Maritta Hirvonen: Allegro Barbaro
Saara Ylönen 8.5.2024

ALLEGRO BARBARO on tarina valokuvauksesta, sirkuksesta ja rakkaudesta kansanmusiikin, Puccinin ja Bartókin säestyksellä.

Tapahtumien taustalla kuohuu Orbánin Unkari, jossa aloitteleva valokuvaaja Péter Szigeti kulkee isoisänsä jalanjäljissä. Mitä perheessä tapahtui, kun isoisä loikkasi Saksaan 1956? Mitä Unkarissa tapahtuu nyt? Miksi isotäti Márta kieltäytyy puhumasta vanhoista ajoista?

 

Péterin sisällä läikähti. Tämän ihmisen hän tunsi, ja tämä tunsi hänet. Hän katsoi vierellään valkoisessa toppatakissa luistelevaa naista, jonka tummista silmistä Kaupunginpuiston lamput ja sinisenä sädehtivä maailmanpyörä heijastuivat. Jokin vahva biitti, hiphop tai reggaeton, soi kaiuttimista, ja värikäs, kaikenikäisten luistelijoiden joukko pyöri kenttää ympäri, kukin omassa tahdissaan. 

     Péterin ja Natalian potkut asettuivat yhteiseen rytmiin. 

Maritta Hirvonen on nokialainen, Tampereella syntynyt kirjailija ja tietokirjailija. Hirvonen on toiminut taustavaikuttajana kirjallisuuden ja muun kulttuurin alalla. Hänellä on takanaan kolmikymmenvuotinen ura Tampereen kulttuurihallinnossa, josta viimeiset 21 vuotta Tampere Filharmonian intendenttinä.

Kirjailijan aiemmat teokset:

Seiso vankkana suomalainen, kertomuksia suvusta, Stresa 2018

Hämäränmaassa valon syvyys – Jouni Kaipainen 1956–2015, Stresa 2020

Komediantit, romaani, Stresa 2020

Pikkukamarimusiikkia, novellikokoelma, Stresa 2021

Aikaviivoja, rakkautta – Ruth Matson ja Usko Meriläisen tarina, Stresa 2022