Ystävän lähtö
10.11.2023

Suomen presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari siunataan tänään perjantaina 10.11.2023.  Hänen kuolemansa 16. lokakuuta osui varmasti jokaisen hermoon. Vajaa viikkoa aikaisemmin Hamas oli hyökännyt Israelin siirtokuntiiin, ja täysimittainen sota Gazassa jatkuu. Ukrainan sodassa eletään tänään päivää 624.

Rauhandiplomaatti puhutteli valtionjohtajia, diktaattoreitakin, ystävinään antaen näin arvon jokaiselle neuvottelukumppanilleen.  Mihin Martti Ahtisaari pystyisi nyt, jos hän eläisi voimiensa päiviä?  Neuvottelisiko hän Venäjän ulkoministerin kanssa rauhaa Ukrainaan, niin kuin hän neuvotteli Viktor Tšernomyrdinin kanssa rauhan Kosovoon 1999? Tai neuvottelisiko hän rauhan Israeliin, niin kuin muslimienemmistöisen Indonesian Acehin maakuntaan 2005?  Varmasti ei. – Molempia edellä mainittuja sotia oli sammutettu jo vuosien ajan ennen kuin Ahtisaari kutsuttiin sinetöimään rauha.

Joudumme elämään vielä pitkään sotauutisten varjossa. Kuluva viikko, kannattaa kuitenkin käyttää siihen, että puhumme toivosta. Sellaista sotaa  ei maailmaan olekaan, joka ei olisi jossakin vaiheessa päättynyt, ja niin vähän kuin heistä kerrotaan, Ahtisaaren kaltaiset diplomaatit tekevät tälläkin hetkellä työtä niin Ukrainan kuin Israelin tulipalojen sammuttamiseksi.

Jokaisen meistä tulisi olla oman elämänsä diplomaatti, pelkästään vain helpottaakseen omaa ahdistustaan ja nukkuakseen yönsä paremmin. Oman elämänsä diplomaattia kiittävät myös työkaverit ja perhe. On merkittävästi leppoisampaa ymmärtää toisen mielipiteitä kuin jumittaa omissa, ja huumori ja halaaminen ovat oivia tapoja laskea verenpainetta

Kuinka oman elämänsä diplomaatiksi sitten pääsisi? – Paras tapa on lukea kirjoja.

Tieto vähentää tuskaa, empatia lisää ymmärrystä

Kaunokirjallisuuden lukemisen on todettu kasvattavan empatiakykyämme paremmin kuin mikään muu media, ja tietokirjallisuus riisuu tuon empatian päältä naiiviuden viitan, koska opimme ymmärtämään syitä ja niiden serauksia.  Siis  kirjastoon tai kauppaan siitä kuin olisi jo, jotta elämässäsi olisi iloa ja toivoa, luottamusta, lepoa ja rauhaa.

Kirjamaa tarjoaa kaksi lukuvinkkiä Kustannus Aarnilta, molemmat kuluvan sotavuoden 2023 kirjoja. Molemmissa on diplomaatti työssään.

1. Jaakko Wilenius: Königsberg kestää

Vaihtoehtohistoria 2. maailmansodan viimeisestä vuodesta Euroopassa.
Otteessa Saksan ja Puolan diplomaatit neuvottelevat erillisrauhaa kesällä 1944, jotta Puola välttäisi Neuvostoliiton jyrän alle joutumisen. 

Lue ote teoksesta verkkokirjana

Tutustu kirjaan kustantajan sivuilla

 


2. Taru Luojola: Yöllisen koiran esimerkillinen tapaus

Teoksesta Rauhantekijä – 20 uutta tekstiä sodasta ja rauhasta.
Novellissa eteläamerikkalaisen Batanaramin entinen ministeri, nykyinen totuuskomission jäsen selvittää viidakosta löytynyttä joukkohautaa ja joutuu selittämään omaa osuuttaan maan veriseen lähihistoriaan. 

Avaa ote novellista verkkokirjana

Tutustu kirjaan kustantajan sivulla