Karkkilan HögFORM yhdistää designin, taiteen ja kirjallisuuden

Pasi Luhtaniemi 16.11.2023

Kulttuuri ei synny ilman sen tekijöitä. Kirjamaa aloittaa uuden juttusarjan henkilöistä tapahtumien ja ilmiöiden takana. Sarjan aloittaa Heikki Savola, perinteikkään Robustos -kustantamon kustantaja ja kulttuurin tekijä Karkkilasta, Länsi-Uusimaalta.

Reilun viikon päästä Karkkilassa pidetään HögFORM -messut. Viikon kulttuurivieras Heikki Savola saa kertoa siitä tarkemmin.


Kuka olet, ja mistä ajattelit tänään kertoa?

Olen Heikki Savola, kirja- ja kulttuurialan monitoimikone Karkkilasta: Kustannusliike Robustoksen kustantaja, sanataideohjaaja ja kirjallisuusterapiaohjaaja. Nyt olen mukana järjestämässä designin, taiteen ja kirjallisuuden myyntitapahtumaa HögFORMia.

Mikä on HögFORM?

HögFORM on Ala-Emalin kulttuuriyhdistys Monttu ry:n järjestämä designin, taiteen ja kirjallisuuden kuratoitu myyntitapahtuma. Tavoitteena on tuoda esiin näiden alojen ammattilaisia, joista suuri yleisö ei välttämättä vielä tiedä.  HögFORM on yleisölle pääsymaksuton tapahtuma, jossa voi paitsi ostaa tuotteita, myös tutustua tekijöihin ja osallistua työpajoihin.

Mistä ajatus HögFORM -tapahtumasta lähti?

Idea syntyi kun Monttu ry:n jäsenet pohtivat, miten alueella toimivien yritysten yhteistyötä voitaisiin edistää ja samalla kehittää Högforsin ruukkialueen matkailua. Koska Monttu on kulttuuriyhdistys, se vaalii kulttuuriperintöä, mutta kehittää samalla uutta toimintaa tiukasti nykyajassa, idea kiepsahti vintage-messujen kautta uuden ja vanhan yhdistämiseen, ja näin syntyi HögFORM.

Miksi design, taide HögFORMissa? Miksi kirjallisuus kolmantena?


Kirjallisuudessa yhdistyy design ja taide monella tavalla. HögFORMin kirjallisuusosaston näytteilleasettajat ovat suurimmaksi osaksi pieniä kirja-alan toimijoita, jotka yleensä jäävät kirjamessuilla sivurooliin – aivan suotta. HögFORMin kirjallisuusosuus on samalla jatkotapahtuma kesäkuussa järjestetylle Suuret kirjat, pienet kustantamot -tapahtumalle, jonka Kustannusliike Robustos on järjestänyt jo kahtena vuonna.

Ketkä tekevät HögFORMia sinun lisäksesi?

HögFORMin takana on Monttu ry:n aktiivien joukko sekä paikallisia ammattilaisia joita tarvitaan äänentoistossa, lavarakenteissa jne.

Ketä näytteilleasettajia ym. on mukana HögFORMissa?

Kuva: Chris-Tomas Konieczny

Kustantajista mukana ovat mm. Kustannus Aarni, Aporia, Aurinko Kustannus, Aviador, Huippu, Impromtu, Karkkilan kotiseutuyhdistys, Kustannus-Mäkelä, Moebius, Robustos.
Taiteen ja designin puolelta mm. Bad Idea Design, Kultavilla, T to E -muotoilijakollektiivi, Mylly Glass, Piccu Nooa, Roska Design, Lea Swantz Glass Design, Amna, Vintamo, Verhoomo Havu, Studio Lunkki.

Tapahtumassa on myös työpajoja ja workshoppeja, esimerkiksi lasin muotoilua, livepiirrustusta ja korutyöpaja.

Mikä on Ala-Emali? Entä tapahtumapaikka Konepajahalli?  

Kuva: Oiva Hattara, Public Domain

Ala-Emali on ikonisen Högforsin valimon entinen ammeiden emalointilaitos, joka on muutaman viime vuoden aikana kunnostettu ja herännyt uuteen eloon kulttuuri- ja liikekeskuksena. Ala-Emalissa toimii yli 40 yrittäjää, joista näkyvimmät ovat Aki Kaurismäen osaksi omistama elokuvateatteri Kino Laika viinibaareineen, vanhaan emalointiuuniin rakennettu Uunisauna ja rouheanrento Kylärafla Kanto.

HögFORM -tapahtuma järjestetään vanhassa Konepajahallissa Ala-Emalin välittömässä läheisyydessä. Ruukin alueella kannattaa tutustua myös Tehtaan hotelliin, Fagerkullan museoalueeseen ja tänä vuonna Uudenmaan taidepalkinnon saaneeseen Mediataidetila Sieluun. Alueen läpi virtaa Karjaanjoki, jonka rannoilla kulkee Koskireitti. Hyvin suositun nelikilometrisen ulkoilureitin varrella on viisi koskea.

Mitä kävijä löytää Karkkilasta?

Kävijä löytää Karkkilasta kultuuria monessa muodossa. Joka viikonloppu tapahtuu jotain, jos mikään kaupungin teatteriryhmistä ei esiinny, tarjolla on ainakin jonkun vierailevan tai paikkakunnan oman bändin tai kuoron keikka, tanssi- tai musiikkiopiston esitys, pari taidenäyttelyä, liikuntatapahtumia. Karkkilassa kulttuuri elää arjessa, yhteiseen tekemiseen on helppo osallistua ja täältä voi vuokrata vaikka kirjoittajaresidenssin.

Mitä nostaisit erityistärpiksi ensi viikonlopusta?


Kirjailija Elina Hirvosen ja kustantaja Anna-Riikka Carlsonin keskustelu lauantaina 25.11. klo 11 on seuraamisen arvoinen ja Kirjavuoden yksi kiinnostavimmista keskusteluista käydään lauantaina klo 14, kun neljä erilaista kustantaja kurkistaa kirja-alan kristallipalloon ja kertoo mitä siellä näkyy.

Sunnuntai huipentuu tapahtuman yleisön valitseman parhaan kirjan kannen julkistamiseen.

Saako HögFORM jatkoa?

Toivon niin. Viime vuonna HögFORM järjestettiin ensimmäisen kerran ja sen suosio yllätti kaikki: 1500 kävijää kahdessa päivässä oli todella huima määrä. Näytteilleasettajilta ja yleisöltä saatu palaute on ollut hyvin kannustavaa ja rohkaisevaa. HögFORMille tuntuu olevan kysyntää.

Tänä vuonna HögFORMissa keskustellaan myös tatuoinneista taidemuotona ja se on linkki ensi vuoden toukokuussa Karkkilassa järjestettävään Suomen toiseksi suurimpaan tatuointitapahtumaan Candyland Tattoo Weekendiin, jonka kaikki sata näytteilleasettajapaikkaa on jo nyt myyty.


HögFORM, OHJELMA

Lauantai 25.11.

11.00 Elämä kirjoina

Kirjailija Elina Hirvonen (Wsoy), Haastattelijana Anna-Riikka Carlson

12.00 Omaehtoinen muotoilu

Muotoilijat Saana ja Olli. Haastattelijana Mikko Silvennoinen

13.00. Kirjanjulkaisu – Rauhan etkot

Rauhantekijä – 20 uutta tekstiä sodasta ja rauhasta (Aarni), Pasi Luhtaniemi haastattelee novellisti Johanna Säkkistä

13.15. Kirjanjulkaisu

Oven avaus (Karkkilan kotiseutuyhdistys), Henna Mitrunen ja Matti Mäki

14.00. Kirja-alan kristallipallo paneelikeskustelu

Anna-Riikka Carlson (Wsoy), Pasi Luhtaniemi (Aarni), Atso Mäkelä (Kustannus-Mäkelä) ja Heikki Savola (Robustos)

15.00 Tatuointi taiteen muotona

Kuva- ja tatuointitaitelija Outi Vihlman. Haastattelijana Heikki Savola.

Sunnuntai 26.11.

11.00 Lukemista ikä kaikki

Nuortenkirjailija Hanna Kökkö (Kustannus Mäkelä), Haastattelijana Ria Sirén

12.00 Muotoilun tulevaisuudenkuvat ja ilmiöt

Teollinen muotoilija Asmo Noronen. Haastattelijana Ria Sirén

13.00 Esikoiskirjailijoiden haastattelu

Milla von Plato (Wsoy) ja Marianne Roivas (Aarni). Haastattelijana Irina Björkman

14.00 Kirjat kuvina

Graafinen suunnittelija Anu Paljärvi. Haastattelijana Heikki Savola

Paras kirjankansi -äänestyksen voittajan julkaisu