Sarjakuvan tenho toimii!

Pasi Luhtaniemi 24.6.2024

Kesäloman kynnyksellä kaikki on sallittua. Lomia odotellessa otin siis käteeni Korkeajännitys -brandin Hugo Pratt -erikoisjulkaisun Merijalkaväki hyökkää,  ja uppouduin sarjakuvaan. Korkeajännitys on ikoninen sarjakuvan klassikko. Jo vuodesta 1953 julkaistu sarja tunnetaan erityisesti 2. maailmansotaan sijoittuvista seikkailuista, joissa britit taistelevat sakemanneja vastaan ja amerikkalaiset japseja vastaan maalla, ilmassa ja meressä. Oma pitkä historiansa on länkkäritarinoilla.

Omaan vinttilukemistooni Korkeajännitys ei koskaan kuulunut, olin enemmänkin Lucky Luke- ja Asterix -poikia, mutta Hugo Prattin Corto Maltese -sarjakuvat iskivät sen sijaan nuoreen mieheen 80-luvun alussa lujaa. Yksinäisen merikapteenin seikkailut 1. maailmansodan ajan eksoottisissa maissa kaukoidässä, afrikassa ja amerikassa vetosivat teiniin; erityisen mielenkiintoisia olivat viittaukset historian todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin..

Minulle olikin uutta, että Hugo Pratt on käsikirjoittanut myös suoraviivaisempia, toisen maailmansodan sotatarinoita. Sarja sopii mainiosti Korkeajännitys -brandin alle. Samalla se tavoittaa jotakin Hugo Prattille ominaisesta ironiasta.

Lukukokemuksena Merijalkaväki hyökkää! oli ehdottomasti viihdyttävä jopa 60-vuotiaalle lapselle. Erikseen huomasin seuraavani sarjakuvaa kerrontamuotona. – Miten hidasta, tekisi mieli klassista sen kerronta onkaan. Se jättää ehdottomasti hyvän muistijäljen. Sen 2020-luvulla poliittisen korrektiuden rajoja koetteleva sanasto on sitten aivan oma matkansa jonnekin allekirjoittajan ihanaan nuoruuteen.

 


Pasi LuhtaniemiPasi Luhtaniemi

Pasi Luhtaniemi (s. 5. syyskuuta 1963) on kouvolalainen kirjailija ja kustantaja sekä tammikuussa 2024 perustetun #Kirjamaa -palvelun vastaava päätoimittaja. Luhtaniemi on kirjoittanut kaksi jännitysromaania, Sokea piste (2013) ja Viattomat (2015) sekä useita dramatisointeja ja näytelmiä. Kustantajana ja kirjoittajavalmentajana hän on julkaissut tämän lisäksi kerrontatieteen menetelmiin perustuvan kirjoittajaoppaan Kohti uutta kirjaa (2018).