Koditon vai kapinallinen?
Vieraskynä 4.3.2024

Huone ilman ovea on itsenäinen jatko-osa Mirjami Sirénin kirjalle Kaupunki ilman koteja. Teos jatkaa tarinaa siitä, mihin ensimmäinen jäi, mutta on kirjoitettu niin, ettei ensimmäisen osan lukeminen ole välttämätöntä. Suosittelen itse kuitenkin aloittamaan ensimmäisestä osasta, sillä Kaupunki ilman koteja on loistava teos.

Kaupunki ilman koteja sekä Huone ilman ovea ovat nuorten kirjoja, jotka ovat dystooppista scifiä. Teosten tapahtumapaikka, Airepoliksen kaupunki on futuristinen hallinto, jossa innovointi on viety äärimmilleen ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella. Hallituksen tarkoitus on ollut alun perin ehkä hyvä, mutta eritoten Huone ilman ovea raottaa taustoja todellisille, julmille tarkoitusperille.

Airepoliksesta karkasi suuri joukko kapinallisia meren yli Balukaviin. Kipinä on perheineen ensimmäistä kertaa asettunut asumaan oikeaan kotiin. Airepoliksessa asuntoa vaihdettiin joka päivä tuottavuuden nimissä. Kipinä nauttii uudesta pysyvästä elämästään sekä siitä, että koko perhe on vihdoin koolla. Uuden kielen opettelu sekä uusiin ihmisiin totuttelu on pieni hinta kodin turvasta ja lämmöstä.

Onnea ei kestä kuitenkaan kauaa, sillä hyvin pian Airepoliksesta paenneita alkaa kadota. Myös Kipinän äitipuoli Sivi sekä pikkuveli Valo katoavat. Kipinä pelkää kuollakseen, mutta jäljelle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin palata Airepolikseen pelastamaan kaapattuja. Samaan aikaan kaapataan kapinallisten toimesta myös Airepoliksen johtajaparin tytär.

Ania alkaa kapinallisten vankina huomata, että Airepolis ei ole niin mahtava paikka, kuin hän on aina kuvitellut. Ania tajuaa etuoikeutetun asemansa ja alkaa nähdä millaista tuskaa ja kärsimystä tavalliset kansalaiset joutuvat kestämään päivästä toiseen. Lopulta Ania tapaa myös Kipinän, eikä voi enää ummistaa silmiään muiden tuskalta. Onko Anialla kuitenkaan sydäntä pettää omia vanhempiaan ja kaikkea, mihin hänet on opetettu uskomaan?

Kaupunki ilman koteja esitteli upeasti luodun dystooppisen scifi-maailman, jossa ihmisistä on manipuloitu eräänlaisia tuotantovälineitä. Tuottavuuden nimissä olosuhteet on luotu jatkuvasti liikkuviksi ja muuttuviksi. Pysyvyyttä ja parempia olosuhteita voi ansaita innovoimalla, keksimällä rahanarvoisia ideoita. Airepoliksen talous toimii innovaatioiden pohjalta.

Huone ilman ovea kertoo, kuinka tuo innovatiivinen maailma ei ole kestävä ratkaisu. Hallituksella ei ole varoja enää tarpeeksi, kansa näkee nälkää ja elinolosuhteet ovat jo liki sietämättömiä. Hallitus ei kuitenkaan suostu luopumaan idyllistään, vaan alkaa entistä ankarampiin ja epätoivoisempiin toimiin.

Teos on jälleen loistava, itse asiassa jopa parempi kuin edeltäjänsä. Ensimmäinen kirja kertoi tarinaa vain kapinallisten näkökulmasta, mutta Huone ilman ovea avaa myös hallituksen ja parempiosaisten näkökulman. Tämän ansiosta kirjassa on valtavasti moraalista pohdintaa ja ajatuksia herättäviä henkilöhahmoja.

Erityisen paljon pidin siitä, kuinka teoksen hahmot joutuvat kasvamaan ja kehittämään ajatteluaan. Anian hahmo on todella hyvin kirjoitettu. Hänen sisäiset ristiriitansa yhteisen hyvän ja vanhempiaan kohtaan tuntemansa lojaaliuden välillä on kirjoitettu upeasti. Huone ilman ovea kuvailee hienosti, miten vaikeaa on luottamus ja kuinka vahva voima on toivo.


Vieraskynä: Lukutoukan luetut sivutLukutoukan luetut sivut

Kirjat ovat intohimoni, harrastukseni, nautintoni ja pakopaikkani. Voisin päivät pitkät puuhailla kirjojen parissa, joko lukien, luetteloiden, kuvaillen tai keskustellen niistä. Rakastan sitä, kun voin tuijottaa kirjahyllyäni ja ajatella, että tuossa se hyvä kirja on, tuokin on ehkä hyvä, millainenkohan tuokin kirja on... Blogissani haluankin antaa vinkkejä siitä, mistä sinä voisit saada nautintoa. Hyviä kirjoja, joita itse olen rakastanut tai sitten joissa näen jotain, mitä joku muu voisi rakastaa. En viitsi tuhlata aikaa kirjan arvosteluun, josta en usko kenenkään pitävän. Luen myös päivittäin lapselleni ja nostan sieltäkin huippuja esille, jotta voit ottaa vinkkejä oman lapsesi kirjahyllyyn.

➤ Vaihda mediaa