Uutuudet, kritiikit, mielipiteet, tapahtumat

Suomessa julkaistaan vuosittain satoja uutuuskirjoja, romaaneja, runoteoksia, tietokirjoja – kirjoja joista et ole kuullut koskaan aikaisemmin. Et ole lukenut kirjoista lehdissä, eikä kirja ole tullut vastaan kaupassa tai kirjastossa.
Miksi ei? – Koska tarjontaa on vain niin paljon. Sanomalehdissä ei riitä palstatila. Iso osa aarteista jää vaille huomiota ja lukijoita.

KIRJAMAA esittelee kotimaista kirjallisuutta uudella tavalla. Pääset jyvälle ideasta, kun tutkit palvelun yläpalkkia. Jos katsot sitä puhelimelta tai tabletilta,
pääset ’swaippaamaan’ kirjankarusellia vasemmalle tai oikealle. Tietokoneella klikataan nuolinäppäintä. Karuselliin sopii kerrallaan 30 uutuuskirjaa.

Kun klikkaat minkä tahansa kirjan kantta, sen esittelysivu avautuu. Esimerkiksi Iida Turpeisen Elolliset ja katsotaan, mitä sivulta löytyy.

Ensiksikin tutkitaan sitä, mikä on tuttua kaikille, jotka käyttävät WordPressia. Kategoriat löytyvät vasemmalta ja kirjan otsikon alta löytyy avainsanat. Kun Kirjamaan teoskokoelma karttuu, nämä linkit antavat hyviä lukuvinkkejä seuraavaksi kirjaksi.

Kirjamaan toimitus arvostelee palveluun tallennetut verkkokirjat, jotka ovat tämän rinnalla kaikkien toimittajien ja somettajien luettavissa Toimituksen arvostelut avautuvat Tablettia lukevan pojan kuvakkeesta. Arvostelussa pyrimme mahdollisimman korkeaan laatuun. Lehtiä on lopettanut, lehtiä on yhdistynyt, kulttuurisivujen ja kritiikin tila on kaventunut. Digintaalisten alustojen pitää tulla tässä hätiin.

Kirjan esittelysivulle palataan takaisin kirjakassin kuvasta. Katsotaan seuraavaksi, mitä muuta esittelysivulta löytyy.

Kirjan kuva toimii kauppalinkkinä, josta kirjan pääsee aina ostamaan. kustantajan verkkokaupasta.

Toimittajien ja kirjasomettajien arvostelut löytyvät esittelyn alta. Jos somettaja tai toimittaja on kirjoittanut kirjasta arvion ja lähettänyt sen meille, se avautuu tästä linkistä. Lähettäminen kannattaa, koska se nostaa lähettäjän oman brandin tunnettuutta.

Koska videot ovat raskaita pyörittää, jatkamme vasta seuraavassa osassa tutkimaan verkkokirjaa ja sen luettavuutta. Ne sisällöt avautuvat vain kirjautuneille toimittajille, kirjasomettajille ja kustantajille.

Kolmannessa videoklipissä käymme vielä läpi kirjan etusivua, human intrest -sisältöjä ja politiikkaa. Eli tutkitaan, mitä mahdollisuuksia Kirjamaan etusivu antaa uudelle kirjallisuusjournalismissa.

Hae henkilökohtaisia lukutunnuksia ”Tilaa mediatunnukset” -lomakkeella, niin pääset lukemaan ja kirjoittamaan Kirjamaan uutuusesittelemät kirjat.

Palveluun kirjautuminen tapahtuu vihreästä nuolesta. Nuoli vaihtuu kirjautumisen jälkeen punaiseksi, ja loggaudut siitä ulos. Voit myös kirjautua sisään ALOITA TÄSTÄ -välilehdeltä.

Kirjaudun sisään esimerkkitunnuksilla. Käyttäjällä on toimittajan oikeudet.

Palaamme takaisin Elolllisten sivulle. Onko mikään muuttunut?

Sivulle on ilmestynyt LUE KIRJA -linkki. Kirjan A-kappale luetaan nettiselaimella palvelimelta. Taitto on täsmälleen sama kuin painetussa kirjassa, eikä erillistä lukuohjelmaa ei siis tarvita.
Kirjan formaatti on verkkokirja, joka tunnetaan paremmin viikkolehtien ja sanomalehtien näköispainoksista. Teokset luetaan swaippaamalla sivua vasemmalle.

Kirjamaan idean ydin on tarjota kirjoittaville toimittajille ja somettajille uutuuskirjojen arvostelukappaleiden jakelupalvelu.

Teos kannattaa avata koko näyttöön verkkokirjan alapaneelista. Oletuslukunäkymä on aukeama. Voit vaihtaa näkymäksi yhden sivun. Voit asettaa myös kirjan äänen päälle tai pois. Paras asetus riippuu siitä, luetko kirjaa kännykällä vai tabletilla tai tietokoneella. 

Kaikki kirjamaan a-kappaleet ovat DRM-suojattuja, eli niitä voi lukea vain palvelimelta. Et pysty tallentamaan etkä jakamaan kirjaa eteenpäin.

Mikä a-kappaleen jakelussa verkkokirjana on sitten erityistä? – Suomessa julkaistaan vuosittain reilusti yli 1000 kirjaa. Kuinka kirjasomettaja tai toimittaja pystyy tekemään lukuvalintansa kaikista näistä kirjoista. – Ei mitenkään. Valinta kohdentuu kirjoihin, joista kirjoitetaan jo entuudestaan paljon. Kirjamaassa marginaalissa elävä kirja,  runokokoelmat, esseet, novellikokoelmat, kokeelliset romaanit, saavat saman näkyvyyden kuin Ilkka Remes.

Kirjamaan etuja on nopeus ja yhteisöllisyys. Liittymällä mukaan pääset arvioimaan teosta ensimmäisenä, jopa ennakkoon, ennen kirjan julkaisua. Lähettämällä Kirjamaahan linkin arvostelustasi tai arviostasi lisäät samalla oman brändisinäkyvyyttä ja tunnettuutta.

HAE MUKAAN! –  Omilla mediatunnuksilla pääset aina tutkimaan myös kirjoja, jotka eivät tule vastaan kirjakatalogiessa tai mainoksissa.
Jos uskallusta riittää, voit laittaa meille myös sähköpostia. Olisiko Kirjamaa tulevaisuudessa myös sinun mediasi? – Hae Kirjamaan avustajaksi. – Kysy lisää  tuottaja pasi.luhtaniemi@kirjamaa.fi.