Apua kirjan teon prosesseihisi

#Kirjamaa on aloitti keväällä 2024 oppilaitosyhteistyön Kaakon ammattikorkeakoulun kanssa. Yhteistyö konkretisoitui kesäkuun alussa työpalaveriin, jossa sovimme konkreettisista oppilastöistä eli opetuksesta, harjoitteluista ja opinnäytetöistä.
Löydät alla kokonaisuudet, joista sinun kustantamollesi olisi varmasti hyötyä. Suuri osa amk-oppilastöistä tehdään opintopisteitä vastaan tai kohtuullisella palkkioilla/stipendeillä opiskelijalle.

Yhteistyötarjous  1.
KIRJOJEN TAITTO JA KANSISUUNNITTELU

Omalla Kustannus Aarnilla on vuosien kokemus amk-yhteistyöstä erityisesti kirjojen valmistuksessa sekä hieman myös messuosaston suunnittelusta. Syksyn 2024 suunnitelmassa joko minä tai yhteistyökumppanini opettaa jälleen uusille graafikoille 8 tuntia kirjan taittamista. Kokonaisuuteen kuuluu kahden tekstipohjaisen käsikirjoituksen luku, jonka jälkeen opiskelijaryhmä kilpailee keskenään parhaasta kansisuunnitelmasta kustantajan vuonna 2025 ilmestyvään kirjaan. Voittajat pääsevät taittamaan kirjan valmiiksi pienellä palkkiolla, jonka sopii suoraan kustantamon kanssa.  Tuloksena on uniikkeja suunnitteluja tulevaisuuden suunnittelijanimiltä.

#Kirjamaa hakee nyt 1-2 kustantamoa, joita tämä valmis konsepti kiinnostaa.

Yhteistyötarjous 2.
VIESTINTÄ, MARKKINOINTI JA MYYNTI

#Kirjamaa tarjoaa markkinointikanavat kustantajille, jotka tarvitsevat vahvistusta omalle viestinnälle, markkinoinnille ja myynnille. Opiskelija etsii kustantajan tarpeisiin konkreettisia ratkaisuja. Työskentelyssä painottuu digitaaliset alustat, joista #Kirjamaa on yksi tutkinnan kohde, sekä sosiaalisen median alustat ja vaikuttaminen niissä.

Opiskelija tekee työtään kustantajan toimeksiannosta ja vain hänelle. Työnohjaus Xamk. Työnkuvana on markkinointiin tarkoitettujen tekstien toimittaminen kustantajan aineistoista eri medioille ja alustoille, seuranta ja vaikuttavuusarviointi . Opiskelija tekee työn joko kesäharjoitteluna tai opinnäytetyönä kesällä 2025

Yhteistyötarjous 3.
BRANDINÄKYVYYS, MESSUT JA TAPAHTUMAT

Tämä aihekokonaisuus liittyy suoraan #Kirjamaan syntyhistoriaan. Syksyllä 2022 yhdeksän pienkustantajaa pisti rahat yhteen ja osti Helsingin kirjamessuilta yhteisosaston. Enostonelta ym.  tuli messukalusteet, jokaiselta oma rollup ja maksoimme yhdessä 12 x 4 metrin banderollin osaston takaseinälle. Kirjamaan Liisa esiintyi banderollilla ensimmäistä kertaa. suunnittelija Xamk:n opiskelija Karoliina Parkko.

XAMK: graafikot opiskelevat myös messusuunnittelua, ja kokonaisuudesta on sekä opiskelun, harjoittelun, että opinnäytetöiden aiheeksi.  Kokonaisuudessa on mukana ja osin liidaamassa Marko Sormunen, jonka Sevent Oy järjesti pari vuotta sitten vielä Tampereen ja Jyväskylän kirjamessuja.

Yhteistyötarjous 4.
AI -AVUSTEINEN ÄÄNIKIRJATUOTANTO

Kaakon ammattikorkeakoulu haki talvella EAKR-rahoitusta hankkeelleen Luovat koneet. Hanke ei saanut vielä rahoitusta, koska oli TKI -yksikön mukaan vielä liian suppea.  Siinä tutkittiin mahdollisuutta tekoälyavusteisille videoetuotannoille.

#Kirjamaa on pilotoinut kymenlaaksolaisen Radio SE:n kanssa tekoälyavusteista äänikirjaa. XAMK tutkii näiden pyrintöjen yhdistämistä uuteen EAKR -hankkeeseen. AMK:lla on oma Hippu-supertietokone, jonka kuplassa hanke voidaan toteuttaa tietoturvallisesti. Onnistuessaan hanke ratkaisisi äänikirjojen kustannusrakenneongelmaa vähintään siinä mukana olevien kumppaniyritysten osalta.

Yhteistyöterveisin
Pasi Luhtaniemi
tuottaja
#Kirjamaa