Hai tuntee nuoren yleisönsä
Saara Ylönen 23.2.2024

Magdalena Hain Sarvijumala voitti 2023 lasten- ja nuorten kirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Tämä nuorten kauhuromaani on vaikuttava ja moniulotteinen teos. Pelottavan kauhutarinan lisäksi teos käsittelee isoja teemoja, jotka ovat läsnä monen nuoren elämässä.

Läheisen kuolema, itsetuhoisuus, rasismi, rakkaus, ystävyys, seksi, parisuhde… Teemoja on kerronnassa päällekkäin runsaasti ja niistä jokainen antaa lukijalle paljon ajattelemisen aihetta. Samalla taustalla kulkee kauhutarina, joka saa lukijan pohtimaan todellisuuden ja fantasian rajoja.

Lauri herää sairaalasta onnettomuuden jälkeen. Äiti on kuollut ja isä makaa koomassa. Lauri itse joutuu toipumaan vakavista vammoista sekä tuskallisesta menetyksestä. Tädin ja serkun luokse muuttaminen, etäkoulu koronan vuoksi, vieras paikkakunta… Raskaita ja vaikeita asioita yhdelle nuorelle kerrakseen suuren surun keskellä. Kaiken lisäksi Lauri näkee harhoja sekä pelottavia unia.

Jotenkin päin Lauri selviää kaikesta ja yrittää jatkaa täydellisesti muuttunutta elämäänsä. Hän tutustuu Vilja-Maariaan, uuden naapurustonsa hieman vanhempaan tyttöön. Vilja-Maaria näkee myös aaveita sekä Sarvijumalan. Kuoleman porteilla käyminen on avannut näille nuorille oudon kauhumaailman. Aaveet ovat vaarallisia ja niistä täytyy päästä eroon, ennen kuin on myöhäistä.

Magdalena Hai taituroi kirjassa niin fantasian kuin kauhunkin elementeillä menestyksekkäästi. Sarvijumalan kerronta kuvailee juuri sopivasti. Niin paljon, että mielikuvat heräävät lukijan mielessä eloon. Samalla kuitenkin kuvailua on tarpeeksi vähän, jotta lukijan oma mielikuvitus voi täydentää puuttuvan omien kauhukuviensa mukaiseksi.

Eritoten nuorelle lukijalle tarinan tilanteet ja tapahtumat ovat kauhuelementtiä korostava tekijä. Tytön kanssa suutelu voi olla pelottavampi kokemus, kuin mikään hirviö. Samalla esimerkiksi kuolema raskaana aiheena on helpompi prosessoida, kun sen voi kuvitella hirviöksi, jota vastaan voi taistella.

Kirjassa käsitellään myös realistisesti ja ymmärrettävästi itsetuhoisuutta, itsemurhaa ja mielenterveysongelmia. Vaikka kirja ei tarjoa nuorelle valmiita vastauksia, se antaa uusia näkökulmia ja avartaa ymmärrystä sekä antaa paljon ajattelemisen aihetta. Samaan aikaan se kuitenkin luo toivoa ja uskoa siitä, että kaikki lopulta selviää.

Magdalena Hain Sarvijumala on vaikuttava teos myös aikuiselle lukijalle. Erityisen kiinnostavaksi koin kaiken yllä mainitun lisäksi muun muassa mopoautossa käydyt keskustelut ja nuorten aidolta kuulostavan mutkattoman suhtautumisen elämään. Teos henkii kokonaisuutena sitä, että Hai tuntee yleisönsä ja tietää mitä nuorille kannattaa kirjoittaa.