Kirjailijanloput alkoi hauskasta sanaleikistä…
Pasi Luhtaniemi 8.9.2023

… ja päätyi viiden tuhannen suomalaisen yhteiseen ilonpitoon.

Kirjailijanloput on vuodesta 2014 toiminut suomalaisten kirjailijoiden, tavoitteellisten kirjoittajien ja harrastajakirjoittajien suljettu ryhmä. Ryhmän perusti – jo kohta kymmenen vuotta sitten – porilainen jännityskirjailija Arttu Tuomainen, joka oli itsekin tuolloin jotakin tavoitteellisen kirjoittajan ja kirjailijan väliltä. Hän oli juuri saanut kustannussopimuksen esikoisdekkaristaan Muistilabyrintti Myllylahti -kustantamolle, ja teos julkaistiin vuonna 2015.

Kirjailijanloput -sanaleikki syntyi kirjoittaja Tuomisen  päässä silloin vielä voimissaan olleesta suomi24.fi -keskustelufoorumista ja sen Kirjailijanalut -ryhmästä, jossa kirjailijaksi haaveilevat jakoivat ajatusiaan ja kokemuksiaan kirjamaailmasta.  Hauskana anekdoottina ryhmään osallistui myös muutama viikko perustamisen jälkeen – ei nimimerkki nimimerkki ´riikka´ vaan nimimerkki ´Arttu´  seuraavalla kommentilla:

 

´Arttu´

Tervehdys arvon kirjailijanalut!

Tämä Kirjailijanalut -keskustelupalsta on siitä mukava paikka, että täällä tapahtuu joka päivä ja keskustelu etenee. Palstaa seuratessa tajuaa, että kirjoittaminen ja kirjallisuus kiinnostavat lukuisia ihmisiä ikää tai sukupuolta katsomatta.

Anonyymius on mukava asia, mutta joskus sen suojista on liiankin helppo huudella ja välillä homma karkaa täällä lapasesta. Tästä syystä perustin yhdessä kirjoittajakollegani kanssa facebookiin ryhmän kirjoittamisesta kiinnostuneille. Ryhmän nimi on Kirjailijanloput. Ryhmän tarkoituksena ei ole kilpailla tämän palstan kanssa, vaan toimi rinnakkaisena tukikohtana kirjailijaksi haluaville tai jo olemassa oleville sellaisille.

Eli jos teitä kiinnostaa keskustella kirjoittamisesta ”kasvokkain” omilla nimillänne, niin tervetuloa liittymään. Ryhmän löytää oheisen linkin takaa tai facessa hakemalla ryhmän nimellä. Tervetuloa keskustelemaan!

https://www.facebook.com/#!/groups/677902852251215/?fref=ts

(linkki ei valitettavasti toimi enää suoraan)

YLI 5000 jäsentä!

Yksityisessä kirjailijanloput -ryhmässä on tämänhetkisten tietojen mukaan yli  viisi tuhatta jäsentä,  mikä on mille tahansa yksityiselle Facebook -ryhmälle käsittämätön jäsenmäärä. Mikä selittää ryhmän suunnatonta jäsenmäärää. – Koetan tavoittaa joitakin syitä.

Kirjoittamisharrastus on Suomessa edelleen, 2020 -luvulla voimissaan, kiitos kaikille teille äidinkielenopettajille, jotka yhä kerrotte meille, mikä kulttuurinen voima kirjan lukemisessa – saatikka sen kirjoittamisessa onkaan. Millään muulla kuin teidän jättämällänne jäljellä ei voi selittää sitä glooriaa, mitä kirjailijan ammatti nauttii satojen ja tuhansien suomalaisten ajatuksissa.

Muutta toisin kuin kirjailijanalut, Kirjailijanloput tarjoaa jatkuvasti myös kaikille julkisseille kiroittajille, kirjailijaliiton legitimoimille jäsenille ja lopulta jopa tunnetuille kirjalijoille samaistumispintaa. Tutun fraasin mukaan jokainen kirja on aloitettava ensimmäisestä alusta, ja siten jokaisen kirjailijan on helppo tunnistaa itsensä vielä vuosienkin jälkeen samoista luomisen tuskista, joista aloitteleva kirjoittaja kärsii.

Kun sitten heidät, aloittelija ja ammattilainen, laitetaan keskustelemaan samaan, moderoituun suljettuun ryhmään, lopputuloksena on ollut ryhmä, jossa kaikki voittavat.

Voinen siksi lausua – kaikkien yli 5 tuhannen kirjalijanlopun puolesta – suuret kiitokset Tuomisen Artulle neronleimauksesta vuonna 2014. Se ei onneksi jäänyt ainoaksesi, sitä todistaa pitkä ja nousujohteinen ura yhdeksi Suomen merkittävimmistä jännityskirjailijoista.

Sitä polkua kuljemme me jokainen ajatuksissamme, ruuhkassa kaltaistemme kanssa kun savisella festarikentällä konsaan.

Pasi Luhtaniemi