Kirjamaa – Loki

[2.11.2023] Kirjamaan kehitysloki on päiväkirja, jossa raportoidaan sovelluskehitystyöstä. Se on kirjoitettu kehittäjien sisäiseen käyttöön, mutta haluamme samalla raportoida, mitä wordpress-kehittäjän tai käyttöliittymäsuunnittelijan päässä liikkuu. Kirja-ala elää muurrosaikoja. Miksi emme siksi ajattelisi ääneen kaikkea sitä, mitä murroskohdassa tapahtuu…

Sivu päivittyy merkintä kerrallaan, viimeisin merkintä ylimmäksi.


2023-11-01

Ulkoinen linkki kansikuvasta toimii. Toteutus a:hover -tagilla, eli kun hiiri viedään kuvan päälle, sille tulee pinkit kehykset. Ja jos linkki on aktivoitu, se johtaa kustantajan toivomalle verkkokauppasivulle. Katso esim https://www.kirjamaa.fi/juli-zeh-yli-ihmisia/

misc.


2023-11-01

Olipas erikoinen prosessi. Sain päähäni viilata Lue kirja -linkin näkyvyyttä, kun käyttäjä on kirjautunut kustantajatunnuksilla. Tavoitteena oli, että kukin kustantaja näkee esittelysivulla vain oman kustantamonsa verkkokirjat. Samalla mediatunnuksilla pitää päästä lukemaan kaikki kirjat.

WordPressin käyttäjästatuksista kirjamaa käyttää neljää, admin, editor, author ja participant. Näistä admin ja editor (päätoimittaja) ovat ongelmattomia, koska he saavatkin nähdä kaiken.

Jo aikoja sitten oli ‘iffittelty’, onko käyttäjä kirjautunut palveluun. Nyt oli saatava wordpress tunnistamaan, milloin kirjautuneen status on ‘author’, jonka jälkeen täytyi löytää vastaavuus käyttäjänimen ja postauksen välillä.   Aloitin vastaavuudella ja loin postaukseen lisäkentän Kustantamo. Koska palvelun kustantajatunnus on aina Kustantamon nimi, näistä kahdesta voitiin luoda ehtolause. Jos käyttäjätunnus on sama kuin postauksen kustantaja, LUE KIRJA -linkki esitetään.

Hankalampi ja hullumpi oli tunnistaa rooli ‘author’.  Kävin tutkimassa Strack Overflowssa koodin jos toisenkin, mutta yhtä varmaa en löytänyt. Lopulta tein vahingossa virheen, joka sai WordPressin tunnistamaan roolin author.  En paljasta koodia, mutta niin hullua kuin se onkin, minun oli käytettävä yhdessä kohtaa vakiona roolia ‘editor’

PALKINTO toimivasta koodista ja sivuista on kuitenkin kaiken tämän vaivan arvoinen!

– Ketä kustantajaa nyt kiinnostaa kilpailijan kirjat, mutta omat avautuvat nyt selkeästi ja suoraan, niin että verkkokirjan tarkistuksen voi jättää vaikka TET-harjoittelijalle.   Työnohjaaja voi sanoa vain, että klikkaa kaikkia löytämiäsi LUE KIRJA -pallukoita ja katso, että  takaa avautuu meidän kirjat.

misc.


2023-10-28

Tutkin pari viikkoa sitten muutamaa amerikkalaista AI-äänikirjahanketta, ja tällainen tuli uutiskirjeenä. Kopioin siitä pätkän:

LOVO In Action 👻
Amongst our library of over 500+ voices, we have some truly bone-chilling AI voices, and seeing as it is Halloween, we thought it would be the perfect opportunity to showcase some spooky content from our Discord members!
1. Enjoy some ghoulish stories to get you in the Halloween mood 😱
2. Discover the mysteries of black holes 🕳️
3. Immerse yourself into a world of spine-tingling horror stories 🩸

Suuressa maailmassa kova sana AI-kehitystyössä näyttää olevan kasvattaa äänien (voices) määrää kirjastossa.  Lyhyellä tutkimusretkelläni huomasin, että kirjastoissa on kaikenikäisiä mies- ja naisääniä, ja osalle opetetaan myös lukutapoja eri genreissä.

Kirjamaan äänikirjat ja AI -projekti on vielä alkutekijöissään. Kirjamaa on tehnyt kehitystyöstä aiesopimuksen ja salassapitosopimuksen suomalaisen tekoälyfirman kanssa. Kolmantena kehitystyössä on keskisuuri suomalainen kustantamo.

Käyttöliittymään on tunnarit ja salasanat, ja aineistoja syötetään sisään…

PL