Vinkkejä vaikeisiin asioihin tytön vanhemmalle
Vieraskynä 5.3.2024

Miksi tyttöjen vanhemmille oma kirja? Vaikka kuinka haluaisimme elää tasa-arvoisessa maailmassa, tyttöihin kohdistuu yhä poikia enemmän tietynlaisia odotuksia, vaatimuksia ja paineita. Toisaalta näitä luo ympäristö ja kanssaihmiset, toisaalta tyttö itse. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että vanhempi osaa tukea ja kasvattaa tytön, joka voi olla vahva ja pärjäävä, mutta ennen kaikkea oma ihana ja upea itsensä.

Kirja on jaoteltu kolmeen pääteemaan. Millaista on olla tyttö tässä ajassa, tyttöjen sisäinen maailma ja kuinka kohdata omat tunteet sekä kuinka hyväksyä oma keho ja erilaisuus. Nämä kolme teemaa on jaoteltu kaikkiaan 11 lukuun kirjassa. Riikka Riihonen on lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori sekä lasten ja nuorten kognitiivinen psykoterapeutti. Hänen tietotaitonsa sekä kokemuksensa asiakastyöstä näkyy ja kuuluu kirjan sivuilla.

Teoksessa käydään läpi monia vaikeitakin asioita, joita usein vanhempien on vaikeaa kohdata. Näitä ovat esimerkiksi lapsen syömishäiriöt, masennus, itsetuhoisuus, seksuaalisuus ja sukupuolivariaatiot. Lisäksi käsittelyssä on monia aiheita, joista keskusteleminen ei ehkä ole vaikeaa, mutta vastauksien antaminen on. Ulkonäköpaineet, tunnemaailma, omanarvontunto ja oppimisvaikeudet voivat olla helppoja aiheita puhua, mutta miten tukea ja auttaa lasta näiden ongelmien äärellä?

Täysillä tyttö tarjoaa tiedon lisäksi paljon käytännön vinkkejä ja tehtäviä, joiden avulla voi keskustella tytön kanssa tai testailla yhdessä toimivia ratkaisuja. Teos myös muistuttaa, kuinka tärkeää vanhemman esimerkki on. Näiden neuvojen ei ole tarkoitus syyllistää ketään, vaan muistuttaa, että itseään arvostava vanhempi kasvattaa itseään arvostavan lapsen. Tai hyvät tunnetaidot omaava aikuinen osaa opettaa ne esimerkillään myös tyttärelle.

Riikka Riihosen Täysillä tyttö; Miten tukea itsetuntoa sekä muita asioita, joita tytön vanhemman on hyvä tietää on kattava teos, joka kannattaa jokaisen tytön vanhemman lukea. Monet tytölle tärkeät opit ja taidot rakentuvat jo ihan pienestä lähtien, joten tässä on paljon neuvoja myös pienen tytön vanhemmille. Parhaiten tämä kuitenkin sopii teini-ikäisten tyttöjen vanhemmille oppaaksi.


Vieraskynä: Lukutoukan luetut sivutLukutoukan luetut sivut

Kirjat ovat intohimoni, harrastukseni, nautintoni ja pakopaikkani. Voisin päivät pitkät puuhailla kirjojen parissa, joko lukien, luetteloiden, kuvaillen tai keskustellen niistä. Rakastan sitä, kun voin tuijottaa kirjahyllyäni ja ajatella, että tuossa se hyvä kirja on, tuokin on ehkä hyvä, millainenkohan tuokin kirja on... Blogissani haluankin antaa vinkkejä siitä, mistä sinä voisit saada nautintoa. Hyviä kirjoja, joita itse olen rakastanut tai sitten joissa näen jotain, mitä joku muu voisi rakastaa. En viitsi tuhlata aikaa kirjan arvosteluun, josta en usko kenenkään pitävän. Luen myös päivittäin lapselleni ja nostan sieltäkin huippuja esille, jotta voit ottaa vinkkejä oman lapsesi kirjahyllyyn.

➤ Vaihda mediaa