Saision Helsinki-trilogia Penguin Modern Classics -sarjaan
Pasi Luhtaniemi 20.2.2024

Penguin Books on ostanut Pirkko Saision Helsinki-trilogian käännösoikeudet Penguin Modern Classics -sarjaan. Trilogiaan sisältyvät Pirkko Saision omaelämäkerralliset romaanit Pienin yhteinen jaettava, Vastavalo ja Punainen erokirja. Kukin kirja oli ilmestymisvuonnaan Finlandia-finalistina, ja Punainen erokirja myös voitti Finlandian.

Pirkko Saisio on muutoinkin vihdoin nousemassa kansainväliseksi ilmiöksi: Koko Helsinki-trilogian oikeudet on lähiaikoina myyty Hollantiin, Saksaan, Ranskaan, Tsekkeihin, Unkariin, Romaniaan, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan ja nyt siis myös Iso-Britannian ja kansainyhteisön alueelle.

Suomessa Pirkko Saisiolla on enemmän Finlandia-ehdokkuuksia kuin kenelläkään toisella, yhteensä seitsemän. Hän on voittanut myös näytelmäkirjallisuuden arvostetuimman Lea-palkinnon useammin kuin kukaan, neljästi. Valinta Penguinin sarjaan sementoi Saision aseman kansainvälisenä modernina klassikkona.

Saision Helsinki-trilogian kaikki kolme osaa on julkaistu uusina laitoksina 2023.

Pirkko Saisio on ensimmäinen Penguin-sarjoihin nostettu elävä suomalaiskirjailija. Penguin Booksin kahdessa klassikkosarjassa on aiemmin ilmestynyt Elias Lönnrotin Kalevala (Klassikot) sekä Väinö Linnan Tuntematon sotilas (Modernit klassikot).

Kustannusosakeyhtiö Siltala julkaisi viime vuonna suomeksi uudet laitokset pitkään loppuunmyytynä olleesta sarjasta. Saatavilla on myös Saision viimeisin Finlandia-ehdokas Passio. 

Upeasta uutisesta kertoi tammikuun lopussa kirjan käännösoikeuksia myyvä Finnish Literature Agency 24. tammikuuta.

Mikä on Penguin Modern Classics

Penguin Modern Classics on vuonna 1961 lanseerattu noin sadan viime vuoden merkittävimpien nykykirjailijoiden teoksista koostuva sarja. Ote nimilistasta kertoo, mihin seuraan Saision Helsinki-trilogia pääsee:

Aleksijevitš, Arendt, Baldwin, de Beauvoir, Beckett, Bellow, Bernhard, Blixen (Dinesen), Borges, Brecht, Brodsky, Burroughs, Calvino, Camus, Canetti, Čapek, Capote, Chandler, Chang, Le Clézio, Condé, Conrad, Ditlevsen, Doctorow, Döblin, Fitzgerald, Foucault, Glück, Hammett, Handke, Hesse, Hrabal, Ionesco, Joyce, Kafka, Kawabata, Kerouac, Lawrence, Lem, Levi, Lispector, Lorca, Lowry, Mailer, Marquez, du Maurier, Milosz, Mishima, Modiano, Musil, Nabokov, Orwell, Pessoa, Proust…