Paksujen kiviseinien synkät salaisuudet

Pasi Luhtaniemi 24.8.2023

Haudatut haaveet alkaa rikoskirjalle tutusti minäkertojan äänellä ja kuvauksella nuoren naisen kuristamisesta. Prologin jälkeen siirrytään poliisilaitokselle ja esitellään päätutkija, rikoskomisario Lara Honka. Honka pysäköi autonsa kadunvarteen Helsingin Töölössä ja tekee ensimmäiset havainnot ympäristöstä. Vanhoja kerrostaloja, kivijalkakauppoja. Partio on jo paikalla, ja noustuaan ylös kerrostalon viidenteen kerrokseen Lara tervehtii kolleegaansa komisario Eero Huuhkaa, joka on niinikään ehtinyt tutkia jo murhapaikkaa hetken aikaa.

Jussi Simolan esikoisdekkarin ensimmäiset kymmenet sivut eivät vielä koukuta, vaan romaani rakentaa jännitystä vähän liiankin tutulla paletilla. Kertoja esittelee tutkijaryhmän, joka saa erikoisen kuristusmurhan tutkittavakseen, ja kullekin tutkimusryhmän jäsenelle aletaan kirjoittaa yksityiselämää ja taustoja hieman liian ennalta-arvattavilla palikoilla.

Pian poliisityö alkaa kuitenkin päästä käyntiin ja tapahtumien intensiteetti alkaa kasvaa, eikä aivan tavanomaisella tavalla. Poliisi kuulee saman kerroksen naapureita, ja rappu tuntuu olevan täynnä toinen toistaan höperömpiä vanhuksia, ylimpänä seinänaapurissa asuva Hilma, jolla poliisin vierailu ja omat jatkosodan kokemukset menevät iloisesti sekaisin. Kun poliisit jututtavat seuraavaksi alakerran lähikaupan erikoista omistajaa, kiinnostus tähän töölöläiseen kortteliin alkaa herätä.

Jussi Simolan dekkari seuraa poliisin murhan tutkintaa yksityiskohtia kaihtamatta, ja hyvä niin. Kuolleen Julian perhe ja verhoihin piiloutuva pikkuveli vie tutkimusta yhtäälle, ja Puotilassa krapulaansa poteva renttu poikaystävä toisaalle, samalla kun Julian some kertoo hänen mieltymyksistään ja ystävistään ja perinteinen patologin tutkimus kertoo lisää. Ja lopulta poliisi on sarjamurhaajan perässä, ja kasassa on maukas trilleri, jossa niin poliisit kuin potentiaaliset seuraavat uhrit ovat hengenvaarassa.

Jussi Simolan Haudatut haaveet varsin hallittu ja tyylitajulla keskitetty rikosromaani, johon pittoreskin oman mausteensa tuo tapahtumamiljöö, Helsingin kantakaupugin Töölö sekä sen asujaimisto. Vanhenevat mummot 2-3 huoneen omistusasunnoissaan, kivijalkakaupat ja alueen murrosta edustavat opiskelijat pienissä vuokra-asunnoissaan – kaikki ei näiden paksujen kiviseinien sisällä ole siltä, miltä näyttää.