Kirjamaan sisällön tuottavat ylläpitäjät (admin), toimittajat (editor), sekä avustajat ja vieraskynät (author). Pasi ja Saara ovat ylläpitäjiä, ja he huolehtivat Kirjat -kategoriasta sekä kategorioiden linkityksistä. Nämä ohjeet koskettavat Toimittajia, avustajia ja vieraskyniä.
Käytämme alla toimittajista, avustajista ja vieraskynistä yhteisnimitystä “kirjoittajat”. Tämä on wordpressin perehdyttämisdokumentti kaikille “kirjoittajille”.
Kirjamaa – artikkelin toimittaminen WordPress -järjestelmällä
Aluksi – Jos wordpress on tuntematon
Kun olet saanut ylläpitäjiltä käyttäjätunnukset ja kirjautunut järjestelmään sisään, katso aivan ensin äärimmäisenä ylös vasemmalle. Sieltä löytyy linkki #Kirjamaa. Tästä linkistä pääset aina vaihtamaan näkymää web-sivujen ja ohjauspaneelin välillä. Ohjauspaneelissa tehdään kaikki sisällöt ja linkitykset. Websivuilla tarkistetaan, että ne tuli tehtyä oikein.
Ylämarginaalin musta menupalkki on kätevä oikotie, josta vaihdat näkymää websivuston-ohjauspaneelin välillä. Se näkyy aina, olit kummassa näkymässä hyvänsä.
Menupalkista löytyy seuraavaksi keskeiset pudotusvalikot ”Uusi” ja ”Näytä artikkeli”. Uusi on pudotusvalikko, josta voi valita uuden artikkelin lisäksi uuden kuvan lsäämisen mediakirjastoon.
Omaan profiiliisi eli tietoihisi pääset yläpalkin oikeasta reunasta. Klikkaa käyttäjätunnustasi. Vaihda salasanasi sellaiseksi, jonka muistat, ja tallenna profiili.
Artikkelin kirjoittaminen: Ajasta artikkeli
WordPressissä on kaksi postausmuotoa, artikkeli ja sivu. Kirjoittaja luo ja muokkaa vain artikkeleita. Hän aloittaa artikkelin tekemisen linkistä “Uusi” > “Artikkeli” tai “Uusi” > “Lisää uusi artikkeli.” Kuvan tyhjä lomake avautuu:
Palvelun turvallista käyttöä varten opettele siksi ensin kaksi rutiinia.
- Valitse Kategoriat -kentästä artikkelille oikea kategoria, eli yksi seuraavista: ARVIOT, AJASSA tai TEKIJÄT. Moni artikkelin lisäkenttä riippuu siitä, mikä on artikkelin kategoria. Valitsemalla ensimmäisenä kategorian saat juuri sille kategorialle kuuluvat lisäkentät mukaan.
- Vaihda Julkaise -kentästä “Julkaise heti” -vaihtoehdon tilalle vaihtoehto AJASTA. Vaihda julkaisuvuodeksi tuleva vuosi.
Artikkeli tallentuu tietokantaan, ja sen oikeaan palstaan ilmestyy automaattisesti ‘kategoriaspesifit’ lisäkentät. Pystyt tekemään artikkelin turvallisesti täysin valmiiksi.
Tallennat artikkelin sinisestä Ajasta -painikkeesta ja esikatselet sitä niin kauan, että olet tyytyväinen. Viimeisenä toimenpiteenä käyt vaihtamassa Julkaise -kentässä vuosiluvuksi nykyisen vuosiluvun ja klikkaat Julkaise.
Artikkelin kirjoittaminen
Editointitilassa artikkelin pääsisältö tehdään keskipalstassa, josta löytyvät Otsikko ja Leipäteksti. Otsikko on aina jotakin muuta kuin Kirjailija: Kirjan nimi. (Tuo otsikko on varattu Kirjat -kategorian artikkeleille, jotka ylläpito tekee.)
Leipäteksti kirjoitetaan editorikenttään. Jos kopioit tekstin esimerkiksi Wordista tai Libre Officesta, liitä teksti toiminnalla “liitä pelkkänä tekstinä.” Näin mukaan ei tulee vieraan ohjelman piilokoodia, joka saattaa sotkea muotoilun.
Artikkelin metadata löytyy editointitilan oikeasta palstasta. (Voit asettaa palstan laatikoiden järjestyksen itsellesi mieleiseksi ylös-alas -nuolista. Metaadataa ovat:
- Artikkelikuva
- Kategoriat
- Avainsanat (anna 3-5 artikkelia parhaiten kuvaavaa)
- Kirjoittaja (varmista, että olet artikkelin kirjoittaja; näin nimesi tulostuu heti otsikon alle)
- Kaupan url (ylläpito lisää)
- Linkitä takaisin kirjaan / Linkitä arvostelu (ylläpito lisää)
Ingressi ja väliotsikot
Otsikkoa lukuunottamatta koko artikkeli kirjoitetaan ja sitä muotoillaan keskipalstan editorikenttässä. Artikkelissa voi olla ingressi ja väliotsikoita.
Jos haluat käyttää artikkelissa ingressiä, maalaa ingressin jaksot, ja valitse tekstin tyyliksi editorin vasemmalla ylhäällä “Otsikko 5”.
Jos käytät väliotsikoita, vaihda kappaleen tyyliksi “Otsikko 3”.
Kuvien käyttö
Käytä artikkelissa aina artikkelikuvaa
Kirjamaassa käytettävä artikkelikuva määräytyy artikkelin pääosaston mukaan. Osastossa Arviot käytetään aina kirjan kansikuvaa. Osastossa Tekijät käytetään aina kyseisen henkilön kuvaa. Osastossa Ajassa käytetään aiheen mukaista kuvaa.
Artikkelikuva lisätään:
- Klikkaamalla oikealta linkkiä “Artikkelikuva”. Mediakirjasto avautuu
- Kategoriassa Arviot: Kirjoita oikealla ylhäällä hakukenttään kirjan nimi. Valitse teoksen kansikuva.
Kategoriassa Ajassa ja Tekijät: Avaa välilehti “Lisää uusi” ja hae kuva omalta koneeltasi. - Tallenna artikkelikuva toiminnalla “Lisää kuva artikkeliin”
- Huom: Voit lisätä artikkeliin kuvatekstin ennen tallennusta. Jos lisäät sen myöhemmin, klikkaa Artikkelin muokkausnäkymässä artikkelikuvan päältä. Kuvan avautuu mediakirjastossa.
(Artikkeliin ei tarvita muita kuvia. Jos haluat lisätä muita kuvia, ne lisätään “Lisää media” -linkistä. Harjoittele ja esikatsele aina lopputulos. Mediakuvan käyttö on WordPress -julkaisujärjestelmän haastavin toimenpide.)
Avustaja vai vieraskynä?
Avustajan kirjoittaman artikkelinsa Kirjamaahan. Vieraskynällä on sen sijaan oma media, lehti tai kirjablogi.
Toimittajat ja avustajat arvioivat teoksia, jotka ovat ilmoittaneet Kirjamaan lyhytlistalle. Listan kirjat pyydetään kustantajilta 2-3 kertaa vuodessa). Mikäli arvosteltavaa kirjaa ei löydy LUE KIRJA -palvelusta, se löytyy Toimituksen intrasta. Linkki lyhytlistaan on toimitus-osion ylimpänä.
Vieraskynä arvostelee kirjoja oman valinnan mukaan ja hankkii itsenäisesti luettavansa. Kirjoitat artikkelin ensin omaan mediaasi, ja julkaiset sen kopion Kirjamaahan. Näin toimien ‘käytät’ Kirjamaata oman mediasi tiiserinä ja lisäät sen hakukonenäkyvyyttä.
Uuden vieraskynän kannattaa täyttää heti aluksi omassa profiilissaan kohdat “Kuvaus”, “Web-linkki” ja “Avatar-kuva”. Kun jatkossa julkaiset vieraskynäartikkelin, anna sille vain yhdeksi kategoriaksi Vieraskynä. > Artikkelin alapuolelle tulee automaattisesti banneri, joka ohjaa lukijan blogiisi “Vaihda mediaa” -linkin kautta.
Voit toimia myös molemmissa rooleissa, tilanteen mukaan. – Merkitset siis vain kategorian Vieraskynä tai jätät merkitsemättä.
Tervetuloa mukaan! Lisätietoja ja apuja ylläpidolta pasi@kirjamaa.fi ja saara@kirjamaa.fi