Uutuuskirjoista samanaikaisesti medialle ja lukijoille

Kirjamaa kertoo medialle ja lukijoille suomenkielisestä kirjallisuudesta uudella, raikkaalla tavalla. Tämä dokumentti tiivistää Kirjamaan keskeiset ylivoimatekijät. Se kertoo, miksi kustantajan ja tapahtumajärjestäjän kannattaa olla mukana palvelussa.

1. VERKKOKIRJAT MEDIALLE

Kirjamaan ensimmäinen ylivoimatekijä ovat painovalmiista tiedostosta tehtävät täysimittaiset verkkokirjat, jotka palvelu tarjoaa kirjallisuusmedialle: bloggaajille ja toimittajille.

Kirjat ovat tekijänoikeussäännösten alaisia, ja siksi olemme varmistaneet, että verkkokirjan lukuoikeus on henkilökohtainen. Olemme varmistaneet monilla tavoin, että vain median edustaja voi avata Kirjamaan verkkokirjat.

  • Lukuoikeutta on haettava lomakkeella, ja Kirjamaa valvoo, ettei oikeutta käytetä väärin (jaeta tunnuksia) tai tarpeettomasti (henkilö ei toimi mediassa)

Verkkokirjaa ei voi jakaa eikä tallentaa, eikä sitä pääse lukemaan suoraan web-linkin kautta

(TODO KUMPPANIT? –   Varmistettava yhteisön jees. Kirjailijaliitto, Suomen tietokirjailijat täytyy saada lausumaan, että sovellus on oikein OK)

2. “MEDIA JA KUSTANTAMO YHTEEN SOPPII”

Kirjamaan tärkein asiakas ovat kustantamot, ja siksi palvelun toteutuksesta ja ylläpidosta vastaavat  suomalaiset kirjabloggaajat. Palvelun toimituksellisen sisällön rakentamisesta vastaa Aino-Maria Savolainen (Amman lukuhetki), ja järjestelmään on rakennettu/rakennetaan palveluja kirjoittaville toimittajille ja bloggaajille. Näkyvyys Kirjamaassa tarkoittaa merkittävästi lisää näkyvyyttä ja prestiisiä jokaiselle kirjasta kirjoittavalle.

Kun media on paikalla, kustantamo kiinnostuu. Kirjamaa pyrkii luomaan alustan, jossa molemmat saavat suoraa hyötyä toisistaan.

(TODO KUMPPANIT?  –  Toimitustyön rahoitus)

3. ILMAINEN tai vähintään EDULLINEN

Uuden aineiston lähettäminen on nyt suoraviivaista ja helppoa. Kustantaja voi toimia halutessaan jopa ilman tunnuksia rekisteröitymällä Kustantajaksi ja käyttämällä tämän jälkeen lomaketta  Lähetä teostiedot. Ohjeet ja lomakkeet löytyvät YHTEISÖ -sivulta. Omilla tunnuksilla jo tallennetun aineiston päivitys on ilmaista, ja vuosisopimusasiakas voi myös luoda palveluun uuden artikkelin  itsenäisesti.

Kirjamaata pilotoidaan syyskuun alkuun 2023 saakka. Siihen saakka palvelu on mukaan lähteville kustantamoille ilmainen (julkaisuraja 1 kirja/kk).

Olemme tarjonneet mukaan lähteville Kustantamoille oravannahkana myös toimitusyhteistyötä. Kun kustantajan tiedotusosasto kirjoittaa artikkeleita kategorioihin “Henkilöt”, “Ilmiöt” tai  “Tapahtumat”, kustantamo tienaa samalla markkinointipaikkoja kirjoilleen Kirjakarusellissa ja kategoriassa “Kirjat”.  Jotta palvelun integriteetti säilyy, kategoriaan Arviot voi kirjoittaa vain Kirjamaan toimitus.

4. VERKOTTUVA

Kirjamaan toinen suunnittelija on Aino-Mari Savolainen, joka tunnetaan Amman lukuhetki -blogista. Hän kokoaa ympärilleen Kirjamaan avustajakunnan, joka koostuu etabloituneista bloggaajista ja vastaa myös muusta palvelun verkottumisesta mediaan.

Kirjamaa lähettää Suomen toimittaja-ja bloggaajaverkostolle 2 viikon välein uutiskirjeen palvelun uutuuskirjoista ja muusta mielenkiintoisesta (henkilöt, ilmiöt, tapahtumat)

5. ASIANTUNTEVA

Kirjamaan esikuvana ovat vielä 2000 -luvulla kukoistaneet Kirjakerhot, jotka pystyivät sitouttamaan lukijakuntansa hämmästyttävällä tehokkuudella. Oman toimituksen kiinnostavat ja asiantuntevat arvostelut, henkilöhaastattelut ja muu toimitettu sisältö saa lukijan palaamaan kirjamaan sivulle.  Kerhokaupan tarjoukset saavat lukijan myös vakuuttumaan, että jäsenyys kannattaa.

6. POLIITTINEN

Kirjamaan julkilausumaton poliittinen agenda on painetun kirjan puolesta, äänikirjan striimauspalveluja vastaan. Tästä huolimatta Kirjamaahan rakennetaan myös oma äänikirjan striimauspalvelu. Palvelussa julkaistaan Kirjamaan “kuukauden äänikirja” kussakin palvelun genressä.   Nämä kirjat ovat toimituksen valintoja yhteistyökustantamoidemme tarjonnasta, ja toimitus esittelee ja arvostelee ne kaikki.

Palvelussa on kuukauden äänikirjoina kuunneltavissa korkeintaan 5 teosta, ja palvelu on maksullinen. 20 – 30 euroa. Tällä Kirjamaa haluaa varmistaa, että se pystyy maksamaan kaikissa äänikirjojen kirjailijoille hyvän tekijänoikeuskorvauksen.

(TODO KUMPPANIT? – Kohdan 6 toteutus)