Toimittajan manuaali

Toimittaja on palvelun “editor”, eli oikeudet ovat toisiksi suurimmat. Toimittaja pääsee tunnuksillaan toimittamaan ja muokkaamaan kaikkien kirjoittajien tekstejä, lisäämään, muokkaamaan ja poistamaan kirjoittajia ym. palvelun sisällöntuottamisen asioita.

Tämä on wordpressin perehdyttämisdkokumentti  kaikille, jotka kirjoittavat Kirjamaahan, aina ensitutustumisesta WordPressiin alkaen.

1. LIIKKUMINEN VÄLILLÄ OHJAUSPANEELI – WEBSIVUT

Kun olet saanut tuottajalta käyttäjätunnukset, katso aivan ensin ylös vasemmalle Sieltä löytyy linkki #Kirjamaa. Tästä linkistä pääset aina vaihtamaan näkymää web-sivujen ja ohjauspaneelin välillä. Ohjauspaneelissa teet kaikki muutokset. Websivuilla tarkistat, että muutokset näkyvät käyttäjille oikein.

Ylämarginaalin musta yläpalkki on kätevä oikotie sivuston – ohjauspaneelin välillä. Tuo palkki näkyy sinulle aina, olit kummassa näkymässä hyvänsä.

Sieltä löytyvät #Kirjamaa -vaihdon lisäksi keskeiset pudotusvalikot ”Uusi” ja ”Näytä artikkeli”. Näistä Uusi on pudotusvalikko.

Yläpalkin oikeassa reunasta on tervetulotoivotus. Klikkaamalla omaa käyttäjätunnusta hallitset omaa profiiliasi. Vaihdat siellä esimerkiksi salasanasi sellaiseksi, jonka juuri sinä muistat.

Ohjauspaneeli- tilan vasemmassa mustassa palstassa ovat samat toiminnat, joita käytät silloin, kun työskentelet pitempiaikaisesti ohjauspaneelissa. Seuraavissa alaluvuissa käymme toimintoja läpi ohjauspaneelinäkymän mukaan.

2. ARTIKKELIT JA SIVUT

WordPressissä on kaksi postausmuotoa, artikkelit ja sivut. Molemmissa oletuskategoria on “Piilotettu”.

Jos julkaiset vahingossa artikkelin ennenaikaisesti, se ei näy käyttäjille.

Toimittaja kirjoittaa ja muokkaa artikkeleita. Ne ovat postauksia, joissa on aina mukana päivämäärä ja artikkelikuva, ja ne järjestyvät Kirjamaassa julkaisuhetken mukaan, viimeisin julkaistu artikkeli ylimmäksi.

Kirjamaassa näkyvien artikkelin kategoriaksi (osastoksi) valitaan aina Kirjat, Arviot, Tekijät tai Ajassa. Kun artikkelilla on jokin kolmesta viimeksi mainitusta, sen “teaseri”  eli  ingressi tulostuu palvelun etusivulle, osastopalkin alapuolelle.

Kirjat on Kirjamaan erikoiskategoria. Kirjat-kategoriassa julkaistaan kirjan esittelysivu, jonka aineisto kopioidaan kustantajan sivuilta. Kirjat -kategoria on staattinen, ilman julkaisupäivämäärää, ja se ei tulostu etusivulle, vaan löytyy yhden linkin takaa:  osastosta Kirjat tai klikkaamalla Kirjakarusellista kansikuvaa.

Kirjamaan postaukset, jotka on tehty muotoon Sivut, ovat aina vähintään yhden linkin takana. Sivuja ovat esimerkiksi Verkkokirjaston näköiskirjat, kaikki lomakkeet ja kaikki ohjesivut. Näiden luomisesta ja ylläpidosta vastaa sivuston tuottaja.

3. UUDEN ARTIKKELIN LISÄYS & TULOKSEN TARKISTAMINEN

Linkki “Kaikki artikkelit” avaa toimittajalle kaikkien kirjoittajien niin julkaistut kuin luonnostilassa olevat artikkelit, uusin päivitys ylimmäksi. Toimittajana pääset muokkaamaan jokaisen kirjoittajan artikkeleita.

”Lisää uusi” on toiminta, josta WordPressiin tutustuminen kannattaa aloittaa. Klikkaamalla avautuu Uusi artikkeli -näkymä.

Klikkaa ja kirjoita ensimmäinen lause. Skrollaa sen jälkeen alas. Ota TALLENNA LUONNOS tai  ESIKATSELU rutiiniksesi. Pääset näin harjoittelemaan piilossa käyttäjien katseilta kaikkia artikkelin kirjoittamiseen ja muokkaamiseen liittyviä ominaisuuksia.

Ennen kuin klikkaat Julkaise -painiketta, vaihda Kategoriat -laatikossa osastoksi joku kolmesta, Arviot, Tekijät tai Ajassa. Kun klikkaat tämän jälkeen Julkaise, artikkeli näkyy käyttäjille.

Tarkista lopputulos Näytä artikkeli -painikkeesta. Jos jokin on väärin, voit jatkaa artikkelin muokkaamista “Muokkaa artikkeli” -tilassa. Voit muuttaa sen statuksen myös takaisin Luonnokseksi.

Muista vasemman palstan painikkeista tarvitset oman artikkelin viimeistelyyn linkkiä Media. Se avaa mediakirjaston eli palvelimelle tallennetut kuvat. Mediakirjastossa on toinen välilehti Lisää uusi, jolla voit hakea uuden kuvan artikkeliisi.  

Seuraavat nyrkkisäännöt on hyvä sisäistää heti

      1. Lisää pääkuva artikkeliin aina toiminnolla Lisää artikkelikuva. Tällöin se asettuu vakiopaikalle niin artikkelissa kuin Kirjamaan etusivulla.
      2. Anna artikkelille kategoriaksi yksi seuraavista: ARVIOT, HENKILÖT tai AJASSA.
      3. Anna artikkelille avainsanoja. Avainsana voi liittyä genreen (nuortenkirjat, historialliset romaanit) tai kirjan aiheeseen. Jos palvelussa on jo sama avainsana, käytä sitä. Saat sen selville kirjoittamalla sanan alkua (esim nuort) ja odottamalla pari sekuntia. Kirjamaa tarjoaa kaikkia avainsanoja, joissa nämä merkit ovat jo alussa..

4. UUSI NÄKÖISKIRJA – YLEISTÄ

Ensin asiaa postauksista muotoa “sivut”. Sivut ovat staattisia sivuja, jotka eivät tarvitse päivämäärää. Sivuilla se materiaali, jonka yleisnimitys voisi olla “info”, ja aineisto ei näy suoraan eikä hakutoiminnalla, vaan se on aina linkin takana. Sivuilla on tehty Kirjamaan lomakkeet ja manuaalit – esimerkiksi juuri lukemasi.

Sivuja käytetään myös koodipohjana Kirjamaan erikoistoiminnolle näköiskirjat. Eli kaikki näköiskirjat ovat palvelussa postausmuotoa Sivu.

Näköiskirja-sivu  ja kirjan esittelysivu ovat palvelun tärkeimmät sivut, ja ne kytkeytyvät toisiinsa monella tasolla. Seuraa ohjeita 5 – 6 kohta kohdalta, ja huomaa erityisesti kursivoidut kohdat, joissa eri dokumenteille annetaan otsikko. Näiden tulee olla keskenään erit ja tehty juuri kuten kursiivi neuvoo.

5. NÄKÖISKIRJAN JA KIRJAN ESITTELYSIVUN TEKO

Vaihe 1: Näköiskirjan valmistus

Joko admin tai editor tekee näköiskirjan kustantajan lähettämästä painovalmiista pdf-tiedostosta. Kustantajan pdf tallennetaan mediakirjastoon sellaisenaan omalle koneelle. Ennen kuin jatkat, tarkista , että pdf sisältää vain kirjan sisustaiton.

Kustantajan ei tarvitse lähettää Kirjamaahan kansitiedostoa.  painovalmis sisustaitto riittää.  Tiedostoa ei optimoida, pienennetä, eikä ns. leikkausmerkkejä poisteta. Nimiölehdellä voi olla merkintä arvostelukappale tai se voi puuttua. Sitäkään ei lisätä eikä poisteta, koska Kirjamaan kaikki aineistot ovat drm-suojattuja.

Avaa seuraavaksi ohjauspaneelista dFlip Book -ohjelma. Avaa ohjelma ja valitse “Add new book”.  Älä anna tiedostolle otsikkoa. WordPress otsikoi sen “Untitled”.  –  Tiedoston otsikot ovat jatkossakin (vaiheet 2 ja 4) tärkeitä olla keskenään erit, jotta linkit johtavat aina oikeille sivuille ja artikkeleihin.

Valitse omalle koneellesi tallentamasi pdf, joka siirtyy näin samalla Kirjamaan Mediakirjastoon.  Siirry tämän jälkeen välilehdelle layout ja valitse Mediakirjastosta taustakuvaksi “vihrea-sametti-1.jpg”.

Tallenna näköiskirja ilman nimeä. Kun kirja on tallennettu, oikean palstan laatikkoon tulee shortcode eli lyhytkoodi. Tarkista, että koodin sisällä on vain alla olevan mallin mukaisesti id ja sen arvo. (Toisinaan mukaan tulee size=”thumb”. Pyyhi tämä arvo pois koodin sisältä)

Kopioi lopuksi shortcode hiirellä leikepöydälle.

Vaihe 2:  Näköiskirjasivun tekeminen

Lisää uusi postaus muotoa Sivu. Anna sivun nimeksi Sukunimi: Kirjan nimi.  Liitä tämän jälkeen leikepöydältä juuri sinne kopioimasi shotcode. Shortcode  yksilöi näköiskirjan ja linkittään sen osaksi sivua.

Anna näköiskirjalle kategoriaksi Verkkokirjasto. Tarkista, että muita kategorioita ei ole.

Tallenna sivu.  Tarkista lopputulos linkistä “Näytä sivu”.  Näköiskirjan aukeaa ilman Kirjamaan headeria ja vihreän samettitaustan päälle.

Kopioi lopuksi sivun osoiterivi (url) leikepöydälle.

Vaihe 3: Kirjan esittelysivun ja LUE KIRJA -linkin tekeminen

Tee uusi postaus muotoa Artikkeli ja anna artikkelille kategoriaksi Kirjat. Anna artikkelin otsikoksi Etunimi Sukunimi: Kirjan nimi.  Liitä tämän jälkeen leikepöydältä vaiheessa 2 kopioimasi sivun osoite Liitä Verkkokirja -laatikkoon.

Kopioi kirjan esittelytiedot kustantajan verkko-osoitteesta tai hänen sähköpostilla/lomakkeella lähettämistään tiedoista.

Kopioi kirjan kauppasivu kustantajan priorisoimasta kaupasta tai hänen lomalleella lähettämistään tiedoista.

Mikäli kustantajan sivuilla on jo arvosteluja (Media / Some), kopioi näitä Medialinkkejä ja Somelinkkejä laatikoihin.

Tallenna artikkeli ja tarkista lopputulos. Kirjan esittelysivulta tulee näkyä nyt pinkki LUE KIRJA -kuvalinkki, josta näköiskirja avautuu. Kirjan kansikuvasta avautuu kirjan kauppasivu.

Kopioi lopuksi artikkelin osoite (url) leikepöydälle.

vaihe 4: Uutuuskirja karuselliin

Avaa ohjelma SA Sliders  ja valitse KIRJAKARUSELLI.  Kaikki headerissa pyörivät kirjat avautuvat. SLIDE 1 on uusin tallennus, SLIDE 2 seuraava jne.

Klikkaa auki SLIDE 1 ja valitse sen alareunasta toiminta “Duplicate Slide”.  Avaa sen jälkeen duplikaatti ja muokkaa sitä.

Vaihda kuvaksi mediakirjastosta kirjan kuva toiminnalla “Lisää media”. Klikkaa välilehteä “Slide link” ja korvaa nykyinen linkki leikepöydältä vaiheessa 3 kopioimasi artikkelin osoitteella.

Julkaise/Päivitä Kirjakaruselli oikealta laatikosta Julkaise ja tarkista lopputulos. Uutuuskirjan pitäisi nyt löytyä Kirjakarusellista vasemmalta, ja kun siitä klikkaa, kirjan esittelysivu avautuu.

6. ESITTELYN JA ARVOSTELUN LINKITTÄMINEN

Kun kirjasta on tehty sekä esittely (artikkeli, jonka kategoria on Kirjat)  että arvio (artikkeli, jonka kategoria on Arviot), nämä pitää ristiinlinkittää.

Mene kirjan esittelysivulle ja kopioi sen osoite leikepöydälle. Siirry sitten ohjauspaneelissa kirjan arvioon, ja kopioi esittelysivun url laatikkoon “Linkitä takaisin kirjaan”.  Klikkaa sitten “Näytä artikkeli”

Kopioi seuraavaksi artikkelin url ja palaa  kirjan esittelysivulle. Siirry ohjauspaneeliin ja kopioi leikepöydän url kohtaan “Linkitä oma arvostelu”

Tarkista lopputulos