Försterin teos alkaa sekavasti, mutta mitä pidemmälle tarina etenee, sitä kiehtovampi siitä tulee. Kuten yllä kuvailin, parin ensimmäisen solmun auettua ei setvimistä vaan voi enää jättää kesken. Mitä pidemmälle tarinassa etenin, sitä kiehtovammaksi se kävi. Mielenkiintoinen dystopiamaailma, jossa taiteilijan vapaus on riistetty herättää lukijassa paljon ajatuksia. Samalla se herättää lukijan pohtimaan tulevaisuutta, mitä olisi valmis maksamaan omasta vapaudestaan ja kuinka paljon ihmistä pystyy kontrolloimaan.

Unien sirkus on vapaan ajattelun ja luovuuden puolestapuhuja. Se osoittaa, että luovuus ja taiteellisuus ovat ihmiselle elinehtoja, eikä mikään kontrolli voi varastaa ihmisen mielikuvitusta. Kerroksellinen kerronta johdattelee lukijan ajattelemaan tarinalle omaa jatkoa ja on mahdotonta sanoa, mikä teoksessa johtuu mielikuvituksesta, mikä maagisesta maailmasta ja mikä omista teoista. Taianomainen sirkusmaailma kietoo lukijan pikkusormen ympärille samalla kun dystopian julmuus ja kontrollointi herättää ajattelemaan ympäröivän maailman hyvinvointia.