Kymmenen parasta kirjaa lepotuoliin ja aurinkoon

Saara Ylönen 12.6.2024
Kuuma kesä, aurinko ja ulkoilma. Ihanaa viettää aikaa ulkona, tietenkin kirja kädessä nauttien romantiikasta, hyvästä fiiliksestä ja miksei joskus tunnelmallisista kyyneleistäkin. Keväällä ilmestyi monta hyvää viihdekirjaa, jotka odottavat vielä lukijaansa. Jos kevään kirjat on jo luettu, ilmestyy kesällä onneksi lisää. Listasin kiinnostavimpia uutuuksia, jotka ovat täydellistä luettavaa eritoten ulkoilmassa auringosta nauttien.

Reunalta ilmestyi jo  huhtikuussa kotimainen uutuus Asta Ikoselta, joka kirjoittaa paljon romantiikkaa. Rakkautta vai rikkautta vie lukijan mansikkafarmille Stinan matkassa. Tunnelmallinen kesäromanssi, joka uhkaa syksyn tullen päättyä.

Teos vaikuttaa kiinnostavalta romantiikkakirjalta, koska siinä Tuhkimo ei etsi rikasta prinssiä. Teoksessa rikas nainen on kyllästynyt luksuselämään ja jatkuvaan sulhasehdokkaiden tyrkyttämiseen vanhempien taholta. Omapäinen nainen päättää jättää luksuksen taakseen, vaihtaa sen raskaaseen työhön mansikanpoimijana.

Minuun vetoaa tällainen vahva naispäähenkilö, joka tahtoo pärjätä omillaan ja tehdä oman päänsä mukaan. Perinteiset pelastavat prinssit alkaa olla myös aika luettua kamaa, eritoten romantiikassa. Siksi valitsisin itse mieluummin Rakkautta vai rikkautta.


Myllylahti julkaisi niinikään huhtikuussa Inkku Kärkkäisen esikoisteoksen Kierrätystä ja kirsikankukkia. Syötävän kauniilla kansikuvalla varustettu feelgood-romaani kertoo ammattijärjestäjästä, joka toimeliaisuudessaan on unohtanut järjestää oman sydämensä.

Ammattijärjestäjä kuulostaa houkuttelevalta ja trendikkäältä ammatilta. Olen itse luovan kaaoksen ihminen, en saa yrittämälläkään nurkkia siistiksi. Mikä siis on parempaa pakoa todellisuudesta, kuin lukea sellaisesta henkilöstä, joka saa kaiken tuon kaaoksen taltutettua tuosta vain?


Innolla odotan Into Kustannukselta ilmestyvää Blooming You -sarjan jatko-osaa Pioneja ja peitetarinoita. Laura Suomelan kirjasarjan ensimmäinen osa ilmestyi ja 2023. Sarjassa keski-ikäinen Helena etsii tylsään elämäänsä väriä ja sisältöä, päätyen kukkaloiston keskelle juuri avattuun kukkakauppaan.

Sarjan ensimmäinen osa oli kiinnostava ja osasin samaistua päähenkilöön monellakin tavalla. Olen itsekin päättänyt aikanaan laittaa koko elämän päälaelleen ja aikuisiällä vaihtanut ammattia. Ja kuka meistä ei muka nauttisi ajatuksesta, että voisi kaikki päivät olla kukkien keskellä nauttimassa kaikesta kauneudesta?


Elämänmuutosten henkeä löytyy myös huhtikuussa Bazarilta ilmestyneestä Hanna Vellingin Pieni puoti Punavuoressa. Päähenkilö Metti on etsinyt elämälleen suuntaa jouduttuaan jättämään edellisen työnsä. Metti perii tädiltään lasten vaatteiden second hand -kaupan ja päättää heittäytyä uuteen uraan yrittäjänä.

Metillä ei ole tietoa tai kokemusta yrittäjyydestä, lapsista tai heidän vaatteistaan, kirjanpidosta nyt puhumattakaan. Hyppy tuntemattomaan on rohkea ja voin vain kuvitella itseni samanlaiseen pulaan kaiken tarkasti säädellyn keskellä. Luen mieluummin tällaisia taistelun kautta voittoon -tarinoita, kuin todellisten yritysten menestystarinoista vailla mutkia ja säröjä.


Koskettava ja kiehtova feelgood-tarina Eudora Honeysett voi hyvin, kiitos kertoo 85-vuotiaan ja 10-vuotiaan kohtaamisesta, elämästä ja sen lähestyvästä lopusta. Onko Eudora sittenkään vielä valmis kuolemaan, kun on vasta oppinut näkemään mitä elämä oikeasti on. Aula & Co:n uutuus ilmestyy kesäkuussa.

Eudora on pitkäaikaissairas ja suunnitellut päättävänsä elämänsä omilla ehdoillaan. Räikeästi pukeutunut Rose ilmestyy hänen ovelleen täynnä elämää. Tarinan hahmojen vastakkainasettelu houkutti minut lukemaan kirjan ja se omassa lukupinossani odottaakin. Kärttyinen vanhus ja herttainen lapsi on aina sympatiaa herättävä yhdistelmä.


Jos taas kaipaat säväkkyyttä, Aulalta ilmestyi keväällä myös cozy crime -uutuus Murhatun rakastajan tapaus. Teos on Beatrice Hyde-Clare ratkaisee -sarjan kolmas osa. Älykäs ja utelias Beatrice ei voi ohittaa murhatutkimusta, eikä toisaalta herttua Kesgravea. Suosittelen lukemaan myös kaksi edellistä osaa jotka olivat huikean hyviä.

Lynn messina onnistuu yhdistämään viihdekirjallisuuden ja rikoskirjallisuuden kiehtovasti. Teoksissa on hieman Sherlock Holmes -henkeä, historiallista ajankuvaa erityisesti naisen asemasta ja sen ajan kultturista sekä tietenkin pieni romanttinen säväys. Nokkela ja vahvatahtoinen naispäähenkilö toimii itselläni joka kerta.


Nuorekasta ja seksikästä romantiikkaa tarjoaa WSOY:n kevään uutuus, Elle Kennedyn Kiltin tytön kompleksi. Toukokuussa ilmestyvä teos on kipinoivan kuuma TikTok-sensaatio. Nuori 20-vuotias nainen noudattaa vanhempien toiveita ja odotuksia.

Sisällä palaa kuitenkin kipinä, joka huutaa rikkomaan rajoja, etsimään itseä ja heittää kurinalainen elämä romukoppaan. Olen työssä käyvä äiti, joten vastuita ja velvollisuuksia riittää. Päivääkään en vaihtaisi pois enkä voisi myöskään luopua kaikesta elämässäni olevasta, mutta joskus on kiva ajatuksen tasolla antaa sen sisäisen kipinän syttyä. Teos vaikuttaa täydelliseltä pieneen irtiottoon vastuullisen aikuisen elämästä.


Hieman erilainen romanttinen tarina löytyy Tammen kesäkuun uutuutena, Christina Laurenin Sielunkumppanisovellus. Auttaako DNA:han perustuva treffisovellus deittailua kammoksuvaa Jess Davisia löytämään rakkauden?

Osaan samaistua tähän deittailun kammoksuntaan. Olen kokeillut kaiken maailman deittisovelluksia, mutta totesin hyvin pian ne kamaliksi. Nuorena sinkkuna oleminen oli ihan okei, sitä tapasi jatkuvasti uusia ihmisiä ja uskalsi heittäytyä tilanteisiin. Mutta yksinhuoltajaäitinä… Kammottavaa! Sielunkumppanisovellus kuulostaa hauskalta ja samaistuttavalta teokselta.


Maaliskuussa ilmestyi Kaisa Viitalan historiallinen romaani, Klaanin vieraana. Kariston kirja on on ollut somessa esillä jatkuvasti. Jos et vielä ole lukenut, suosittelen lämpimästi. Teoksen päähenkilö Agnes on rampa ja joutuu kohtalon oikusta Skotlannin Ylämaalle röyhkeän Fingal MacTorrianin armoille. Rakastin tätä teosta, joka tarjoaa niin näkökulmia elämään kuin romantiikkaakin.

Teoksessa vaikutuksen teki jälleen vahva naispäähenkilö, joka ei tahdo alistua yhteiskuntansa muotteihin. Rampana selviytyminen vaatii sisua vielä normaalia enemmän joten lukiessa saatoin vain ihailla Agnesin päättäväisyyttä. Ylämaan skottikulttuuri ja skottimiehet saavat myös sydämen läpättämään tiheämmin.


Realistisempaa luettavaa kaipaavalle puolestaan olisi tarjolla huhtikuussa ilmestynyt, maailmalla huomiota herättänyt sarjakuva. S&S julkaisi Anna Härmälän sarjakuvaromaanin Sinkkumutsi. Miian elämän ihme, vauva muuttaa aivan kaiken. Vauvan isä lähtee ja Miialle jää kaikkea yhtäkkiä aivan liikaa. Yöheräämisiä, vaipanvaihtoa, neuvolakäyntejä, epävarmuutta ja itkua. Mutta miten sinkkuäiti voi deittailla?

Sarjakuva äidistä, joka kasvattaa lasta yksin on eittämättä enemmän tai vähemmän samaistuttava jokaiselle äidille. Yksinäisyyden tunne yllättää äidin helposti, vaikka olisi kumppani. Ja aiemmin jo mainitsinkin näistä deittailemisen kammottavista puolista. Kuinkahan monen miehen huumori kestäisi vauvan kolmantena osapuolena treffeillä?


Saara Ylönen