Saara Henriksson: Valaanpyytäjän vaimo

Uusi novellikokoelma kerää yksiin kansiin kirjailija Saara Henrikssonin novellituotantoa yli kymmenen vuoden ajalta. Poliittisesta historiasta maisteriksi valmistunut Henriksson on käsitellyt historiallisia aiheita paitsi novelleissaan, myös romaanissa Syyskuun jumalat (2017).

Niminovellissa “Valaanpyytäjän vaimo” Suomen suuriruhtinaskunnalla on 1800-luvun lopulla huomattava valaanpyyntilaivasto, mutta yksi puuttuu, tieteellinen läpimurto Leviatan-merihirviön löytämisen myötä. Osa novelleista sijoittuu Suomeen, osa muun muassa Puolaan, Unkariin, Englantiin ja Karibialle saakka. Kaikkia yhdistää lumoava tunnelma.

“Julkaisemalla Valaanpyytäjän vaimo -kokoelman haluan kunnioittaa lajityypin juuria lyhyen muodon kirjallisuutena. Monet tieteisromanssit ilmestyivät 1900-luvun alun lehdistössä nimenomaan novellimuodossa. Myös naiskirjailijoita oli joukossa, mutta he niin kuin muutkin kirjoittivat salanimellä”, sanoo Saara Henriksson.

Ilm. 07/2024
ISBN: 978-952-7382-50-9 (nid.)
ISBN 978-952-7382-51-6 (ePub)
Kansi: Anu Korpinen


Saara Henriksson asuu Tampereella ja työskentelee kirjailijana ja kustannustoimittajana. Hänen novellejaan on käännetty ruotsiksi, englanniksi, unkariksi, tsekiksi ja espanjaksi. Hänen esikoisromaaninsa Moby Doll ilmestyi vuonna 2011, minkä jälkeen hän on julkaissut urallaan niin kauno- kuin tietokirjallisuutta. Henriksson on myös luovan kirjoittamisen ohjaaja ja aktiivinen toimija Osuuskumma-kustannuksessa.