Kokeilin palvelua – lämmin kiitos mahdollisuudesta! Sivusto on itsessään kiva silmälle. Olet varmaan jo törmännytkin siihen, että hakuominaisuus saisi kattaa myös genreluokittelun, esim. “dekkarit” ja “runot” jne.
Kokeilin nimenomaan iPadilla, koska luullakseni kriitikot hyvin harvoin jos koskaan lukevat kirjaa puhelimen kautta. Itsekään en koskaan lue. Tietokoneen kanssa lienee sama juttu: ei mene kaupaksi, liian vaivalloista.
iPadilla selvisi aika nopeasti, että single page mode on mielestäni ainoa varteenotettava lukutapa ja tietysti niin, että on laajentanut sivun laajennusnäppäimestä. Tämä mielestäni noin niin kuin periaatteessa toimii, mutta ongelmaksi tulee juuri skaalautuvuus: sitä mukaa kun teksti suurenee, sen terävyys kärsii. Tästä syystä suosin e-kirjoissa nimenomaan epubeja (ja erityisesti Apple Booksia), niissä terävyys ei korreloi tekstin koon kanssa.
Kirjamaalla on tässä kyllä ihan selvä “markkinarako”, jos sallit tällaisen typerän ilmaisun. On pirun kätevää, että kritiikko/bloggari/kuka ikinä kirjoista kirjoittava voi selata ja valita kirjan. Se selaaminen on ihan mielettömän hyvä juttu, koska antaa mahdollisuuksia ja helpottaa kriitikon toimintaa. Silloin kun toimin friikkukriitikkona, piti itse hakea tietoa eri lähteistä julkaistavista kirjoista, ja sitten vielä pyytää kriitikonkappaleet. Tältä osin Kirjamaa palvelee bloggaajia todella hyvin, ja heille tätä mielestäni kannattaakin kohdentaa (siellä se kasvukin kritiikin osalta on).
Sellaista ominaisuutta, sivua, vielä ehdotan sivustolle, missä kustantamot voisivat ilmoittaa tulossa olevista kirjoista – sekä julkaisun että Kirjamaan osalta. Olisi pirun kätevää sekin, että Kirjamaasta näkyisi tieto, että vaikkapa uusin Ken Follett on Kirjamaasta luettavissa huhtikuun toisesta viikosta alkaen. Tämäkin helpottaisi kriitikkojen aikataulutusta, ja ns. lukujonon muodostamista.
Täytyy tietysti huomioida myös lukijan tottumukset ja mieltymyksetkin – meitä on niin moneen junaan. Kun aikoinani kirjoitin kritiikkiä enimmäkseen runoudesta, kyllä mä tuolla olisin voinut runoutta lukea. Siihen se luullakseni soveltuu ihan hyvin ja syyt ovat juuri siinä tekstin laadussa: pieni suttaantuminen ei haittaa, kun tekstimassaa on vähemmän, ja ilmavuutta piisaa.
Mitenkäs muuten, noin silkasta mielenkiinnosta, kun tuo on selainpohjainen, niin mahtaako palvella kuinka hyvin näkövammaisia? Tuli vain mieleen, että he eivät käsittääkseni voi lukea kovin hyvin epub-tiedostoja, koska ruudunlukuohjelmat ei skulaa niissä niin hyvin, ainakin näin muistan ennen olleen, mutta Kirjamaan kirjat kun ovat selaimessa, lukemisen luulisi onnistuvan paremmin. Tuli vain tämmöinen mieleen. Tämä kannattaisi vielä varmentaa, sillä jo näin todella on, Kirjamaa rakentaa siltaa myös näkövammaisten saavutettavuuden osalta. Ei markkinoinnin kannalta huono asetelma sekään. 🙂