Oma WordPress -ylläpito

Kirjamaa on rakennettu WordPress -julkaisujärjestelmälle, jossa on useita käyttäjästatuksia. Kustantajan statuksella luodaan ja julkaistaan omia artikkeleita kategorioihin Kirjat, Henkilöt, Ilmiöt ja Tapahtumat.
Tällä sivulla käydään vaihe vaiheeta kuvaruutukaappausten avulla läpi Artikkelin luomisen 5 vaihetta.

1. KIRJAUDU

Kaikki alkaa sisäänkirjautumisesta. Tarvitset  tunnukset, jotka tilaat helposti Yhteisö -sivulta.

Luomme sinulle tunnukset. Tunnuksesi on aina yrityksesi tai tapahtumasi nimi isolla alkukirjaimella.

Pääset kirjautumaan yläpalkin vihreästä nuolesta.Kirjoita tunnus ja salasana oheiselle näkymälle. Voit raksittaa kohdan “Muista minut”, niin pääset jatkossa helpommalla. Salasanasi pääset vaihtamaan kirjautumisen jälkeen kohdasta profiili.


2. OHJAUSNÄKYMÄ – KAIKKI ARTIKKELIT

Kirjauduttuasi palaat Kirjamaan etusivulle, mutta nyt ylhäällä on musta palkki. Klikkaa palkiin tekstiä #Kirjamaa ja valitse Ohjausnäkymä. Kirjoittajan ohjausnäkymässä näkyvät kaikki hänen julkaisemansa artikkelit.

Käytä hetki aikaa tutkiaksesi näkymän mustia palkkeja. Voit lisätä ja muokata Artikkeleita sekä liittää niihin Mediaa. Tämän voit tehdä sekä vasemman palstan että ylämenun kautta.

Alimpana kirjoittajan näkymässä on Profiili. Voit käydä  vaihtamassa siellä halutessasi esimerkiksi salasanasi.


3. MUOKKAA ARTIKKELIA

Kirjamaa on luonut ja tallentanut siemeneksi artikkelin “Kirjoittajan eka.” Siirry siitä artikkelinäkymään.

Artikkelin editorikentässä on vaikkapa Wordista tuttuja ikoneita, mutta myös joitakin uusia. Aloita tutuimmista ja kokeile tekstin tuottamista ja muokkaamista niin jaksoihin kuin listoiksi. Kokeile sitten myös uusia. Hyödyllisin niistä on  tekstin sisäinen linkki (ketjun kuvake).

Kokeile myös tekstin kopiointia toisesta lähteestä. Huom: Eri editoreista tai verkkosivuilta kopioitaessa WordPress käyttäytyy välillä yllättävästi. Varminta on kopioida aina aineisto toiminnolla “liitä pelkkänä tekstinä”. Tämä onnistuu hiiren oikean näppäimen valikosta.

Kun olet testaillut riittävästi, siirrä katse oikealle ylös. Klikkaa ylimmästä boksista painiketta “Tallenna luonnos. ” Voit tämän jälkeen tarkastella artikkelia  Esikatsele -linkistä ja palata jälleen takaisin jatkamaan artikkelin muokkausta.

Tallenna artikkeli luonnoksena ja jatka…

4. LISÄÄ KATEGORIA JA AVAINSANAT

Kun olet tyytyväinen artikkelisi ja se näyttää esikatselussa hyvältä, on aika lisätä Kategoriat ja Avainsanat. Löydät laatikot oikeasta palstasta ja pääset avaamaan ne mustasta umpinaisesta nuolesta.

Kategoriat.  Kirjamaassa on viisi kategoriaa. Valitse niistä YKSI:

  • Kirjat – Vain kustantajien käyttöön. Kirjan esittelysivu eli markkinointiteksti.
  • Arviot – Vain toimituksen käyttöön. Vapaat bloggaajat ja toimittajat.
  • Henkilöt, Ilmiöt, Tapahtumat  – Uutisia, kolumneja ja reportaaseja, joita kirjoittaa niin kirjamaan toimitus kuin yhteistyökumppanit

Avainsanat: Kirjamaassa on kymmenittäin avainsanoja. Suositus on, että käytät artikkelissasi 3-5 avainsanaa.

Tärkeimmät avainsanat kuvaavat kirjallisuuden lajityyppejä. Jos kyseessä on kirja tai arvostelu, anna artikkelille 2-3 kirjallisuuden genreä. Tämän jälkeen anna vielä saman verran asiasanoja.

HUOM: Avainsanoina kannattaa käyttää termiä, joka on jo käytössä, koska lisäät tällä artikkelin löydettävyyttä. Pääset katsomaan jo käytössä olevia avainsanoja kirjoittamalla sanan ensimmäiset kirjaimet ja odottamalla hetken. Kirjamaa tarjoaa automaattisesti jo tallennettuja  sanoja.  Vaihtoehtoisesti voit avata uuteen välilehteen Kirjamaan avainsanaluettelon ja katsoa, löytyykö sanaa sieltä.

Voit tietenkin luoda myös uuden avainsanan.

Tallenna artikkeli luonnoksena ja jatka…

5. LISÄÄ ARTIKKELIKUVA

Artikkelikuva on aina artikkelin pääkuva.  Kirjamaassa artikkelikuvan pitää aina olla muotoa henkilökuva – eli pystykuva. Kategorioissa Kirjat ja Arviot artikkelikuvana käytetään on kirjan kansikuvaa, muissa aiheen mukaista kuvaa.

Artikkelikuvan lisääminen tapahtuu klikkaamalla oikeasta palstasta linkkiä “Aseta artikkelikuva”. Mediakirjasto avautuu.

Käytä artikkelissa aina vain omia kuviasi. Tarkista ensimmäiseksi, että näkymäksi on valittu “Minun”, jolloin näet vain omat tallennuksesi Mediakirjastoon.  Sen pitää olla alussa kuvan mukaisesti tyhjä.

Kaikki Kirjamaassa käytettävät kuvat tallentuvat ensin Mediakirjaston. Tallentamisen voi tehdä etukäteen  linkistä Media > Lisää uusi. Tässä teemme lisäyksen ‘lennosta’, eli kesken artikkelin kirjoittamisen.

Kun valitset seuraavaksi “Lisää uusi”, oman tietokoneesi kansionäkymä avautuu. Valitse sieltä artikkeliin sopiva pystykuva. Vie hiiri kuvan päälle, jolloin saat näkyviin sen n tiedot.

Kuvan suositeltu minimileveys on 400px ja maksileveys 700px.  Alle 400 pikselin kuva voi rikkoutua joillakin näytöillä epätarkaksi ja yli 700px:n kuvat voivat latautua huonoilla yhteyksillä hitaasti. Tiedostokoossa ilmoitettuna samat suositusarvot ovat pystykuvassa 150-300 kilotavua.  

Kun kuva on valittu, se ilmestyy mediakirjastoon.  Samalla mediakirjaston oikeaan alanurkkaan tulee painike “Aseta artikkelikuva”.  Klikkaamalla sitä kuva siirtyy artikkeliin. Se ei ilmesty tekstin sisään vaan oikeaan palstaan Artikkelikuva -laatikkoon.

Artikkelikuva on liitetty mukaan.  Sen paikka artikkelissa on ennalta asetettu. Tallenna artikkeli luonnoksena ja esikatsele lopputulosta. Jos kaikki on ok, JULKAISE artikkeli .

Tarkista vielä lopputulos mustan yläpalkin linkistä “Näytä artikkeli”. Tarkista myös Kirjamaan etusivu.  Etusivulla artikkeli tulostuu nyt ensimmäisenä ‘Teaserina’ eli linkkinä varsinaiseen artikkeliin.

6. LISÄÄ AIHEESTA MUUALLA

Artikkelisivun oikeasta palstasta löytyy vielä kenttä Aiheesta muualla. Tähän kenttään voit syöttää linkkejä blogeihin ja lehtiarvosteluihin, kirjailijahaastatteluihin ym.  myös myöhemmin, silloin kun hyödyllinen linkki ilmestyy.

 

VALMISTA? KYLLÄ, TOIMITUS JATKAA TÄSTÄ

Kirjoittajan työ on nyt tehty, ja Kirjamaan toimitus tekee loput:

– Mikäli olet kustantaja ja julkaisit uutuuskirjan, pyydämme sinua lähettämään sähköpostitse painovalmiin pdf-tiedoston osoitteeseen toimitus@kirjamaa.fi.  Kirjamaan toimitus tekee siitä verkkokirjan tai otteen kirjasta, riippuen sopimuksestamme. Kirja ilmestyy 1-3 päivän sisällä karuselliin, ja  toimittajat ja bloggaajat pääsevät lukemaan sen klikkaamalla  UUTUUS -kuvaketta.

– Mikäli olet kustantaja, pyydämme sinua lähettämään meille laatikollisen painettuja kirjoja sekä e-kirjan ja äänikirjan tiedostot. Kirjamaan toimitus luo kirjan esittelysivulle kauppalinkit.