Kevät -24 on täällä!
4.2.2024

Tervetuloa Kirjamaan kevääseen 2024.  Valo lisääntyy, ja uusi palvelu on lähtenyt vauhdilla käyntiin!

Kustantajien tutustumistarjouksena nyt ensimmäinen kirja palveluun ilmaiseksi. Tutustu hinnastoon / Mailaa aineistot toimitus@kirjamaa.fi.

Toimittajat ja bloggaajat löytävät kaikki suomenkieliset uutuuskirjat linkistä  Kevät 24 > UUTUUDET.

Jos Kirjamaa.fi on sinulle vielä uusi palvelu, tervetuloa tutustumaan. Meidän mukaan on helppo lähteä:

Lukijoille Kirjamaasta löytyy artikkeleita kaikesta siitä, mitä kirjojen Suomessa tapahtuu: kirjauutisia, arvosteluita, henkilökuvia kirjailijoista ja muista alan vaikuttajista sekä uutisia ajankohtaisista tapahtumista ja ilmiöistä.

Kirjamaan idean lähtökohtana olivat vuosituhannen vaihteen kirjakerhot, joissa kirjoihin ja niiden taustoihin ja tekijöihin tutustuttiin maanläheisesti mutta asiantuntemuksella. Samaa helppoutta ja mutkattomuutta haluamme tarjota jälleen.  Tutustu tällä sivulla Kirjamaan keskeisiin ominaisuuksiin – ja tilaa uutiskirje. Olemme vasta pääsemässä vauhtiin…


KESKEISET OMINAISUUDET

1. KUKA NÄKEE MITÄ?

Kaikille käyttäjille Kirjamaa on kirjallisuusmedia, josta löytyy viikottain uutta mielenkiintoista luettavaa. Skollaa ensimmäisenä etusivua, josta löytyy tällä hetkellä palvelun 36 uusinta artikkelia. Klikkaa ja tutustu.  Tai Klikkaa Kirjat, Arviot, Tekijät tai Ajassa, ja sukella syvemmälle aiheen mukaan. kotimaisen kirjan maailmaan.

Kun tilaat uutiskirjeen, saat sähköpostiisi vinkit uusista kirjoista,  arvosteluista, ja muista mielenkiintoisista artikkeleista parin viikon välein.

Kirjamaassa on kaksi käyttäjäryhmää, jotka päsevät lukemaan vielä enemmän. a) Kustantamot ja tapahtumajärjestäjät saavat palvelulta tunnukset, joilla he pääsevät tarkistamaan omat aineistonsa ja niin halutessaan myös päivittämään niitä. b) Toimittajat ja kirjasomettajat  pääsevät lukemaan kaikkia palvelun näköiskirjoja ja äänikirjoja sekä linkittämään palveluun oman mediansa. Tämä artikkeli keskitty kuitenkin tärkeimpään, suomenkielisen kirjan ystävään.

 

2. MISSÄ UUTUUSKIRJA NÄKYY?

Kirjakaruselli on palvelusta a-kappaleena löytyvien uutuuskirjojen tiiseri tai näyteikkuna. Karusellissa pyörii kerrallaan 40 kantta, joista on linkki kirjan esittelysivulle. Vanhempia kirjoja kannattaa selailla osastossa KIRJAT

Kirjamaan teosvalikoima karttuu niistä kirjoista, joista kustantaja on lähettänyt palveluun a-kappaleen. Kustantajille kirjan tietojen lähettäminen on helppoa ja kustantajan oman prosessin mukaista. Kaikki alkaa hetkestä, kun kustantaja on saanut kirjan graafikolta painovalmiin pdf-tiedoston. Tiedosto ja muut kirjan aineistot lähetetään suoraan toimitus@kirjamaa.fi tai tältä lomakkeelta. Lisätietoja tuottaja Pasi Luhtaniemi, pasi.luhtaniemi@kirjamaa.fi, 044 361 3564

3. OSASTO: KIRJAT

Seuraava keskeinen sivu on kirjan teosesittely, joka avautuu karusellin lisäksi tietenkin osastosta KIRJAT. Esittelemme sivun osio kerrallaan, esimerkkinä teos Elolliset:

Header -palsta

Artikkelin headeriin tulostuu aina ensin osaston nimi sekä kirjan kustantaja. Molemmat ovat  kategorialinkkejä, eli niiden takaa avautuvat kaikki osaston tai kustantajan kirjat, mitkä palveluun on tallennettu siihen mennessä. Kirjat tulostuvat julkaisujärjestyksessään.

Tablettia lukeva poika liukuu näkyviin aina, kun Kirjamaan oman toimituksen arvostellu on luettavissa. Poika on kuvalinkki arvosteluun.

LUE KIRJA -ikoni näkyy  kirjan kustantajalle sekä kirjautuneille toimittajille ja somettajille. Linkkiä klikkaamalla pääsee lukemaan ja/tai kuuntelemaan teoksen.

Näköiskirjat tehdään painovalmiista  pdf-tiedostosta, johon kannattaa jättää myös kirjan leikkausmerkit. Ylimääräistä kierrosta graafikolla ei tarvitse tehdä. Kirjan nimiölehdelle voi asettaa tiedon, että kyseessä on arvostelukappale, mutta tämäkään ei ole välttämätöntä, koska palvelussa on DRM-lukusuojaus.

Kirjan etusivulla on myös äänikirjan ja e-kirjan kuvakkeet silloin, kun kustantaja tarjoaa arvostelukappaleen myös kuunneltavaksi tai luettavaksi omalta lukulaitteelta.

Näköiskirja on layoutiltaan identtinen painetun kirjan kanssa,. Sitä luetaan swaippaamalla tai täppäämällä nuolesta seuraavalle aukeamalle tai sivulle. Kirja avautuu heti näytön maksimikoossa. Tabletilla tai kännykällä on helppo tehdä viimeiset säädöt alhaalla olevasta ohjauspaneelista.

Kauppalinkki

Teosesittelyn vasemmassa palstassa on kirjan kansikuva täysikokoisena. Kuva toimii samalla kaikille lukijoille kauppalinkkinä kustantamon suosittelemaan verkkokauppaan.

Kirjamaa on verkkomedia ja arvostelukappaleiden jakelupalvelu. Koska emme siis myy teoksia, linkitämme teoksen aina kustantajan toivomalle kauppasivulle.  Kun lukija vie hiiren kansikuvan päälle, punaiset reunukset ilmestyvät, ja title-tagi “Osta kirja” ilmestyy.

Kauppa avautuu uuteen ikkunaan.

Avainsanat ja teosesittely

Kirjan teosesittely kopioidaan aina kustantajan omalta sivulta, ellei kustantaja tarjoa muuta tekstiä. Teosesittelyn yläpuolella julkaistaan  3-6 avainsanaa.Kustantajan kannattaa tarjota avainsanat samassa yhteydessä kun hän lähettää muut teostiedot.

Medialinkit ja somenäkyvyys

Kirjamaa on uutuuskirjojen arvostelupalvelu, ja siksi kirjaesittelyssä on aina mukana Kirjasta muualla -palsta, johon sopii kerrallaan  3+3 teaseria & linkkiä. Niin kustantajat kuin toimittajaverkostomme voi vinkata medialinkeistä. Kirjamaan toimitus hakee myös aktiivisesti kirjaa parhaiten nostavia arvosteluita mukaan esittelysivulle.

Alimpana kirjan esittelysivulta löytyvät Facebook-, Instagram- ja Whatsapp -ikonit. Jaa kirjaa omassa somessasi vapaasti aina kun siltä tuntuu.

4. OSASTOT ARVIOT, TEKIJÄT JA AJASSA

Idea Kirjamaasta syntyi reilu vuosi sitten, kun allekirjoittanut alkoi muistella kaiholla nuoruutensa Kirjakerhoja. Se, miten Suomalainen kirjakerho tai Uusi Kirjakerho esitteli nuorelle himolukijalle uutuuskirjoja, haastatteli kirjailijoita ja kertoi kirjojen teosten on jotakin sitä, mitä myös Kirjamaa tavoittelee: populaaria journalismia, asiantuntemuksesta tinkimättä.

Ensimmäinen ja tärkein osa Kirjamaan toimitusta ovat arvostelut.

Perinteisen median arvostelujen vähentyessä toimittajat, jotka eivät vain arvioi vaan myös arvostelevat teoksia ovat uhanalainen luonnonvara. Siksi kunnia-asiamme on kirjoittaa teoksista kaikella sillä asiantuntemuksella, minkä koulutuksemme ja kokemuksemme ovat meille suoneet.

Kaikkia arvosteluja – niin oman toimituksemme kuin avustajiemme – pääsee lukemaan osastosta Arviot. Arvostelu avautuu myös kirjan esittelysivulta, tablettia lukevan pojan kuvakkeesta.

Resurssien kasvaessa Kirjamaa tarjoaa lukijoilleen yhä enemmän myös muuta sisältöä: henkilöhaastatteluja, katsauksia, kolumneja, tietoa tapahtumista. Nämä aineistot löytyvät osastoista Tekijät ja Ajassa.

Tervetuloa  mukaan kirjan yhteisöportaaliin, jossa kaupallisen ja ei-kaupallisen raja on piirretty tarkasti.

Kustantamoiden ja tapahtumajärjestäjien viestintä on enemmän kuin tervetullut tarjoamaan sisältöjä osastoille KIRJAT, TEKIJÄT ja AJASSA – Ota sähköpostitse yhteyttä allekirjoittaneeseen ja kysy lisää.

Osastoon Arviot  kirjoittavat niin Kirjamaan omat toimittajat kuin avustajakuntamme – Kirjallisuustoimittajat ja kirjabloggaajat. Kiinnostaisiko hakea mukaan? – Lue lisää valikon linkistä Medialle.

SUMMARUM

Suomessa ilmestyy vuosittain lähes 3000 tieto- ja kaunokirjaa.  Samanaikaisesti aktiivisesti kirjasta kirjoittavia toimittajia ja kirjasomettajia on satoja. Yksikään kustantaja ei voi ajatella lähettävänsä kirjojaan jokaiselle toimittajalle, eikä yksikään toimittaja voi lukea koko vuositarjontaa. – Kirjan ja median välillä on kohtaanto-ongelma.

Kirjamaan näköiskirjat ovat ratkaisu sille, kuinka saada uutuuskirjat koko mediakentän arvioitavaksi kustannustehokkasti “yhdellä napin painalluksella” ja jo siinä vaiheessa, kun kirja siirtyy graafikolta painotaloon. Toimittajille ja somettajille näköiskirja on tasa-arvoinen. Pääset lukemaan ja arviomaan palvelussa esitellyn kirjan, teitpä sitten ensimmäistä somepostaustasi tai viidettäsadatta kirja-arvostelua.

Kirjamaa verkostot. Kirjamaa on win-win -palvelu kaikille, jotka arvostelevat ja arvioivat kirjoja omassa mediassa. Idea on yksinkertainen. Toimittaja tai bloggaaja hakee mediatunnuksia. Saatuaan tunnukset hän voi tarjota arviotaan julkaistavaksi Kirjamaassa. Julkaistusta arviosta on suorat linkit hänen omaan mediaansa, oli se sitten Parnasso tai juuri pystytetty kirjablogi.  Lue asiasta lisää linkistä MEDIALLE.

*

Pasi Luhtaniemi, tuottaja, Kirjamaa
044 361 3564
pasi.luhtaniemi@kirjamaa.fi