Itsemurha, murha vai eutanasia?
Saara Ylönen 20.4.2024

Tämä jännäri ei innostanut minua sen takia, että on jännäri. Innostuin teoksesta, koska suomalainen nainen muuttaa Ruotsiin ja alkaa työskennellä vanhusten kotihoitoyrityksessä. Mutta teoksen luettuani joudun myöntämään, että olihan se huomattavasti kiehtovampi kokonaisuus juuri siksi, että kirja oli jännitysromaani.

Ilona on muuttanut poikaystävänsä Thomaksen kanssa Ruotsiin ja aloittaa työt Esterin enkeleissä (Esteris änglar). Esterin enkelien erikoisuus on suomenkielinen palvelu, jota moni Suomesta Ruotsiin päätynyt ikäihminen kaipaa vanhoilla päivillään. Ilonan kangerteleva ruotsin taito ei siis ole ongelma työllistymiselle, eikä oikeastaan edes ammattitaidon puute hoitotyöhönkään. Lääkeluvat suoritettuaan Ilona pääsee tosissaan töihin, mutta hankaluuksia työssä riittää.

Ilona joutuu kohdakkain äärimmäisen suuren moraalisen ongelman kanssa. Vieno Helzenius tahtoo kuolla. Hän pyytää Ilonalta apua ja tarjoaa palveluksesta vastineeksi muhkeaa rahasummaa. Tarjous on houkutteleva, sillä rahoille olisi käyttöä. Ilonan vanhemmat ovat velkaantuneet eikä oma palkka riitä vanhempien auttamiseen. Ilona ei kuitenkaan ehdi Vienoa avustaa, ennen kuin tämä kuolee. Joku sytyttää Vienon palamaan. Onko kyseessä dramaattisen ihmisen päätös elämälle oman käden kautta vai jonkun muun toimittama murha? Oudot kuolemat eivät lopu yhteen ja Ilona ei haluaisi enää mennä töihin.

Teos on kiehtova ja kerroksellinen. Päällimmäisenä tarinassa kulkee jännäri, mutta taustalta löytyy paljon muutakin. Millaista on olla maahanmuuttajana, parisuhdeongelmat, talousongelmat, työpaineet, omituiset ihmiset elämineen ja moraalinen pohdinta. Ikääntyminen ja lisääntyvä kotimaan sekä ihmisen kaipuu ovat kiinnostavasti kirjoitettu tarinaan mukaan.

Sosiaalialan ammattilaisena minua kiehtoi kovasti kotihoidon toiminta naapurimaassa (itsekin jonkin verran hoidollista työtä saan/joudun tekemään, vaikka siihen ei ammattia ole) ja pohdinkin, kuinka paljon näistä on faktaa ja oikeaa arkea. Ja onko tämän teoksen kotihoidon tarinat arkea myös Suomessa? Teoksen ikäihmiset ovat oppineet onneksi huijaamaan systeemiä, edes hiukan.

Teos esittelee mielestäni hyvin ongelmia niin yksittäisen ihmisen kohdalta kuin terveysalalta yleisesti. En tiedä, kuinka paljon kirjassa on käytetty faktatietoa, mutta yleisellä tasolla tämä varmasti on realistista kerrontaa ikäihmisten hoidosta ja palveluista. Hoitajan on laskettava minuutteja, vaikka tilanne olisi mikä ja jos työnsä haluaa tehdä hyvin, se on tehtävä omalla kustannuksella.

Vieno Helzeniuksen täytyy kuolla on kiinnostava romaani sosiaalisesta näkökulmasta. Jännäriosuus oli hyvin kirjoitettu ja imaisi lukijan mukaan juonikuvioihin. Loppuratkaisua en osannut ennalta arvata, mikä on aina hyvän jännärin merkki. Kovin pelottavaksi kirjaa en luonnehtisi, mutta ehdottomasti mielenkiintoiseksi ja kiehtovaksi. Kerronta on selkeää ja kiinnostavasti kirjoitettu. Kokonaisuus on täynnä jännitystä ja draamaa sekä silmiä avaavaa kerrontaa vanhustyöstä. Teos saa lukijan pohtimaan paljon, monella eri tasolla ja monesta näkökulmasta.