RAUHANTEKIJÄ

Mikään ei tänä päivänä ole – olisi – tärkeämpää kuin rauha.

Kirjamaa kiinnittää viime vuonna ilmestyneen Rauhantekijä -kirjoituskokoelman etusivulle maaliskuun kahdelle ensimmäiselle viikolle. Ehkä Alexander Stubb vahtivuorolla saamme rauhan Eurooppaan. 

Rauhantekijä on poikkeuksellisesti kaikkien luettavissa ilman kirjautumista, LUE KIRJA -linkistä. 

20 tekstiä sodasta ja rauhasta

[Kirja ilm. 20.10.2023]

Kirjailijat: Minna Alaspää Minna, Kati-Annika Ansas, Maria Bešlić, Annastiina Björn, Olli T. Hakkarainen, Sampsa Hario, Reino Hemmilä, Jerry Kivelä, Tiina Kokkoniemi, Venla Lintunen, Taru Luojola, Taru Lyytinen, Satu Nieminen, Uni Ojuva, Emma Pairo, Tuula Pere, Tarmo Pyykkönen, Paula  Salonen, Jaana Suorsa  ja  Johanna Säkkinen.


Kustannus Aarni järjesti keväällä 2022 novelli- ja esseekilpailun otsikolla Rauhantekijä. Kutsu levisi laajasti Suomen kirjailijaliiton ja Suomen tietokirjailijat ry:n jäsejakelun kautta, ja siihen osallistui peräti  111 kirjailijaa joko esseellä tai novellilla. Tekstien joukosta kirjaan valittiin 20 parasta.

Kukaan ei olisi vielä vuosi sitten osannut aavistaa, että lokakuussa 2023 sota Ukrainassa vain jatkuu, ja tämän päälle Israelin-Palestiinan kriisi on jälleen räjähtänyt. Kuin ei vielä tämäkään olisi riittänyt, Suomen rauhannobelisti Martti Ahtisaaren kuolema muistutti, että meillä on mahdollisuus myös toisenlaiseen maailmaan.

Mikään ei ole tällä hetkellä ajankohtaisempaa kuin rauhan tekijät.

Sodan ja rauhan kysymykset ovat monimutkaisuudessaan suunnattomia, mutta juuri kaunokirja on paras väline vastaamaan noihin kysymyksiin.Rauhantekijät on moniäänisen kaunokirjallisuuden juhlaa.

Miljöiden, näkökulmien, tyylin ja aikakausien kirjo on riemastuttava. Novellien ja esseiden tapahtumapaikkoina on niin Ukraina, Itä-Karjala , Krimin sodan Konstantinopoli, Lapin Lokka –  kuin Bataranamin tasavalta Etelä-Amerikassa, ja aikajänne kulkee 1800 -luvulta dystooppiseen tulevaisuuteen totalitarismin rampauttamassa Kaupungissa. Tarinan keskiössä on yksilö, mutta rauhanmarssijan rinnalla kerrotaan sotilaasta, jonka mieli rikkoutuu ja rintamavalokuvaajan työstä. Ja mukana on myös huumoria, niin ironiaa kuin sarkasmin teräviä viiltoja.


Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Kustannus Aarnin Pasi Luhtaniemen lisäksi Kustannus etc:n Mika Kempas ja Enostone -kustantamon Kalle Niinikangas, joiden asiantuntevasta ja paneutuneesta tuomaroinnista tässä suuri kiitos.

Pasi Luhtaniemi
kustantaja
Kustannus Aarni Oy