Daphnen jäljillä
Anna-Maija Järvi-Herlevi 29.4.2024

Kutkuttaako kulttuuri, taide, historia ja edesmenneitten vaikuttajien elämänkohtalot? Haluatko tunnustella firenzeläistä arkea? Nautitko sivistyneen kirjoittajan hallitusta ilmaistusta? Silloin Salla Leponiemen Firenzen elämät on sinua varten.

Taidehistorioitsija ja laulaja Salla Leponiemi jakaa tuoreessa teoksessaan anteliaasti niin faktaa, tunnelmia kuin omia kokemuksiaan. Näyttämönä on hänen rakastamansa Firenze, kaupunki, jossa eri aikakaudet ovat läsnä samanaikaisesti , asukkaat laulavat kaduilla ooppera-aarioita ja lenkkeilijä voi kuluttaa samoja katukiviä kuin Dante tai Michelangelo.

Luin Firenzeläiset elämät ahnaasti siitäkin huolimatta, etten ole koskaan käynyt kyseisessä kaupungissa enkä edes suunnitellut matkustavani sinne. Intoni syytä ei tarvitse kauaa pohtia: Leponiemen lähestymistavassa löytyy yhtymäkohtia suomenruotsalaisen kirjailija ja taidehistorioitsija Göran Schildtin klassikon arvoon yltäneisiin teoksiin Daphnen purjehduksista Välimerellä heti toisen maailmansodan jälkeen. Molemmilla kirjailijoilla on lahja ja taito kirjoittaa vetävästi faktaa – Leponiemi onkin parhaimmillaan kertoessaan historiallisista tapahtumista.  Tärkeää on myös lukijan kunnioittaminen; kumpikin viljelee arkisia, toisenlaista elämäntapaa valaisevia yksityiskohtia hairahtumatta itsekeskeisen tunnustuksellisen proosan hetteikköihin. Kun kirjan laskee kädestään, kokee viettäneensä elämää rikastuttavaa laatuaikaa sivistyneessä seurassa.