Millaista on kirjabloggaajan työ?

Kirjat ovat pakokeino arjesta ja tylsyydestä. Kirjat ovat tapa rentoutua. Kirjat opettavat uutta, tarjoavat paljon ajateltavaa ja avartavat näkökulmia ja maailmankatsomusta. Siksi rakastan kirjoja.

Rakastan kirjoittamista, ja eri elämänvaiheissani olen kirjoitellut novelleja, päiväkirjoja, esseitä, satuja lapselleni jne. Erilaisia blogejakin olen ehtinyt pitää useampaakin vuosien varrella. Kirjabloggaajana yhdistän kaksi rakkautta, lukemisen ja kirjoittamisen.

Miten homma lähti liikkeelle?

Aluksi arvostelin blogiini vain oman hyllyni aarteita. Reilu vuosi sitten keskustelin Facebookissa parin omakustannetta kirjoittavan kirjailijan kanssa ja lupauduin lukemaan ja arvostelemaan heidän kirjansa. Tästä alkoi varsinainen kirjabloggaajan elämä. Seuraajia minulla ei ollut vielä paljoa, mutta rohkaisin mieleni, ja lähetin sähköpostilla arvostelukappalepyynnön pariin pienempään kustantamoon. Olin yllättynyt, kun sain myöntävän vastauksen ja kustantajat lähettivät minulle kirjansa luettavaksi.

Mainostin itseäni Facebookin Kirjailijanloput-ryhmässä ja sain monelta kirjailijalta tarjouksen kirjasta arvosteltavaksi. Jatkoin kustantajille arvostelukappalepyyntöjen lähettelyä. Nykyään selaan kevään ja syksyn kuvastot heti ilmestyessään ja merkkaan kalenteriini ylös kiinnostavat kirjat. Lähetän ilmestymiskuukauden koittaessa sähköpostin kustantajalle. Sivussa moni omakustanteiden kirjoittaja pyytää minua myös lukemaan oman tuotoksensa.

Toimintatapani ja -periaatteeni

Luen kirjoja joka ikinen päivä, yleensä 1–5 h ajan. Kun saan kirjan luettua, kirjoitan siitä postauksen. Blogipostauksen lisäksi teen postaukset aina myös somekanavilleni. Haluan kertoa rehellisen mielipiteeni, mutta olen linjannut, että yhtäkään kirjaa en aio haukkua. Jokaisesta teoksesta löytyy jotain kehuttavaa, vaikkei sisältö täysin omaan mieltymykseeni istuisi. Jos en keksi hyvää sanottavaa, en postaa mitään.

Pöydälläni oleva arvosteltavien kirjojen pino kasaantuu siinä järjestyksessä, kun kirja minulle kotiin saapuu. Tällä hetkellä arvosteltavien pinossani on odottamassa 13 kirjaa ja kaksi kirjaa minulla on kesken. Luen usein montaa kirjaa yhtä aikaa. Fiiliksen mukaan voi vähän vaihdella. Lisäksi lapseni huoneessa on oma arvosteltavien pinonsa, jonka luen järjestyksessä lapselleni ääneen.

Pienempien kustantamoiden ja omakustannekirjailijoiden on vaikeaa saada näkyvyyttä, kun markkinointiin ei ole isoja rahoja. Olenkin tehnyt linjauksen itselleni, että jokaisen omakustanteen luen, jota minulle tarjotaan. Pienkustantamoille annan mielelläni ”mainostilaa” blogissani. Minulla on nykyään muutama vakituinen kustantamo, jotka lähettävät kirjojaan arvosteltavaksi pyytämättäkin.

Kirjamaan toimittajaksi

Bongasin Kirjamaan heti alusta alkaen, kun se vielä oli testivaiheissaan. Löysin Lukutoukan uuden kodin, paikan, joka keskittyy vain kirjoihin. Seurailin Kirjamaan vaiheita, kehittymistä ja lopulta valmistumista. Kun Pasi Luhtaniemi huhuiliuutiskirjeessään , että kaipaisi toimittajia Kirjamaahan, mietin vajaan minuutin ja lähetin Luhtaniemelle sähköpostia. Kerroin olevani amatöörikirjoittaja, sillä minulla ei ole mitään kirjallisuuden alan tutkintoa tai opintoja taustallani. Teen hommaa vain intohimosta kirjoihin ja kirjoittamiseen.

Kun tapasimme Pasin kanssa kevytmuotoisen työhaastattelun merkeissä, löysimme heti yhteisen sävelen. Yllätin jopa itseni sillä, että minulla on oikeasti Kirjamaalle jotain tarjottavaa. Jatkan samaa työtä, kuin jo bloggaajana teen, mutta ohessa on lisäksi toimituksen töitä. Näitä voivat olla esimerkiksi ilmestyvien kirjojen listan kokoaminen, kokoukset, suunnittelu ja ideointi, kirjoittajien, kustantajien ja bloggaajien tavoittelu ym.

Millä kokemuksella tätä teen?

Olen työskennellyt paljon tavallisena duunarina. Tehdastyössä, karaokejuontajana, siivoojana, kaupan kassana… Olen valmistunut merkonomiksi, autonasentajaksi, ylioppilaaksi ja viimeisimpänä sosionomi-diakoniksi. Lukion suoritin etäopiskeluna Nettilukiossa ja kirjoitin ylioppilaaksi Lohjalla. Ammattikorkeaopintoni olivat myös monimuoto-opintoja. Kotona työskentely, tietokone ja kirjoittamalla osaamiseni näyttäminen on käynyt siis tutuksi. Päivätyökseni olen sosionomi ja ohjaaja mielenterveyskuntoutujien asumisyksikössä.