Tekstistä puheeksi?

Tekoäly osaa lukea tekstiä esimerkiksi tältä kehityssivulta. Puhutaan geneerisistä äänistä, joita on suomenkielisiäkin jo muutama kaupallisessa käytössä. Löydät näitä ääniä useimmiten median sivulta, kuulokeikonista.

Myös Kirjamaahan kirjoitetut artikkelit ovat pian kaikkien kuunneltavissa kolmesta syystä:

  • Koska palvelun pitää olla esteetön esimerkiksi näkövammaisille.
  • Koska palvelu haluaa tarjota jatkossa kirjan ystäville artikkeleita myös podcastina
  • Koska palvelu haluaa tuottaa äänikirjoja, joiden tekijänoikeudet ovat täysimääräisesti kirjailijalla.

Kirjamaa ei ole avannut vielä artikkeleitaan kuunneltavaksi, koska teemme kehitystyötä päästäksemme irti geneerisistä äänistä. Tekoälyn koulimisprosessin ottaminen omaan haltuun tuottaa liikesalaisuuden piiriin kuuluvaa arvoa.

Jos sinulla on tunnukset ja oikeudet Kirjamaan konehuoneeseen, voit tutustua  oman kehitteillä olevan palvelumme ominaisuuksiin linkistä https://www.kirjamaa.fi/wp-admin/admin.php?page=wpgs-options#settings

MITEN AI:TA PITÄISI KOULUTTAA? KIRJAMAAN VISIO

Vaihe 1

Kirjamaan kehitysprojektissa koulutamme tekoälyä lukemaan omia artikkeleitamme, eli artikkeleita, joiden kirjoittaja ja samalla tekijänoikeuksien haltija  on oma toimittajamme. Ideana on tallentaa riittävän pitkä näyte toimittajan puheesta äänitysstudiolla. Ääninäyte konvertoidaan tämän jälkeen omalle AI:llemme.

Kun prosessi on valmis ääni on toimittajan ja Kirjamaan käytössä. Kun toimittaja kirjoittaa seuraavan artikkelin, hän voi konvertoida sen samalla omalle äänelleen nappia painamalla.

Vaihe 2

Kirjamaa kutsuu suomalaisen kirjailijan samalla periaatteella äänistudiolle, ja kirjailija lukee kirjastaan riittävän pitkän ääninäytteen.

Tuotanto valmistaa äänikirjan, joka myydään joko kirjailijalle tai hänen kustantajalleen.

ESTOT JA SOPIMUKSET

Äänitallenteen tekijänoikeudet kuuluvat sen alkuperäiselle puhujalle. Erityisen tärkeää tämä on kirjailijoille ja toimittajille, joiden työ perustuu henkilöbrandiin. Siksi Kirjamaa huolehtii, ettei sen studiossa tallennettu ääni joudu kehitystyössä vääriin käsiin. Käytössämme on erilaisia esto- ja tunnistustekniikoita.

Teemme kaikkien omaa ääntään kehitystyöhön tarjoavien  kanssa tekijänoikeussopimuksen. Siinä määritellään, että tallenteen ääntä saa käyttää vain äänituotteissa, joihin sen puhujalla on tekijänoikeudet (kirjailija ja toimittaja) tai kirjalliseen sopimukseen perustuvat käyttöoikeudet.