Kirjoittajan manuaali

Kirjamaan sisällön tuottavat toimittajat ja avustajat sekä Vieraskynät.  Toimittaja pääsee tunnuksillaan toimittamaan ja muokkaamaan kaikkien kirjoittajien tekstejä, avustaja ja vieraskynä vain omiaan.

Käytämme alla toimittajista, avustajista ja vieraskynistä yhteisnimitystä “kirjoittajat”. Tämä on wordpressin perehdyttämisdokumentti  kaikille kirjoittajille.

1. WordPress – johdantoa julkaisujärjestelmään

Kun olet saanut tuottajIlta käyttäjätunnukset, katso aivan ensin ylös vasemmalle. Sieltä löytyy linkki #Kirjamaa. Tästä linkistä pääset aina vaihtamaan näkymää web-sivujen ja ohjauspaneelin välillä. Ohjauspaneelissa tehdään kaikki sisällöt ja linkitykset. Websivuilla tarkistetaan, että ne tuli tehtyä oikein.

Ylämarginaalin musta palkki on kätevä oikotie websivuston – ohjauspaneelin välillä, koska se näkyy aina, olit kummassa näkymässä hyvänsä.

Mustasta palkista löytyy  Ohjauspaneeli-Websivut  vaihdon lisäksi keskeiset pudotusvalikot ”Uusi” ja ”Näytä artikkeli”.  Näistä Uusi on pudotusvalikko, josta voi valita artikkelin lisäksi esimerkiksi kuvia artikkeliin.

Yläpalkin oikeassa reunasta on tervetulotoivotus. Klikkaamalla käyttäjätunnustasi hallitset omaa profiiliasi. Vaihdat ensin salasanasi sellaiseksi, jonka muistat.

Ohjauspaneelin vasemmasta  mustasta palstasta löytyvät samat toiminnat kuin yläpalkista ja joitakin uusia. Käytät niitä tarvittaessa ja silloin, kun työskentelet pitempiaikaisesti ohjauspaneelissa.

Kirjoitustyön perusta on artikkeli ja sen metadatat

WordPressissä on kaksi postausmuotoa, artikkeli ja sivu. Molemmissa oletuskategoria ei näytä tekstiä sivuilla.

Kirjoittaja luo ja muokkaa artikkeleita. Hän aloittaa artikkelin tekemisen linkistä “Uusi” > “Artikkeli” tai “Lisää uusi artikkeli.” Uusi artikkeli avautuu editointitilaan

Editointitilassa artikkelin pääsisältö tehdään keskipalstassa, ja se on Otsikko ja Leipäteksti. Leipäteksti kirjoitetaan editorikenttään, eli sitä voi muotoilla tutusti esim. Wordista.

Jos Wordpres on sinulle uutta, harjoittele nyt muotoiluja kirjoittamalla mitä hyvänsätekstiä. Tallenna teksti tämän jälkeen Luonnoksena tai käytä Esikatselu -toimintaa. Tallennetut luonnokset löytyvät artikkeleista myös myöhemmin, eli ota luonnokset rutiiniksesi.

Artikkelin metadata löytyy editointitilan oikeasta palstasta. Voit asettaa palstan laatikoiden järjestyksen itsellesi mieleiseksi. Siinä tulee näkyä seuraavat laatikot, mieluiten ensimmäinen ylimpänä.

 • Artikkelikuva
 • Kategoriat
 • Avainsanat
 • Lisää kaupan url
 • Linkitä takaisin kirjaan  / Linkitä arvostelu

(Jos näet tämän lisäksi kaikenlaista muuta, voit poistaa ne äärimmäisenä ylhäällä oikealla välilehdestä Näyttöasetukset. Tämä siivous tarvitsee tehdä vain kerran; seuraavalla toimituskerralla näkymä on jo siisti)

2. Kirjoitustyö – Vieraskynänä vai Avustajana?

Niinkuin kaikkia medioita, myös Kirjamaata on ruokittava mahdollisimman usein uusilla artikkeleilla. Siksi kannustamme kirjan ystäviä liittymään meihin, ja kirjoittamaan joko avustajina tai Vieraskyninä. Voit myös olla tilanteen mukaan kumpi tahansa. Seuraavassa kerromme, mitä kumpikin täyttää Uuden artikkelin metadataksi:

VIERASKYNÄNÄ

Vieraskynänä arvostelet kirjoja oman valintasi mukaan ja hankit luettavasi oman prosessisi mukaan. Kirjoitat artikkelin ensin omaan mediaasi, ja julkaiset sen kopiona Kirjamaahan. Näin toimien ‘käytät’ Kirjamaata oman mediasi tiiserinä.

Vaihtoehtoisesti kirjoitat vain Kirjamaahan, mutta edelleen Vieraskynänä. Kirjamaa on tällöin mediasi, mutta haluat valita arvosteltavasi Kirjamaan lukulistan ulkopuolelta.

näin Vieraskynä täyttää metadatan: 

– Valitse artikkelikuva. Arviossa artikkelikuvana käytetään kirjan kansikuvaa. Löydät sen Mediakirjastosta teosnimellä.
– Ruksaat artikkelin 1. kategoriaksi “Vieraskynä”
– Ruksaat artikkelin 2. kategoriaksi (osastoksi) “Arviot”, “Ajassa” tai “Encore” sen sisällön mukaan.
– Jos kirjoitit Arvion, ruksaat artikkelin 3. kategoriaksi kustantamon nimen.
– Annat artikkelille 3-6 avainsanaa.

AVUSTAJANA 

Avustajana olet ollut jo mukana tekemässä Kirjamaan lukulistaa, ja arvostelet Kirjamaan palvelussa pyöriviä kirjoja.  Luet kirjan Kirjamaasta näköiskirjana tai äänikirjana – tai ainakin väität julkisesti tehneesi niin.  Kirjoitat artikkeli vain Kirjamaahan

näin Avustaja täyttää metadatan:

– Valitse artikkelikuva. Arviossa artikkelikuvana käytetään kirjan kansikuvaa. Löydät sen Mediakirjastosta teosnimellä.
– Ruksaat artikkelin 1. kategoriaksi (osastoksi) “Arviot”, “Ajassa” tai “Encore” sen sisällön mukaan.
– Jos arvio, ruksaat 2. kategoriaksi kustantamon nimen.
– Annat artikkelillesi 3-6 avainsanaa
– Jos arvio, ristiinlinkität arvion ja esittelyn. Se tapahtuu seuraavasti:

  1. Avaa arviosi “näytä artikkeli” -linkistä ja kopioi arvion verkko-osoiteeli url leikepöydälle.
  2. Siirry sitten kirjan esittelyyn, ota artikkeli muokattavaksi, ja kopioi arvion url esittelyn laatikkoon “Linkitä arvostelu.”
  3. Tee sama toisin päin.
  4. Tarkista lopputulos. Arvion yläpalkissa pitäisi löytyä ostoskori, esittelyn yläpalkissa pitäisi löytyä tablettia lukeva poika.

*

Katso lopuksi esimerkki Anna-Maija Järvi-Herlevin kahdesta arviosta. Ensimmäinen on kirjoitettu vieraskynänä, toinen toimittajana; ensimmäinen on Annukan oman kirjalistan valinta, toinen Kirjamaan listalta poimittu


3. Ylläpitäjät: Käyttäjän pakolliset tiedot

Ylläpitäjän tehtäviin kuuluu uuden käyttäjän lisääminen aina, kun palveluun tulee uusi kustantamo tai uusi toimittaja / bloggaaja.

Käyttäjistä oma ryhmänsä ovat kustantajat. Kun lisäät palveluun uudetkirjan, ota tavaksi tarkistaa ensin, että kustantaja on tallennettu palveluun jo käyttäjäksi kustantajan statuksella, ja että hänen käyttäjätunnuksensa on kustantamon nimi.  Kun nämä löytyvät, kustantaja pystyy tarkistamaan kaikkien oman kustantamon kirjojen tiedot.

Kaikille kirjoittajille lisätään heidän profiiliinsa esittely, avatar-kuva ja web-linkki. Tämä on tärkeää, koska kirjoittat voivat kirjoittaa sekä Vieraskyninä (oman kirjalistan mukaan) että avustajina (kirjamaan toimituksen yhteisen listan mukaan)

Jos kirjoittajalla ei ole omaa blogia tai lehteä, linkki voidaan ohjata esim. hänen facebook-profiiliinsa.

4. Ylläpitäjät: Näköiskirja ja äänikirja, yleistä

Kirjamaa on uusi kirjallisuusmedia JA arvostelukappaleiden jakelupalvelu. Arvostelukappaleita pääsee lukemaan Median statuksella. Tätä statusta ei pidä sekoittaa avustajan /vieraskynän statukseen. Mediastatuksella ei ole kirjoitusoikeuksia.

Median statuksella kirjautunut käyttäjä pääsee lukemaan palvelun arvostelukappaleita.

Arvostelukappaleet tallennetaan järjestelmään pdf- tai mp3 -muodossa, ja molempia varten tehdään uusi “sivu”. Sivut ovat staattisia postauksia ilman päivämäärää (vrt. “artikkelit”).  Sivuina tallennettu aineisto ei näy suoraan käyttäjille, eikä sitä löydy hakutoiminnalla, vaan sivut ovat aina linkin takana. Sivuilla on tehty myös Kirjamaan lomakkeet ja manuaalit – esimerkiksi tämä sivu.

Kaikki kirjojen a-kappalesivut ovat kirjna esittelyn rinnalla palvelun ydinsisältöä, ja ne kytkeytyvät toisiinsa monella tasolla.

5. Ylläpitäjät: A-KAPPALESIVUN JA KIRJAN ESITTELYSIVUN TEKO

Kustantaja tarjoaa palveluun uutta kirjaa lähettämällä sen joko sähköpostitse tai tältä lomakkeelta. Lomakkeella lähetetty aineisto välittyy Saaran postilaatikkoon; sähköpostit ohjautuvat Pasille. Esittelyaineisto tallennetaan ja julkaistaan Kirjamaassa seuraavan prosessin mukaan. (Huomaa erikseen kursivoidut kohdat, joissa eri dokumenteille annetaan otsikko)

Vaihe 1: A-kappalesivun esivalmistelut

 1. Aloita A-kappalesivun teko hakemalla mediakirjastoon valmiiksi kustantajan lähettämät kirjat. Ne ovat muotoa pdf (näköiskirjan sisustaitto) ja mp3 (äänikirja).  Mene mediakirjastoon ja valitse välilehti Lisää uusi. Hae tiedosto.
 2. Avaa seuraavaksi ohjauspaneelista dFlipBook -ohjelma ja valitse “Add new book”.  Älä anna tiedostolle otsikkoa. WordPress otsikoi sen “Untitled”.
 3. Valitse mediakirjastosta tallentamasi pdf.
 4. Siirry DFlipBook -ohjelmassa välilehdelle “layout” ja valitse Mediakirjastosta taustakuvaksi “vihrea-sametti-1.jpg”.
 5. Tallenna näköiskirja ilman nimeä. Kun kirja on tallennettu, oikean palstan laatikkoon ilmestyy shortcode eli pikakoodi. Tarkista, että koodin sisällä on vain alla olevan mallin mukaisesti id ja sen arvo.

6. Kopioi lopuksi kuvan shortcode leikepöydälle.

Vaihe 2:  A-kappalesivun tekeminen

 1. Lisää uusi postaus muotoa Sivu. Anna sivun nimeksi Sukunimi: Kirjan nimi. 
 2. Liitä leikepöydältä sinne kopioimasi pikakoodi.
 3. Anna a-kappalesivun kategoriaksi Verkkokirjasto ja Kustantamo ja tallenna tiedosto.
 4. Jos kustantaja on lähettänyt kirjan äänitiedoston, avaa seuraavaksi toinen välilehti, ja kopioi mediakirjastosta äänikirjan osoite leikepöydälle. Liitä osoite oikean palstan laatikkoon “Linkitä äänikirja”
 5. Tallenna sivu ja tarkista lopputulos linkistä “Näytä sivu”.  A-kappalesivu  aukeaa ilman Kirjamaan headeria ja vihreän samettitaustan päälle. Sen alareunassa on ohjauspaneeli, josta voi esim. valita koko näytön, sivu- tai aukeamanäytön ym.
 6. Jos myös äänikirja löytyy, äärimmäisenä alimmaisena on mediasoitin. Katso esimerkki https://www.kirjamaa.fi/viattomat/
 7. Kopioi lopuksi sivun osoiterivi (url) leikepöydälle.

Vaihe 3: Kirjan esittelyartikkelin ja LUE KIRJA -linkin tekeminen

 1. Tee uusi postaus muotoa Artikkeli ja anna artikkelille kategoriaksi Kirjat ja Kustantamo. Tallenna artikkeli luonnoksena. Kaikki lisäkentät tulevat näkyviin.
 2. Anna artikkelin otsikoksi Etunimi Sukunimi: Kirjan nimi.
 3. Liitä leikepöydältä vaiheessa 2 kopioimasi sivun osoite Liitä A-kappale -laatikkoon.
 4. Kopioi kirjan esittelytiedot kustantajan verkko-osoitteesta tai hänen sähköpostilla/lomakkeella lähettämistään tiedoista.
 5. Kopioi kirjan kauppasivu kustantajan priorisoimasta kaupasta tai hänen lomalleella lähettämistään tiedoista.
 6. Mikäli kustantajan sivuilla on jo arvosteluja (Media tai Some), kopioi näitä Medialinkkejä ja Somelinkkejä laatikoihin.
 7. Tallenna artikkeli ja tarkista lopputulos. Kirjan esittelysivulta tulee näkyä nyt pinkki LUE KIRJA -kuvalinkki, josta näköiskirja avautuu. Kirjan kansikuvasta avautuu kirjan kauppasivu.
 8. Kopioi lopuksi artikkelin osoite (url) leikepöydälle.

vaihe 4: Uutuuskirja karuselliin

 1. Avaa ohjelma SA Sliders  ja valitse KIRJAKARUSELLI.  Kaikki headerissa pyörivät kirjat avautuvat. SLIDE 1 on uusin tallennus, SLIDE 2 seuraava jne
 2. Klikkaa auki SLIDE 2 ja valitse sen alareunasta toiminta “Duplicate Slide”.  Avaa sen jälkeen duplikaatti ja muokkaa sitä.
 3. Vaihda kuvaksi mediakirjastosta kirjan kuva toiminnalla “Lisää media”.
 4. Klikkaa välilehteä “Slide link” ja korvaa nykyinen linkki leikepöydältä vaiheessa 3 kopioimasi artikkelin osoitteella.
 5. Julkaise/Päivitä Kirjakaruselli oikealta laatikosta Julkaise ja tarkista lopputulos. Uutuuskirjan pitäisi nyt löytyä Kirjakarusellista vasemmalta, ja kun siitä klikkaa, kirjan esittelysivu avautuu.