Fredrig Hertzberg: Gunnar Björling -elämäkerta (tulossa)

Avainsanat:
Numera betraktas Gunnar Björling (1887–1960) som en av de främsta litterära modernisterna, men under sin livstid fick han kämpa för att nå uppskattning och förståelse. Redan före sin debut 1922 var han förebild för flera yngre författare och från 1930-talet utvidgades kretsen till författare och konstnärer från hela Norden. Boken är den första biografin om Björling, och bygger på omfattande forskning i arkiv i Finland och Sverige samt intervjuer med personer som kände honom. Björlings personlighet belyses mångsidigt: som ung socialist, aktivist, auskultant, filosof, profet, mystiker, modernist, växelryttare, mentor, recitatör och erotiker. För första gången behandlas hans homosexualitet och förälskelser, som i ljuset av tidigare okänt material antar nya, fastare konturer.
Pris och utnämningar
Fredrik Hertzberg mottog Axel Hirschs pris 2019. Svenska Akademien delar ut priset för “en under de senaste tvÃ¥ Ã¥ren utgiven levnadsteckning av högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde eller ett betydelsefullt historiskt arbete”.
Författare
Fredrik Hertzberg, född i Helsingfors 1966, är litteraturvetare och kritiker. Hertzberg disputerade i engelska vid State University of New York at Buffalo 2001 och i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi 2003. Ämnet för båda doktorsavhandlingarna är estetisk och social materialitet i förhållande till översättning av poesi, med särskild hänsyn till Gunnar Björling.