Kirjamaan tarina: synty

Liisa ja Lassi 8.12.2023

Kirjamaan syntysanat lausuttiin Helsingin Kirjamessuilla syksyllä 2022.  Kahdeksan pientä suomalaista kustantamoa laittoi rahat yhteen ja rakensi yhteisen messuosaston. Mukana ponnistuksessa olivat kustantamot Aarni, Aporia, Enostone, Huippu, Moebius, Kirjasin osk (seitsemän pienkustantamoa, joista tunnetuimmat Kustannusliike Parkko ja etc.), Punainen Silakka  ja Robustos. Osaston markkinointinimi oli Tusinoittain tarinoita. Teetätimme osaston päälle 9,0 x 2,5 metrin kokoisen bannerikankaan (© Karoliina Parkko). – Kirjamaan Liisa esittäytyi.

Kirjamaa alkoi edellä kuvatusta kahdeksan pienkustantamon yhteisosastosta. Meitä olisi voinut olla enemmänkin. Suomessa on noin 170 kustantamoa, jotka kilpailevat median ja lukijoiden huomiosta vuosittain yli 3000 uutuuskirjalla  Tässä leikissä pienet kustantamot olivat jääneet kroonisesti suurempien jalkoihin, vaikka alan ammattilaiset tietävät Enostonen Nobel-voittajan ja Robustoksen viisitoistavuotisen historian laatukustantajina, Kustannusliike Parkon uraanurtavan työn käännösrunouden kustantajana ja Huipun Saksan nykykirjallisuuden suomennokset.

Brandi syntyy

Kirjamaa -nimi löytyi heti Helsingin messujen jälkeen. Hankkeen veturina on ollut alusta lähtien Kustannus Aarnin kustantaja Pasi Luhtaniemi, ja sen ydinajatus on tarjota kaikille kustantamoille liikevaihdosta riippumatta yhtäläiset mahdollisuudet saada parhaat kirjansa esille ja mediajakeluun. Tähän perustuu palvelun hinnoittelu:  Jokainen mukaan kutsuttu kustantamo saa lähettää niin syys- kuin kevätkauden ensimmäisen kirjaansa palveluun ilmaiseksi.

Ideointia palvelun rakentamiseksi jatkettiin heti Helsingin kirjamessujen jälkeen omarahoitteisesti yllä kerrotun “Helsinki-22” -ryhmän voimin, jokainen oman kustannustoimintansa rinnalla. Luhtaniemi varasi vuodenvaihteessa 2023 sopivasti vapautuneen kirjamaa.fi -domainin. Brandi oli syntynyt.

Vaatimusmäärittelystä ohjelmoinnin kautta pilottiin

Kevättalvella 2023 palvelun palvelun vaatimusmäärittelyn teossa auttoi  pitkän linjan bloggaaja Aino-Maria Savolainen (Amman Lukuhetki), ja hänen oli määrä aloittaa palvelun toimittajana. Elämä tuli kuitenkin eteen: uusi vakituinen työ Pohjois-Savon ammattikorkeakoulussa vaati Amman koko huomion kesästä 2023 alkaen. Palvelun mediaverkosto kasvoi, ja Kirjamaan somettajarekisterissä on jo lähes sata kirjaentusiastia.

Marraskuun alussa 2023 Kirjamaa avattiin pilottikäyttöön, ja palveluun syötettiin sisään ensimmäiset 25 teosta. Palvelu esiteltiin samalla muutamalle perinteisille kustantamolle, jotka lähettivät ilman poikkeusta syksyn parhaan kirjansa esiteltäväksi ja arvosteltavaksi. Samanaikaisesti pilotissa testattiin viimeisiä koodinpätkiä. Verkkokirjan DRM-suojaus varmistettiin, ja palveluun rakennettiin valmius äänikirjoille.

Vuodenvaihteessa 2024 avatun Kirjamaan arvostelupalvelun kirjat luetaan tai kuunnellaan suoraan palvelimelta. Lukuoikeutta haetaan lomakkeella, ja oikeus on henkilökohtainen. Mediatunnuksilla palvelussa oleva toimittaja pääsee lukemaan kaikki palvelun esittelemät kirjat. Kustantajatunnuksilla palveluun kirjautuvat kustantajat voivat niin halutessaan ylläpitää omien kirjojensa tietoja. Järjestelmän alusta on WordPress.

Rakenteilla: Oma toimitus

Kirjamaan kevättalven 2023 tavoitteena on rakentaa palvelulle oma 3-4 hengen toimitus sekä samankokoinen avustajakunta. Osaston Kirjat sisällöt syntyvät automaattisesti kustantajan tarjoamasta kirjan esittelystä, mutta oman toimituksen tehtävä on tuottaa uutta sisältöä osastoihin Arviot, Tekijät ja Ajassa. Toimituksen perustamista varten palvelu on hakenut hankerahoitusta eri lähteistä.

Tulevat kuukaudet näyttävät, millaiseksi palveluksi Kirjamaa lopulta muotoutuu. Jatkaako se arvostelupalveluna, vai syntyykö Suomeen samalla uusi kirjallisuusmedia, joka kertoo alan ihmisistä ja salaisuuksista laajemminkin lukevalle yleisölle.