Milloin unelman hinta on liian korkea?
Saara Ylönen 7.5.2024

Marianne Roivaksen Rakkaudesta lajiin kertoo Rasmuksesta, joka on muuttanut Irlantiin asustamaan ja työskentelee paikallisella hevostallilla. Tallin valmentaja kiinnittää pian huomiota Rasmuksen taitoihin ja Rasmus tekee kaikkensa oppiakseen enemmän ja osoittaakseen osaamisensa.

Rasmus on ahkera työntekijä ja antaa hevosille kaikkensa. Rasmuksen suhtautumisesta huokuu rakkaus noihin jaloihin eläimiin ja kaikkeen, mikä niihin liittyy. Roivas osaa upeasti tuoda kerrontaan oman vankan tietämyksensä hevosia ja hevosurheilua kohtaan päähenkilön kautta.

Rakkaudesta lajiin on aikuisten versio heppatyttökirjoista, joissa huokuu intohimo ja rakkaus aivan kaikkeen, mikä liittyy hevosiin tai ratsastamiseen. Samaan aikaan se on myös repivä kuvaus myrkyllisestä ihmissuhteesta, parisuhdeväkivallasta ja omanarvontunnon etsimisestä.

Ratsastajia ja hevosharrastajia on kahdenlaisia. Niitä, jotka käyvät ratsastustunneilla ja nauttivat siitä, mitä hyvää hevonen voi heille tuottaa. Sitten on niitä, jotka ovat mukana rakkaudesta lajiin ja eläimeen. Rasmuksen henkilöhahmo opettaa lukijalle selkeästi eron näiden kahden ihmistyypin välillä.

Marianne Roivas kertoo lumoavasti tarinaa kaikesta, mikä liittyy hevosiin. Samaan aikaan hän kertoo julman ja rikkinäisen parisuhteen monimutkaisuudesta. Rakkaudesta lajiin on pullollaan intohimoa ja rakkautta, mutta myös vallankäyttöä ja alistamista. Valmentajan ja tallinomistajan myrkyllinen parisuhde on kirjoitettu todella hyvin. Lisäksi Roivas on onnistunut kietomaan nämä kaksi täysin vastakkaista maailmaa toimivaksi kokonaisuudeksi.

Rakkaudesta lajiin kertoo kaunistelematta ja rehellisesti, kuinka upeaa ja kamalaa voi elämä olla samaan aikaan. Sen sivuilla lukijakin joutuu punnitsemaan, mitä on valmis kestämään oman unelmansa eteen. Voiko unelmaansa elää, jos kaikki muu ympärillä on helvettiä? Vai onko parempi jättää helvetti taakseen, mutta menettää samalla unelmansa?