Prinsessoja, noitia ja valtataistelu

Lukutoukan luetut sivut 9.2.2024

Catherine Doylen ja Katherine Webberin Kruunun tyttäret aloittaa nuorten fantasiakirjasarjan, joka johdattaa lukijansa Eanan valtakuntaan. Eanan prinsessa Rose hallitsee valtakuntaansa Anadawnin palatsin suojista. Rose on opetettu pienestä pitäen pelkäämään noitia, jotka haluavat tuhota valtakunnan ja kaikki sen ihmiset.

Wren Greenrock on nuori noita, jonka pyrkimyksenä on suojella omaa kansaansa valtakunnan sotajoukoilta ja Kuninkaanhengen suunnittelemalta noidat tuhoavalta sodalta. Wren kaappaa valtaistuimen itselleen lumoamalla itsensä ja esittämällä prinsessa Rosea. Pian Wren joutuu huomaamaan, että prinsessa ei suinkaan hallitse valtakuntaa, vaan Kuninkaanhenki.

Wren ja Rose ovat kaksoissisaret, joiden vanhemmat kuolivat tyttöjen ollessa vastasyntyneitä. Rose jäi Kuninkaanhengen armoille, mutta Wren päätyi kasvamaan noitien keskelle, jossa häntä pidetään valtakunnan aitona perijänä. Molemmat sisarukset haluavat kruunun, mutta kumpi prinsessa valtaistuimelle päätyy? Kuinka pitkälle Kuninkaanhenki menee, säilyttääkseen vallan itsellään?

Catherine Doyle sekä Katherine Webber ovat tunnettuja lasten- ja nuortenkirjailijoita. Molempien tuotantoon kuuluu fantasiaa, romantiikkaa ja seikkailua pursuavat kirjat. Tämä yhdessä kirjoitettu teos ei tee poikkeusta, vaan tarjoaa kummankin kirjailijan parhaita puolia. Teos on nuorten kirja, mutta juoni kiehtoo takuulla myös aikuisempaa lukijaa. Tunteiden ja moraalisten ongelmien pohdinta tarjoaa ajateltavaa ja mielen ruokaa, siinä missä seikkailu ja romantiikka saavat pulssin kiihtymään.

Kruunun tyttäret on hyvin kirjoitettu fantasiateos. Henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia ja hahmojen täysin vastakkaiset lähtökohdat tarjoavat syvällisemmän näkökulman hahmojen tunteisiin, tekoihin ja tarkoitusperiin. Moraalinen pohdinta, sisarussuhteen punnitseminen, juonittelu ja omien arvojen puolustaminen tarjoavat kirjaan myös aikuista lukijaa kiehtovan maailman, jonka ansiosta teos sopii myös YA-kirjallisuuden faneille.