Nuorta puhuttelevia novelleja
Vieraskynä 22.2.2024

Julma rakkaus on Tapani Baggen kirjoittama novellikokoelma nuorille. Nimensä mukaisesti useammassa novellissa pohditaan ihmissuhteita ja tunteita. Mahtuu mukaan myös rikollisuutta, vanhusten auttamista ja bänditoimintaakin.

Novelleissa päähenkilönä on aina nuori, joka kohtaa elämäntilanteen tai ongelman, josta täytyisi selvitä eteenpäin. Tarinat ovat kirjoitettu selkeästi ja niitä on helppo lukea. Vaikka tilanteet eivät ole kaikille arkipäivää, on niihin silti helppoa uppoutua kerronnan kautta kuin olisi itse päähenkilön paikalla.

Baggen tyyli on suorasukaista, kuvailevaa ja helposti lähestyttävää. Henkilöhahmojen moraaliseen pohdintaan, tunteisiin ja kokemuksiin voi samaistua, vaikka niiden kaltaista ei olisi itse kokenut. Novellit tarjoavat erilaisia näkökulmia nuorten elämään monenlaisissa tilanteissa. Tarinoissa on paljon vakavaa pohdintaa mutta myös rentoa pilkettä, jonka ansiosta novellit eivät ole kuitenkaan raskaita lukea.

Kirjassa on kaikkiaan seitsemän novellia. Yhdessä novellissa ryöstetään kauppa, jotta saadaan velat kuitattua. Toisessa vankilasta vapautunut veli yllyttää autovarkauteen, mutta ajaudutaan varastamaan isältä maksamatta jääneet elatusmaksut. Kännykkä-nimisessä novellissa koetellaan myös erään nuoren auttamisvalmiutta ja kohdataan vanhus, joka osaa käyttää hyväkseen avuliaita nuoria.

Kirjan kaksi viimeistä novellia, Polttava rakkaus ja Julma rakkaus kertovat samoista henkilöistä. Bändi treenaa ahkerasti, mutta keikkaa ei vaan tahdo järjestyä. Kun vihdoin saadaan keikka, se päättyy kaikkea muuta kuin hyvin. Näissä novelleissa myös kokeillaan siipiä ihmissuhteissa ja sukelletaan seurustelun saloihin.

Julman rakkauden novellit ovat aiheiltaan hyvin erilaisia, mutta käsittelevät tilanteita, joita nuoret voivat arjessaan kohdata, tai ainakin kaveri on kokenut. Kerronta on vetävää ja nuorta kiinnostavaa. Tapani Bagge on palkittu kirjailija ja kirjoittanut paljon lapsille ja nuorille suunnattuja teoksia.


Vieraskynä: Lukutoukan luetut sivutLukutoukan luetut sivut

Kirjat ovat intohimoni, harrastukseni, nautintoni ja pakopaikkani. Voisin päivät pitkät puuhailla kirjojen parissa, joko lukien, luetteloiden, kuvaillen tai keskustellen niistä. Rakastan sitä, kun voin tuijottaa kirjahyllyäni ja ajatella, että tuossa se hyvä kirja on, tuokin on ehkä hyvä, millainenkohan tuokin kirja on... Blogissani haluankin antaa vinkkejä siitä, mistä sinä voisit saada nautintoa. Hyviä kirjoja, joita itse olen rakastanut tai sitten joissa näen jotain, mitä joku muu voisi rakastaa. En viitsi tuhlata aikaa kirjan arvosteluun, josta en usko kenenkään pitävän. Luen myös päivittäin lapselleni ja nostan sieltäkin huippuja esille, jotta voit ottaa vinkkejä oman lapsesi kirjahyllyyn.

➤ Vaihda mediaa