Näin kaikki toimii – Keskeiset ominaisuudet
Pasi Luhtaniemi 28.2.2023

1. KUKA NÄKEE JA MITÄ?

Kaikille käyttäjille Kirjamaa on kirjallisuusmedia, josta löytyy viikottain uutta mielenkiintoista luettavaa. Vieritä etusivua ja selaa artikkeleita, puhelimella, tabletilla tai tietokoneella.  Tai klikkaa Kirjat, Arviot, Tekijät tai Ajassa, ja sukella osaston aiheen mukaan suoraan syvemmälle kotimaisen kirjan maailmaan.

Tilaa seuraavaksi uutiskirje, niin saat sähköpostiisi vinkkejä uusista kirjoista,  arvosteluista, ja muista mielenkiintoisista artikkeleista parin viikon välein.

Kirjamaassa on kaksi käyttäjäryhmää, jotka pääsevät lukemaan vielä enemmän:

Kustantamot ja tapahtumajärjestäjät saavat palvelulta kustantajatunnukset, joilla he pääsevät tarkistamaan omat aineistonsa. Niin halutessaan he voivat myös päivittää aineistojaan.

Toimittajat ja kirjasomettajat  pääsevät lukemaan kaikkia palvelun arvostelukappaleita näköiskirjana, kustantajasta riippuen myös muissa äänikirjana tai e-kirjana. Toimittaja voi myös linkittää palveluun oman mediansa ja hyötyä näin synergiaeduista Kirjamaan kanssa.

Tämä artikkeli keskitty kuitenkin tärkeimpään – suomenkielisen kirjan lukijaan.

2. KIRJAUUTUUDET PYÖRIVÄT KARUSELLISSA

Kirjakaruselli on palvelusta a-kappaleena löytyvien uutuuskirjojen näyteikkuna. Karusellissa pyörii kerrallaan 40 kantta, joista pääsee yhdellä klikkauksella lukemaan lisää kirjasta. .

Palvelun teosvalikoima karttuu niistä kirjoista, joista kustantaja on lähettänyt palveluun arvostelukappaleen. Uutta arvosteltavaa saattaa löytyä jo jopa ennen kuin kirja on edes julkaistu, koska kustantaja voi lähettää palveluun ns. painovalmiin pdf-tiedoston. Tuo tiedosto ja muut kirjan aineistot lähetetään suoraan osoitteeseen toimitus@kirjamaa.fi tai käyttää lähettämiseen tätä lomaketta.

3. KAUPPALINKKI JA LINKIT ARVIOIHIN

Seuraava lukijaa varmasti kiinnostava sivu on kirjan esittely- eli markkinointisivu- Sivu avautuu suoraan karusellista  ja osastosta KIRJAT.

Esittelemme tässä markkinointisivun osio kerrallaan, esimerkkinä  Iida Turpeisen teos Elolliset:

Yläpalsta

Artikkelin yläpalstalla on aina aina ensin osaston nimi sekä kirjan kustantaja. Molemmat ovat  kategorialinkkejä, eli niiden takaa avautuvat kaikki palveluun tallennetut osaston tai kustantamon kirjat sekä muuta samaan kategoriaan kuuluvaa aineistoa (kirjamaan omat arvostelut kustantajan teoksista, kirjailijahaastattelut tms.)

Tablettia lukeva poika liukuu näkyviin aina, kun Kirjamaan oman toimitus on arvostellut teoksen. Poika on kuvalinkki arvosteluun.

LUE KIRJA -ikoni näkyy vain kirjan kustantajalle sekä kirjautuneille toimittajille ja somettajille. Linkkiä klikkaamalla pääsee lukemaan ja/tai kuuntelemaan teoksen.

LUE KIRJA -linkin takaa avautuvat aineistot a-kappaleet uutuuskirjoista – ovat kustantajan tärkeintä omaisuutta. Tässä onkin hyvä sanoa muutama sana palvelun tekniikasta:

Näköiskirjat tehdään kirjan sisustaiton painovalmiista  pdf-tiedostosta. Merkkinä siitä voi olla nk. vesileima, ja sisustaittoon kannattaa jättää myös kirjan leikkausmerkit, merkiksi siitä, että kyseessä on a-kappale.

Näköiskirja on layoutiltaan identtinen painetun kirjan kanssa, ja stä luetaan swaippaamalla tai täppäämällä nuolesta seuraavalle aukeamalle tai sivulle. Kirja avautuu heti näytön maksimikoossa. Tabletilla tai kännykällä on helppo tehdä viimeiset säädöt alhaalla olevasta ohjauspaneelista.

Kaikki LUE KIRJA -linkin takaa avautuvat aineistot ovat DRM-suojattuja, eli niitä voi lukea vain tunnistautuneet toimittajat ja somettajat ja palvelimelta. Seuraamme toimittajarekisteriämme, ja kustantaja saa pyydettäessä ajantasaisen tiedon kirjamaan palveluja käyttävistä toimituksista ja toimittajista.

Kustantaja voi tarjota Kirjamaa-palvelun kautta a-kappaleen luettavaksi myös e-kirjana tai äänikirjana samalla tekniikalla suojattuna.

Kauppalinkki

Kirjamaa on verkkomedia ja arvostelukappaleiden jakelupalvelu. Koska emme siis myy teoksia, linkitämme teoksen aina kustantajan toivomalle kauppasivulle.  Kun lukija vie hiiren kansikuvan päälle, punaiset reunukset ja tagi “Siirry verkkokauppaan” ilmestyy. Kauppalinkki avaa kirjan kustantajan toivomassa verkkokaupassa.

Avainsanat ja teosesittely

Kirjan teosesittely kopioidaan aina kustantajan omalta sivulta, ellei kustantaja tarjoa muuta tekstiä . Teosesittelyn yläpuolella julkaistaan  3-6 avainsanaa.Kustantajan kannattaa tarjota avainsanat samassa yhteydessä kun hän lähettää muut teostiedot.

Medialinkit ja somenäkyvyys

Kirjamaa on uutuuskirjojen arvostelupalvelu,ja siksi kirjaesittelyssä on aina mukana Kirjasta muualla -palsta, johon sopii kerrallaan  3+3 teaseria & linkkiä. Toimittajaverkostomme vinkkaa meille  medialinkeistä. Kirjamaan toimitus hakee myös aktiivisesti kirjaa parhaiten nostavia arvosteluita mukaan esittelysivulle.

Alimpana kirjan esittelysivulta löytyvät Facebook-, Instagram- ja Whatsapp -ikonit. Kaikki palvelun käyttäjät voivat jakaa niin sivun omassa somessaan vapaasti.

4. OSASTOT ARVIOT, TEKIJÄT JA AJASSA

Idea Kirjamaasta syntyi reilu vuosi sitten, kun allekirjoittanut alkoi muistella kaiholla nuoruutensa Kirjakerhoja. Se, miten Suomalainen kirjakerho tai Uusi Kirjakerho esitteli nuorelle himolukijalle uutuuskirjoja, haastatteli kirjailijoita ja kertoi kirjojen teosten on jotakin sitä, mitä myös Kirjamaa tavoittelee: populaaria journalismia, asiantuntemuksesta tinkimättä.

Ensimmäinen ja tärkein osa Kirjamaan toimitusta ovat arvostelut.

Perinteisen median arvostelujen vähentyessä toimittajat, jotka eivät vain arvioi vaan myös arvostelevat teoksia ovat uhanalainen luonnonvara. Siksi kunnia-asiamme on kirjoittaa teoksista kaikella sillä asiantuntemuksella, minkä koulutuksemme ja kokemuksemme ovat meille suoneet.

Kaikkia arvosteluja – niin oman toimituksemme kuin avustajiemme – pääsee lukemaan osastosta Arviot.

Resurssien kasvaessa Kirjamaa tarjoaa lukijoilleen yhä enemmän myös muuta sisältöä: henkilöhaastatteluja, katsauksia, kolumneja, tietoa tapahtumista. Nämä aineistot löytyvät osastoista Tekijät ja Ajassa.

Tervetuloa  mukaan kirjan yhteisöportaaliin, jossa kaupallisen ja ei-kaupallisen raja on piirretty tarkasti.

Kustantamoiden ja tapahtumajärjestäjien viestintä on enemmän kuin tervetullut tarjoamaan sisältöjä osastoille KIRJAT, TEKIJÄT ja AJASSA – Ota sähköpostitse yhteyttä allekirjoittaneeseen ja kysy lisää.

Osastoon Arviot  kirjoittavat niin Kirjamaan omat toimittajat kuin avustajakuntamme – Kirjallisuustoimittajat ja kirjabloggaajat. Kiinnostaisiko hakea mukaan? – Lue lisää valikon linkistä Medialle.

SUMMARUM

Suomessa ilmestyy vuosittain lähes 3000 tieto- ja kaunokirjaa.  Samanaikaisesti aktiivisesti kirjasta kirjoittavia toimittajia ja kirjasomettajia on satoja. Yksikään kustantaja ei voi ajatella lähettävänsä kirjojaan jokaiselle toimittajalle, eikä yksikään toimittaja voi lukea koko vuositarjontaa. – Kirjan ja median välillä on kohtaanto-ongelma.

Kirjamaan a-kappalejakelupalvelu on ratkaisu sille, kuinka saada uutuuskirjat koko mediakentän arvioitavaksi “yhdellä napin painalluksella” ja jo siinä vaiheessa, kun kirja siirtyy graafikolta painotaloon. Toimittajille ja somettajille näköiskirja on tasa-arvoinen. Pääset lukemaan ja arviomaan palvelussa esitellyn kirjan, teitpä sitten ensimmäistä somepostaustasi tai viidettäsadatta kirja-arvostelua.

Kirjamaa on myös kirjallisuusmedia, koska laadukasta viestintää kirjallisuudesta tarvitaan Suomeen lisää. Mediana haluamme korostaa yhteisöllisyyttä. Haluamme nostaa kolleegoidemme näkyvyyttä aina, kun se vain suinkin on mahdollista tarjoamalla linkkejä ja jakamalla heidän tekstejään.

*

Pasi Luhtaniemi, tuottaja, Kirjamaa
044 361 3564
pasi.luhtaniemi@kirjamaa.fi