Leena Myller: Ihana Amsterdam

Ihana Amsterdam on romaani nostalgisesta matkasta, nuoruudesta, ikääntymisestä, kahden sukupolven kipukohdista ja taiteesta.

Hare Krishna, tanssivat talot, mustat polkupyörät. Kanaalien tumma vesi peilaa Amsterdamin, sadetta ja usvaa syleilevän daamin hopeamekon. Daami kutsuu luokseen Mallun ja Riston, jotka tekevät matkan rättisitikalla, kuten nuorena.

Amsterdamin tulppaanipellot ovat entisellään, mutta Eurooppaa vaivaa historia: sodat, epätoivo, väärät teot. Pariskunnan tapaama rekkamies Slavo on niitä tehnyt, kun säälimätön sisällissota pirstoi Jugoslavian.

Kuinka voi Eurooppa, jonka metsät ja meret ovat tukehtumassa muovihiukkasiin. Vincent van Gogh maalasi auringonkukat, iirikset. Mallun ja Riston tytär Anni rakastaa myös maalauksia ja kukkia. Anni uskoo kuin lapsi Mariaan, joka lupaa hänelle pelastuksen Jeesuksen kautta. Amy Winehouse on ihana idoli. Kosmo on pimeyden maailmasta ja vetää puoleensa. Teemu on kuitenkin turvallinen ja sopiva kihlatuksi.

Onnettomuus varjostaa Mallun ja miehen matkaa. On valheita, jotka uhkaavat tulevaisuutta. Amsterdam ja kauneus pysyvät silti.


Leena Myller on kirjoittanut useita romaaneja, novelleja ja esseitä. Hän on toiminut kriitikkona, saanut Vuoden Kynä
-palkinnon ja ollut kahdesti ehdolla Savonia-kirjallisuuspalkinnon voittajaksi. Koulutukseltaan Leena Myller on filosofian maisteri.