Toimituksen ohjeet

Johdanto

Kirjamaa on rakennettu WordPress -julkaisujärjestelmällä, ja siinä on käytössä useampi käyttäjästatus, jolla palveluun luodaan sisältöjä. Tämä manuaali on jaettu statusten mukaan kahteen osaan, Toimitus ja Ylläpito.

Toimitus vastaa sivuston toimitussisällöistä. Toimitus -statuksen alle voi myöhemmin perustaa statuksen kirjoittajat Kirjoittajat voivat julkaista itsenäisesti artikkeleita ja hallinnoida omaa osaa mediakirjastosta.

Viimeisenä mutta tärkeimpänä tulevat jäsenet, joilla ei ole pääsyä ohjauspaneelin puolelle.

Kuinka teen -manuaalin 2. osa käsittelee erityisesti Toimittajan työtä. Tekstin lopussa on linkki, josta siirrytään manuaalin 3. osaan.

1. TUTTUA WORDPRESSIA

Kaikki alkaa Artikkeleista

Toimittaja vastaa statukseltaan toimituksen esimiestä tai päätoimittajaa. Kun toimittaja on kirjautunut tunnuksilla sisään,  ns. ohjausnäkymän vasen palsta antaa päivitystyölle selkeät askelmerkit.

Artikkelit ovat Kirjamaan toimituksen ydinsisältöä.  Niitä ovat sivuilla näkyvät kirjaesittelyt, arvostelut, kirjailijahaastattelut, kolumnit, asia-artikkelit ja pakinat (yhteisnimellä ‘ilmiöt’) sekä tapahtumatiedotus.

Parhaiten artikkelin kirjoittamisesta pääsee jyvälle harjoittelemalla uudella artikkelilla.Voit harjoitella vapaasti, koska Ohjausnäkymän Julkaise -boksista löytyy painike “Tallenna luonnoksena.” Tallennuksen jälkeen artikkelia voit esikatsella artikkelisiasi  wysiwyg (“what you see is what you get”).

WordPressissä kirjoittaminen tapahtuu kirjoituseditorilla, jossa on kaikista tekstieditoreista tuttuja ikoneita, mutta myös joitakin uusia. Kokeile kappaleen muuttamiseksi otsikoksi, lihavointia, listoja, tekstin keskittämistä… Kokeile myös, kuinka luoda  tekstin sisäinen linkki (ketjun kuvake)

Kokeile sen jälkeen tekstin kopiointia toisesta lähteestä. Huom: Eri editoreista tai verkkosivuilta kopioitaessa WordPress käyttäytyy välillä yllättävästi. Jos näin tapahtuu, varminta on kopioida  aineisto toiminnolla “liitä pelkkänä tekstinä”. Tämä onnistuu hiiren oikean näppäimen valikosta.

Anna artikkelille kategoria ja avainsanoja

Anna artikkelille aina yksi kategoria Kirjamaan viidestä vaihtoehdosta. Artikkeli järjestyy tuon kategorian mukaan.  Kategorioiden määrä (5) ja nimet ovat palvelun tuotannon valitsemat ja kiinteät.

Huom: käytämme jo nyt Artikkeleiden yläluokasta nimitystä Kategoria erotuksena verkkokaupan tuotteille. jotka järjestyvät Osastojen mukaan.

Anna artikkelille vapaasti myös sitä parhaiten kuvaavia avainsanoja. Siinä vaiheessa, kun Kirjamaan sisältö kasvaa, navigointi avainsanojen kautta tulee tärkeäksi, koska ne ovat selkein Samankaltaisia sivuja -linkki.  Rajattu määrä hyvin määriteltyjä avainsanoja on toimivan sivuston keskeinen kriteeri.

Media -linkki ja kuvan lisääminen artikkeliin

Seuraava vasemmalta palstalta löytyy painike “Media”, jonka alla on linkit “Mediakirjasto” ja “Lisää uusi”.

Mediakirjasto on palvelimella sijaitseva kansio, johon kaikki Kirjamaan artikkeleissa käytetyt kuvat on tallennettava. Tallentamisen voi tehdä joko etukäteen tai lennosta. Molemmissa tapauksissa säästät yhden työvaiheen, kun sinulla on jo artikkeliin suunnittelemasi kuvat valmiina omalla koneellasi.

Kuvan suositeltu minimileveys on Kirjamaassa 400px ja maksileveys 700 pikseliä. Kuvan korkeus määräytyy automaattisesti leveyden mukaan.

Alle 400px kuva voi pikselöityä joillakin näytöillä epätarkaksi. Yli 700px:n kuvat voivat latautua huonoilla yhteyksillä hitaasti.

Artikkelissa on kahden tyyppisiä kuvia. Pääkuva tallennetaan aina “Lisää artikkelikuva” -toiminnalla (Ohjausnäkymän oikea palsta). Tämä kuva asettuu artikkelissa aina täsmälleen määritellylle paikalle, ennalta määrätyssä koossa. Sama kuva näkyy myös kaikissa sivuston teasereissa ja esimerkiksi facebook-jakoikkunassa.  Käytä aina kun suinkin artikkelikuvana aina pystykuvaa.

Jos artikkelissa käytetään useampaa kuvaa, loput kuvat tuodaan “Lisää media” -painikkeella. Nämä kuvat voi juoksuttaa tekstin sekaan, ja niiden kokoa voi muuttaa.  Koska netti skaalautuu laajakuvanäytöltä kännykän pystynäyttöön, tarkista postauksesi lopputulos aina myös eri laitteilla. Haasteita aiheuttaa varsinkin kuvan juoksuttaminen tekstin viereen oikealle tai vasemmalle.

2. ARTIKKELIN LISÄKENTÄT

Viereinen kuva on esimerkki artikkelista. Varsinainen artikkeli löytyy headerin ja ylävalikon alapuolelta, mutta otimme “yläkerran” mukaan kuvaan, koska artikkelilla vaikutetaan myös sen ulkonäköön.

Ylhäältä lukien löydät artikkelin kategorian, otsikon, julkaisupäivämäärän, artikkelikuvan, leipätekstin ja avainsanat, jotka ovat kaikki tuttua WordPressiä.  Kaikkiin artikkeleihin tulee kuitenkin myös Kirjamaa -spesifiä sisältöä. Nuo sisällöt ovat mukana buttoneina eili painikkeina värimaailmassa lila-turkoosi-punainen-vihreä. Käsittelemme tässä ne, jotka liittyvät suoraan toimittajan työhön.

Mediapoimintoja -linkit

Artikkelin alimmaisena olevat “Mediapoimintoja” -linkit ovat toimittajan ydintyötä. Mitä verkottuneempi Kirjamaa on, sen paremmin se löytyy Google-hauissa ja ihmisten puheissa. Mediapoiminnat johtavat:

  1. Aiheesta (esim. kirjasta) tehtyihin bloggauksiin, jotka kirjailija itse tai kirjailija on bongannut verkosta, ja josta hän on lähettänyt Kirjamaan toimitukselle linkin. Toimitus voi myös lisätä vapaasti linkkejä bloggauksiin.
    – Huom: Jäsenet pääsevät ehdottamaan Kirjamaalle linkkejä ylävalikon kirje-kuvakkeesta, joka vie Yhteisö-sivulle
  2. Aiheen (kirjan) uutisointeihin muualla kuin blogeissa: lehdet, televisio, radio, youtube. Muuten sama kuin edellä.

Aineistot lisätään palveluun Artikkelisivun alareunasta, kohdasta Mediapoimintoja.

SA Sliders

Toimittajan kolmas vasemman palstan linkki on “SA Sliders”. SA Sliders lisää kuvalinkin yläkaruselliin, ja toimitustermein siitä voi puhua teaserina. Koska se on kuitenkin vain kuvalinkki, varsinainen sisältö pitää olla luotu jo ennen sliden lisäämistä.  Tuo varsinainen sisältö on – asiaa koskeva artikkeli.

Karuselliin lisätään kirjan kansikuva silloin, kun artikkelin osasto on Kirja tai Arvio. Muita kuvia Karusellissa ei käytetä. Tämä ehto liittyy myös Kirjamaan ansaintalogiikkaan. Kategoria Arviot sisältää toimituksen vapaasti mistä tahansa kirjasta tekemät arviot, Kirjat yhteistyökumppaneiden Kirjamaalle toimittaman markkinointiaineiston. Näiden suhde tulee olla noin 50/50.

Karuselliin lisätään kuva SA Slider -ohjelman omilla suomenkielisillä ohjeilla. Kun lisäät uuden karusellikuvan, helpointa on kopioida Slide 1. Näin uusin lisäys ilmestyy aina karusellin ensimmäiseksi kuvaksi. Jos taas valitset Add new Slide, uusin kuva on karusellin viimeinen.

Kuvan lisääminen tapahtuu “Lisää media” -toiminnalla Mediakirjastosta.  Myöskään tätä kuvaa ei tarvitse muokata sopivan kokoiseksi, kunhan sen leveys on vaihteluväliä 400px – 700px. Kuvasta luodaan linkki artikkeliin LINK -välilehdeltä.

Tarkista aina lopuksi, että karuselli näyttää lisäyksen jälkeen ehjältä ja hyvältä.

Loput esimerkkiartikkelin ikoneista eivät liity suoraan toimittajan työhön, ja niiden päivityksestä vastaa ylläpito. Tarvitset niitä varten ylläpitäjän tunnukset. Pääset tutkimaan tehtäviä tästä linkistä.