Kun masennus määrää tahdin

Saara Ylönen 22.1.2024

Miia Luhtavaaran kirja Tuhkaksi tekemisen taika (Teos) on mielenkiintoisesti koostettu romaani uusperheen arjesta ja masentuneen puolison kanssa selviämisestä. Ada työstää väitöskirjaansa ja yrittää olla riittävän hyvä äitipuoli pienelle Bellalle, joka on menettänyt äitinsä. Bellan maailma keskittyy tietenkin leikkiin ja satumaailmoihin. Näin ollen Adankin ajatukset täyttää Pikkuponit ja niistä kertovat sadut.

Bellan isä ja Adan puoliso Hans masentuu, ja Adan on selvittävä äidin roolista sekä autettava Hansia toipumaan. Väitöskirjatyö näyttää siltä, ettei se koskaan tule valmiiksi, ja elokuvahetkistä pumpernikkeleitä rouskutellen muodostuu tärkeääkin tärkeämpi selviytymiskeino.

Kirja on kirjoitettu vahvasti runon keinoja käyttäen. Kaikkea ei koskaan kerrota, vaan lukijan täytyy itse täydentää aukot ja sanojen merkitystä tärkeämmäksi nousevat niiden tuottama tunnelma ja maailma. Päiväkirjamerkinnät ja runot rakentavat vahvan tunnelman, johon lukija pystyy eläytymään täysin, tullen imaistuksi tarinaan huomattavasti syvemmälle kuin perinteisessä romaanissa.

Vaikka Hansin masennus ei ole kirjassa suuresti esillä, sen vaikutus koko uusioperheen arkeen tuntuu lukijan iholla. Ada kamppailee velvollisuuden, rakkauden kaipuun, turhautumisen ja epäreiluuden ristiriitaisissa tunteissa.

Kirjan kieli on kiehtovaa ja koukuttavaa, vaikka maailmaan sukeltaminen ottaa jokusen sivun aikaa. Pian lukijalle paljastuu tunnepitoista, syvällistä pohdintaa. Samaan aikaan tarjotaan Adan väitöskirjan kautta paljon tietoa masennuksesta sekä filosofista pohdintaa, miten masennus ihmiseen vaikuttaa.

Tuhkaksi tekemisen taika on jaoteltu runokirjamaisesti, lyhyisiin kappaleisiin tai jopa yksittäisiin runoihin. Kirja on näin ollen nopealukuinen, mutta jotta siitä saisi kaiken irti, se kannattaa lukea toisenkin jos ei kolmannenkin kerran uudestaan. Rivien välistä paljastuu joka kerta lukijalle enemmän.

Mira Luhtavaaran romaanin anti on sen tunnelma, jonka kirjailija on osannut luoda miltei käsin kosketeltavaksi. Tuhkaksi tekemisen taika tarjoaa mahdollisuuden ymmärtää, miten voimakkaasti masennus vaikuttaa, ja mitä tarvitaan, että lapsi pystyy selviämään arjessa, jossa vanhempi on masentunut. Kirja tuo mielenterveysongelmat käsin kosketeltaviksi ja auttaa lukijaa ymmärtämään maailmaa, jota toivon mukaan ei ole koskaan joutunut itse kokemaan. Tai jos on, teos voi auttaa prosessoimaan omaa elämää ja luoda samalla hippusen toivoa, että kaikesta voi selvitä.

Saara Ylönen