Pentti Saarikoski -päivät 16.-17.8. Valamo

16.-17.8.2024. Valamon luostari, Valamontie 42, 79850 Uusi Valamo

Pentti Saarikoski (2.9.1937-24.8.1983) oli suomalainen runoilija, prosaisti ja suomentaja. Saarikoski julkaisi vuodesta 1958 tasaiseen tahtiin runokokoelmia, aina kuolemaansa saakka. Hän keräsi teoksillaan useamman palkinnon. Saarikosken tunnetuimpia suomennoksia lienevät Homeroksen Odysseia (1972) ja J. D. Salingerin Sieppari ruispellossa. Saarikoski kirjoitti myös paljon pakinoita ja piti koko elämänsä päiväkirjaa, joiden tekstejä on julkaistu paljon hänen kuolemansa jälkeen.

Saarikoski vietti pitkiäkin aikoja Valamon suojissa. Hän vetäytyi sinne hiljaisuuteen kirjoittamaan. Saarikoski oli tiiviisti luostarin väen kanssa tekemisissä ja ortodoksisuus oli hänellä lähellä sydäntä, vaikka taiteilija ei kuulunutkaan kirkkoon. Saarikoski on haudattu Valamon hautausmaalle. Saarikosken haudalle tehdään vielä tänä päivänäkin pyhiinvaelluksia, joista todisteena on vaikuttava mustekynien rivistö haudan päällä.

Pentti Saarikoski -päivät ovat runoilijamestarin henkeä kunnioittava kirjallisuustapahtuma. Useista Saarikosken runoista on vuosien varrella sovitettu lauluja ja hänen tuotantonsa on toiminut monen kirjoittajan ja musiikintekijän inspiraationa. Laululyriikan näkökulmaa tapahtumaan tänä vuonna tuo mm. kirjailija ja muusikko Pelle Miljoona. Muita mukana olevia tähtiä ovat Suvi Valli, Jouni Tossavainen, Seppo Lahtinen, Heikki Kännö ja Risto Oikarinen.

Ohjelmassa mm. luentoja ja esityksiä aiheista

  • Millaisen näytelmän Hämärän tansseista saisi?
  • Saarikosken nais- ja mieskuvat
  • #metoo-ajan lukija
  • Runouden suomentaminen ja kirjoittaminen
  • Germaanien ja kreikkalaisten mytologia ja
  • Tähtikirkas yö, runo-saksofoniesitys
  • Laululyriikoita