Milka Hakkarainen: Vieno Helzeniuksen täytyy kuolla

Ehdotus, jonka voi ymmärtää väärin.

Tarjous, josta ei voi kieltäytyä.

Rikollisen herkullinen kuvaus eri sukupolvien kohtaamisista ja vanhustenhoidon nykyarjesta rakkaassa naapurimaassamme.

Ilona Sammalisto ei ole ehtinyt uudessa kotimaassaan edes muuttolaatikoita purkaa, kun hän jo löytää itsensä töistä vanhusten kotipalvelusta. Ruotsinsuomalaisten ikäihmisten hoitaminen ilman minkäänlaista kokemusta tai koulutusta osoittautuu luvattua haastavammaksi tehtäväksi varsinkin, kun kaikki asiakkaat eivät suinkaan apua kaipaa. Oman pippurisen lisänsä tuovat omistushaluiset omaiset sekä työkaverit, jotka kiertävät sääntöjä minkä ehtivät.

Juorut juoksevat yrityksen vaitiolovelvollisuutta nopeammin, mutta kaikilla vaikuttaa olevan salaisuuksia, joita ei haluta päivänvaloon. Kun vanhusten piirissä tapahtuu outo kuolemantapaus, Ilona oppii, että on asioita, joita ei voi koskaan saada anteeksi.

Tummanpuhuvan huumorin värittämässä cozy crime -romaanissa mennyt ja nykyinen kohtaavat hykerryttävällä tavalla, eikä väärinkäsityksiltä vältytä.

Milka Hakkarainen on asunut Ruotsissa toistakymmentä vuotta. Hän on työskennellyt uudessa kotimaassaan paitsi toimittajana ja suomen kielen opettajana, myös vanhusten kotipalvelussa. Hakkaraisen esikoisteos Ei verta rantaa rakkaampaa (2021) valittiin ilmestymisvuotensa parhaaksi esikoisdekkariksi. Ruotsinsuomalaisuuteen pureutuva cozy crime -sarja jatkui vuonna 2022 teoksella Maa kauhein isien. Häneltä on julkaistu myös monisyinen rikosmysteeri Hiidenjumi (2023).