Onnea 25-vuotiaalle Enostonelle!
Pasi Luhtaniemi 17.2.2024

Alun perin turkulainen, vuodesta 2015 Vantaalla toiminut Enostone -kustannus täyttää tänään 25 vuotta. Kirjamaa onnittelee päivänsankaria! Neljännesvuosisata kustannustoimintaa pienellä kielialueella on upea saavutus, ja matka jatkuu.

Enostonen perustivat Vesa Niinikangas ja Matti Särkkä Turussa 1999. Se on erikoistunut alusta lähtien runouteen. Enostonen runoilijoista mainittakoon vaikka Ville Hytönen, Niklas Salmi, Pelle Romantique, Virpi Alanen, Riina Katajavuori ja Markku Kaskela.

Enostone kustantaa myös käännösrunoutta. Se on julkaissut vuonna 2020 kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaneen Louise Glückin kolme teosta, Uskollinen ja hyveellinen yö, Talvisia reseptejä kollektiivista ja Villi Iiris. Viime vuonna ilmestyi myös Riikka P. Pulkkisen ja Athiná Róssoglun toimittama Aurinkokello – Nykykreikkalaisen runouden antologia.

Vaikka lastenkirjat ovat nykyisin tärkeä osa Enostonen kustannustoimintaa, se esittelee myös jatkossa uutta suomalaista runoutta. Tänä keväänä Enostone julkaisee peräti seitsemän runoteosta!

Juhlat Tekstin talolla

Tekstin talo, 1. kerros. kuva: Usva Torkki

Enostonen juhlii tänään lauantaina 17.2. 25-vuotissyntymäpäiviään Helsingin Tekstin talolla. Juhat pidetään talon permantosalissa kello 17 alkaen. Alkumaljojen jälkeen vieraat voivat tutustua Tekstin talon uusiin hienoihin tiloihin.

Kello 18  Kustantaja Kalle Niinikangas pitää pienen tervetuliaispuheen. Iltaa jatkaa eteenpäin Enostonen runoilijat ja kirjailijat, ja sen päättää kaksi kirjanjulkistamistilaisuutta, Tapani Kinnusen 11. runokokoelma Oopperan grilli ja Juha Raution 7. runokokoelma Jokainen epäilys ennen tätä.

Illan musiikista vastaa laulaja-lauluntekijä-muusikko-kirjailija Suonna Kononen. Tilaisuudessa myydään Enostonen kirjoja taatusti mukavilla hinnoilla.

Kustantaja Kalle Niinikangas, Enostone. Public Domain

Kustantaja Kalle Niinikangas, Wikipedia

Kirjamaa onnittelee myös illan toista päivänsankaria, 51 vuotta täyttävää kustantaja Kalle Niinikangasta!

Pasi Luhtaniemi